Tavaly év végén nem túl bíztató hírek kezdtek szállingózni a PlayBookkal kapcsolatban. A híresztelések forrása konkrétan a Kaufman Brothers egyik elemzője, Wu Shaw volt, aki az első mintapéldányok alapján azt a következtetést vonta le, hogy a RIM tabletjének komolyan meggyűlik a baja az energiamenedzsmenttel. Vagyis a PlayBook akkumulátora hamarabb lemerül, mint egy iPadé, vagy egy Samsung Galaxy Tabé.

A RIM pár napra rá cáfolta, hogy a PlayBook az akkumulátoros rendelkezésre állási időt tekintve lényegesen rosszabbul teljesítene a konkurenciánál - mint mondták, a tesztelőkhöz eljuttatott első példányokban egyáltalán nem volt energiamenedzsment-funkció, ez okozza a gyenge üzemidőt.

Az elemzőcég ettől függetlenül nem tágít, és továbbra is kitart álláspontja mellett, olyannyira, hogy tegnap kiegészítették a korábban mondottakat. Wu ezúttal valamivel keményebben is fogalmazott, kijelentve, hogy az elemzőcégnél "nagyon meg lennének lepve", ha a kereskedelmi forgalomba kerülő PlayBook ugyanannyi ideig képes lenne akkumulátorról üzemelni, mint egy iPad.

Az elemzőcég nem véletlenül hasonlítja a PlayBookot az Apple tabletjéhez: az iPad komoly előnye lehet a speciálisan az Apple számára fejlesztett A4 SOC, a végletekig polírozott OS és a nagykapacitású akkumulátor (ne feledjuk, hogy az iPad több mint kétszer nehezebb, mint a PlayBook). Emellett mire a PlayBook piacra kerül, Steve Jobs cége jó eséllyel már a második generációs iPad bevezetésének küszöbén áll majd.

Az iPadnek emellett az elemzőcég szerint előnyére szolgál az egyik hátránya is, nevezetesen az Adobe Flash támogatás teljes hiánya. Köztudott, hogy a Flash Player nem bánik túl takarékosan a rendszererőforrásokkal, ami egy asztali PC-nél nem gond, de már egy noteszgép rendelkezésre állási idejét is jelentősen megrövidítheti a Flash-tartalmak folyamatos lejátszása.

Egyelrőe senki nem tudja konkrétan, hogy a tesztverziók hogyan teljesítenek, nem túl jó hír mindenesetre, hogy az elemzők szerint a RIM örülhet, ha a PlayBookot a Galaxy Tab szintjére fel tudja hozni, már ami az akkumulátoros üzemidőt illeti. Reméljük nem lesz igazuk, egy ilyen fiaskó ugyanis idejekorán megpecsételheti egy olyan, egyébként a cég jövője szempontjából kulcsfontosságú termék sorsát, mint a PlayBook.

süti beállítások módosítása