Oké, hogy január óta van BlackBerry App World Magyarországon is, ennek is örülni kell, pláne, mivel korábban semmilyen programot nem lehetett elérni a RIM alkalmazás-piacteréről. Talán ez az oka annak, hogy az App Worldben jelenleg zéró azoknak a programoknak a száma, melyek magyar relevanciával bírnak, nem beszélve a kifejezetten honi piacra fejlesztett appokról.


Ha érdekel az amerikai egyetemi bajnokság, ne keress tovább!

Az is tény, hogy az új App World alkalmazás egyik fő újítása, miszerint most már régiók szerint ajánl programokat a usereknek, kissé érdekes algoritmus szerint működik, legalábbis egy rakás olyan appot tol az egyszeri magyar arcába, amivel például az amerikai futball-liga eredményeit nyomon követheti, vagy az AT&T-s telefonszámláját befizetheti.

A programválaszték bővítésének a kis, lokalizált területeken eddig az sem kedvezett éppen, hogy a RIM korábban a fejlesztőktől regisztrációs díjat kért, plusz minden tizedik alkalmazás feltöltése után ismét megsarcolta a programkészítőket. Ez a nem túl fejlesztőbarát hozzáállás szerencsére tavaly határozatlan ideig fel lett függesztve, éppen ezért elméletileg bárki számára nyitva áll az út, hogy magyar vonatkozású appokat készítsen a BlackBerrykre.

Ez esetben megint a szolgáltatók térfelén pattoghat a labda, akik iPhone-ra, vagy Symbian platformra például már számos saját fejlesztésű alkalmazással előálltak, melyek többé-kevésbé jól használhatók különböző célokra (pakrolásfizetés, navigáció stb.). BlackBerrykre fejleszteni ráadásul nem is kifejezetten nehéz, és egy csomó üzleti alkalmazás vagy banki platform portolása adná magát.

Úgyhogy hajrá fejlesztők, szolgáltatók, most már nyitva áll mindenki előtt az App World, jöjjenek végre magyar tartalmak is a BlackBerrykre! Tőletek pedig azt kérjük, hogy vadásszatok a magyar relevanciájú alkalmazásokra az App Worldben, és ha találtok valamit, osszátok meg velünk!

Update: Máris megvan az első: http://bit.ly/gbe3Ec

Kösz a tippet zsoltsuhajdának!

süti beállítások módosítása