Mobiltelefon nélkül nem tudnék élni - egyre több ember szájából hangzik el ez a riasztó mondat, ami nyilván költői túlzás, de tény, hogy a mobilt ma már nehéz nélkülözni (pláne, ha egy BlackBerryről van szó). Nem csak azért, mert nélküle megszűnik a kapcsolati hálónk jelentős része, hanem azért is, mert a telefonon tárolt dolgaink egyre inkább az életünk részét képezik, elég a pótolhatatlan fotókra, vagy a letöltött zenékre gondolni. Meg hát tegye fel a kezét, aki fejből fújja az összes családtagja, barátja vagy kollégája telefonszámát. Naugye.

Éppen ezért - és mivel a mobiltelefonok bármennyire is szeretjük őket, időnként tropára mennek, vagy akár el is lophatják őket tőlünk (netán elhagyjuk, de erre jobb nem is gondolni) - fontos, hogy a telefonon tárolt adatokról rendszeres időközönként másolat készüljön. Szerencsére a BlackBerryk esetében az adatmentésre számtalan lehetőség adódik, következzék ezekről egy felsorolás a teljesség igénye nélkül:

  1. BlackBerry Destkop Software. A másolatok, illetve rendszermentés készítésére a legkézenfekvőbb megoldás a PC-s desktop software, mely lehetőséget ad komplett készülékmentés, vagy csak bizonyos komponensek, adatbázisok lementésére, valamint szinkronizálásra. A rendszermentést ajánlott legalább havonta egyszer lefuttatni, illetve hetente egyszer szinkronizáljuk a szervező adatait is, ha egyéb módon nem készül mentés róluk.
  2. BlackBerry Protect, illetve más, cloud-alapú szinkrozinációs alkalmazás (például Funambol) használata. Előbbi előnye, hogy a RIM saját fejlesztésű alkalmazása, mely hatékonyan menti le a PIM-alkalmazásokban szereplő adatokat, utóbbi pedig a névjegyzék- és naptárbejegyzéseken, valamint jegyzeteken túl a képeket is lementi (mindig szekvenciális mentéssel, tehát csak a változások kerülnek mentésre).
  3. Vezeték nélküli szinkronizáció BIS vagy BES segítségével. Sok magyarázatot nem igényel, előbbi leginkább a Google fiókokkal van jóban, ez esetben a naptárbejegyzések és a kapcsolatok szinkronizációja (akárcsak az e-maileké) folyamatos.
  4. A programok saját adatmentési funkcióinak használata. Létezik több alkalmazás (például BerryWeather, SixTools), mely felajánlja a beállítások elmentését a memóriakártyára (ha van ilyen a telefonban). Ez már csak azért is jó, mert egy komplett rendszervisszaállítás esetén a BlackBerrykre telepített, külső fejlesztők által készített appok beállításai a legritkább esetben maradnak meg. Fontos, hogy a BBM csevegőprogramnak is van partnerlista mentési lehetősége - használjuk, elég csak egyszer beállítani!
  5. Külső alkalmazás használata a programok teljes mentéséhez. Ilyen alkalmazás például a BlackBerry Swiss Army Knife, vagy röviden BBSAK, ami minden programbeállítást elment nekünk a PC-re, a megoldás azonban tapasztalatok szerint nem minden esetben jelent biztos módszert arra, hogy amit elmentettünk, azt ugyanabban a formában vissza is tudjuk majd állítani.
  6. Médiafájlok lementése kézzel. Favágó módszer, de végső soron eredményes lehet, ha a zenékről vagy a fotókról kézzel készítünk biztonsági másolatot, amikor a telefont a PC-hez csatlakoztatjuk.

A fenti hat módszerből csemegézzen mindenki a kedvére, mi mindenesetre szóltunk, az ördög nem alszik, holnap talán éppen neked fog hiányozni nagyon egy mentés! Az extra-paranoid felhasználóknak még javasoljuk, hogy a lokális mentéseket ne egy helyen tárolják, hanem töltsék fel például online tárhelyre, ekkor már csak abban kell reménykedni, hogy a tárhellyel nem történik valami végzetes baleset.

A bejegyzéshez az ötletet a CrackBerry fórumának egy témája adta - amit most nem találok.

Ha szeretnél értesülni a BlackBerrykkel kapcsolatos új hírekről, információkról, valamint szívesen megosztanád tapasztalataidat más tulajokkal, netán segítséget kérnél tőlük, csatlakozz Te is a BerryBlog Facebook-csoportjához! Garantáljuk, hogy senki nem fogja megbánni!

Címkék: backup mentés
süti beállítások módosítása