A tegnapi nagy bejelentés apropóján egyre másra közlik a tengerentúli szolgáltatók, hogy augusztustól forgalmazni fogják az új BlackBerryket. Így tesz az AT&T is, mely egyenesen 4G-s BlackBerry portfóliónak hívja a 9810-et, a 9900-at és a 9860-at, ezzel nem kissé megzavarva a vásárlókat. Az új BlackBerryk ugyanis mindenben nagyon jók, de egyáltalán nem lesznek 4G-sek.

Az ügy tisztázása végett a 3G-t követő 4G-s szabványnak szokás nevezni az LTE-t, esetleg a WiMAX-ot, utóbbi mobilkészülékek esetén kevésbé releváns, előbbi meg nem is igazi 4G-s szabvány, az majd az LTE Advanced lesz ugye. Mindez persze csöppet sem zavarja a tengerentúli szolgáltatókat, olyannyira, hogy az ottani T-Mobile például a 21-42 Mbps sávszélességű HSPA+ technológiát is szemrebbenés nélkül 4G-snek nevezi.

Az új, GSM-normás BlackBerryk feltételezhetően ugyanazt a rádiós egységet kapják majd, az eszközök tudása legalábbis egyezik majd. A tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint a Bold 9900, a Torch 9810 és 9860 egy maximum 14,4 Mbps elméleti letöltési sávszélességet biztosító HSUPA-modemmel jön, ami sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé - más kérdés, hogy minek? -, mint a korábbi (csúcs)modellekben található egység. De ettől még véletlenül sem lesz 4G-s, és pláne nem gyárt a RIM külön modelleket az AT&T-nek.

A szolgáltató azért a sajtóközleményben szemérmesen hozzáteszi, hogy a 4G-s sebességeket a HSPA+ hálózat biztosítja majd, vagyis olyan területeken, ahol HSPA+ toronyra csatlakozik a mobil, ott a gyakorlatban akár 10-12 Mbps is lejöhet az adótoronyról, feltéve, hogy nincs nagy zsúfoltság a környéken.

Ezzel az erővel egyébként a magyar T-Mobile is beharangozhatna 4G-s BlackBerryket, a cég ugyanis javában fejleszti a 21 Mbps sávszélességű HSPA+ hálózatát - július végén már országszerte 300 ilyen állomás üzemelt, 2013 végére pedig a tervek szerint mindegyik 3G-s cella legalább ennyit fog tudni.

Na ennyit a 3G-ről, meg 4G-ről, ígérjük egy ideig most nem traktálunk benneteket több szakzsargonnal, csak szólni akartunk, hogy ne dőljetek be minden marhaságnak, amit a tévében meg az interneten láttok.

Címkék: 3g blackberry lte 4g
süti beállítások módosítása