Érdekes fiaskóra derítettek fényt a korai PlayBook-tulajdonosok a legújabb, 1.0.3-as rendszerszoftver telepítése után: többen jelezték, hogy a tabletjük akkumulátora a megszokottnál jóval gyorsabban lemerül a frissítés után. Persze az efféle panaszokat nem árt fenntartásokkal kezelni, a reklamáló userek nagy száma azonban már a RIM-et is magyarázatra késztette.

Mondjuk elég vicces magyarázattal szolgáltak a kanadaiak, akik lényegében elismerték a problémát, hozzátéve, hogy ez elsősorban azoknál jelentkezik, akik nem fogadták el a BlackBerry Video Chat alkalmazás végfelhasználói licencszerződését (End User Agreement). Jó mi? - tekintve, hogy a userek nagy része valószínűleg még sosem használta az appot, aligha volt alkalma arra, hogy bármilyen licencmegállapodást elolvasson (ilyesmire amúgy is a pszichopaták képesek csak).

A RIM emellett azt is elárulja a hibabulletinben, hogy az új OS-sel az akkumulátor "paraméterei" megváltoztak (hogy miért és hogyan, arról természetszerűen nincs információ), aki újra normális akkus üzemidőt akar, az először is fogadja el a fentebb is említett licencmegállapodást, majd végezzen el néhány teljes kisütés-feltöltés ciklust.

Bármennyire is érdekel a RIM tabletje, az ilyen afférok miatt azt mondom, teszteljék csak az amerikaik a PlayBookot, mire itthon is lehet majd kapni a kütyüt, addigra remélhetőleg nem kell szembesülnie senkinek hasonlóan nonszensz problémával.

Tegnap véget ért a tengerentúlon a BlackBerry World konferencia, amely szolgált egy-két igen érdekes fejleménnyel a RIM háza tájáról, elég csak a Microsoft-RIM stratégiai megállapodás bejelentését említeni. A gyártó felhozatala handset-fronton ettől függetlenül hagyott bennünk némi űrt, hiszen bár bejelentették az új zászlóshajónak tekintett BlackBerry 9900-at, legalább három másik típus, mely a korábbi ütemterveken szerepelt, egyáltalán nem került szóba.

Itt van például két új Curve, az egyik full érintős, a másik nem, aztán láthattunk képeket/videókat egy új érintőkijelzős felsőkategóriás készülékről, no meg a Torch 2-ről. Ezeknek egyelőre nyoma sincs, és egyes kósza híresztelések szerint októberig nem is lesz, ekkor tartják ugyanis a BlackBerry DevCon konferenciát, a hátramaradt készülékekről vélhetően itt rántják majd le a leplet.

És hogy mi okozza a késlekedést? A BGR úgy tudja, hogy a PlayBook fejlesztése és rohamtempójú piacra küldése annyi erőforrást felemésztett a RIM-nél, hogy egyszerűen nem maradt elegendő idő és ember az OS7-es eszközök összehozására. Aki tehát eddig utálta a PlayBookot, az most ezek után bizonyára csak azért vesz majd magának egyet, hogy rituális körülmények közt pusztítsa el a tabletet.

Ami azt illeti, máris az a pletyka járja, hogy a BlackBerry 9900 sem érkezik az előre jelzett időpontban (a RIM nyár elejére ígérte a rajtot), valamennyi csúszás biztos lesz, ami már csak azért is érdekes, mert az angol Vodafone (!) már most vesz fel rá előjegyzést.

Új bétaverziót adott ki a Bellshare a méltán népszerű BerryWeatherből (az App Store-ban BeWeather néven fut), na nem mintha ettől pontosabban szolgáltatna időjárási adatokat, mindenesetre egy-két új funkciónak vagy hibajavításnak mindig örülünk.

Nagy változás mondjuk nincs, ezt jelzi a kisebb verzióugrás is (2.5.53-ról 2.6.02-re váltott a program): bekerült egy új nézet, változott a licencelési mód, emellett a leglátványosabb változás, hogy a menük grafikája és elrendezése is újra lett tervezve. Nem tudom, nektek bejönnek-e az OS7-hez igazított színes ikonok a menüben, szerintem kicsit ez talán már túlzás a Bellshare részéről, legalábbis a BerryBuzz 4.0 OS6-stílusú ikonjai nekem személy szerint sokkal ízlésesebbnek tűnnek.

Aki szereti a Bellshare időjós-programját, és szívesen frissítené az appot, a cég belsős fórumán található linkeken keresztül töltheti le az OTA-csomagokat. Akik a 2.x verzióért korábban fizettek, az új változatra ingyen frissíthetnek.

 

A RIM tabletje április közepe óta kapható, és a vegyes sajtóvisszhang, meg az erős mezőny ellenére állítólag elég jól fogy. A PlayBookot többször érte az a vád, hogy a tablet félkészen került forgalomba, illetve kifogás volt az is, hogy a piacon lévő többi megoldáshoz képest túl kicsi a kijelzője, ami gátat szab a használhatóságának.

A BGR szerint ezt a RIM-nél is nagyon jól tudják (bár az eddigi nyilatkozataik ennek ellentmondani látszanak), éppen ezért a cég még idén, az ünnepi szezon előtt piacra fogja dobni a PlayBook nagyobb, 10 hüvelykes kijelzővel ellátott változatát. Hogy a hardvert tekintve más is változik-e, az egyelőre nem világos, a szoftverre addig is ráfér majd némi csiszolgatás - a szoftveres fejlesztés, valamint a nagyobb kijelző együtt már sokat lendíthet majd az eladásokon.

Továbbra is kérdés persze, hogy a RIM mennyire szánja professional grade terméknek a PlayBookot, de az iPadek vállalati és kormányzati szegmensben elért sikereit tekintve voltaképpen ez mindegy is, az éles határvonalak a jelek szerint nehezen tarthatók. A gyártónak a siker érdekében olyan termékkel kell tehát előállnia, amely az üzleti és a kommersz felhasználók számára egyaránt vonzó, ehhez pedig nincs mese, nagyobb PlayBook kell, mert a nagyobb az ugye mindig jobb, és jobban is mutat a Saturn flyerben.

Ami minket illet, azt kéne már lassan megtudni, Európa mikor kap PlayBookot, bár amíg a RIM a hírek szerint így is kénytelen nagyobb gyártási kapacitást rendelni, hogy kiszolgálja a tengerentúli igényeket, végülis minek is pöcsölne a széttagolt európai piaccal.

Via BGR.

Címkék: rim playbook tablet

A BlackBerry World ideje alatt kiszivárgott néhány részlet az új App Worldről, pontosabban a telefonos/tabletes kliensről, amivel együtt elképzelhető, hogy a webes áruház is megújul majd.

Az N4BB ezúttal is elsőként ragadta meg a lehetőséget, hogy információkat csepegtessen a pletykákra mindig éhes nagyközönségnek az új szoftverről, ami többek közt a következő újításokat hozza majd várhatóan:

  • Áttervezett kezelőfelület (az OS6 felülethez jobban igazodva)
  • Appok megosztása BBM-en keresztül
  • Előfizetéses konstrukciók támogatása
  • Árkorrekció a különböző valuták esetében
  • Szolgáltatói számlázás a nagyobb szolgáltatóknál

A legnagyobb durranás minden kétséget kizárólag ez utóbbi lehet, mert bár az App World elvileg eddig is lehetőséget adott arra, hogy a szolgáltatók számlázzanak a letöltött alkalmazásokért, ez azért korántsem elterjedt gyakorlat még.

Kérdés persze, hogy a bankkártyás, vagy PayPal-fizetés mellett van-e nagy tömegeknek szüksége a szolgáltatói számlázásra, vagy ezzel csak a szolgáltatókkal igyekszik jobb viszonyt kialakítani a RIM.

Az új App World állítólag a nyár folyamán, valamikor júliusban vagy augusztusban debütálhat. Szeretettel várjuk!

Címkék: world blackberry app

Gyakorlatilag megválasztása óta köztudott, hogy a világ legbefolyásosabb politikusának is BlackBerryje van, alighanem pusztán ettől a ténytől a RIM szerzett pár millió új ügyfelet a tengerentúlon. Az alant látható kép tanúsága szerint azonban az elnök sajnos nem vigyáz eléggé a telefonjára.

Mindenféle politikai irányultság nélkül felmerül bennünk a kérdés, hogy hogy lehet az Egyesült Államok irányítását egy olyan felelőtlen alakra bízni, aki a BlackBerryjét sem képes kézben tartani?

süti beállítások módosítása