Szeretnék minden félreértést eloszlatni, a PlayBook szerintem egy kiváló tablet, nem csak a hardvert, hanem a szoftvert tekintve is, utóbbi azonban még köztünk szólva is nevezhető bétaállapotúnak a számos - jogosan felrótt - hiányosság révén.

Szóval a RIM tegnap bejelentette, hogy az előző, május 26-án zárult negyedévében összesen félmillió PlayBookot adott el szállított partnereinek, ami meglepően pozitív kezdésnek számít, legalábbis néhány androidos csoda, így például a Motorola Xoom sem tudta lenyomni (az iPad azért továbbra is megközelíthetetlen mindenki számára).

Az eredmény tehát a piaci viszonyokhoz képest szépnek tűnik, más kérdés, hogy elemzők szerint a legjobb esetben is a készlet valamivel több, mint felét sikerült ténylegesen is eladni, uszkve 200-250 ezer PlayBook május végén még a raktárakban, vagy a boltok polcain sorakozott. A tablet egyébként éppen tegnap debütált Európában, egyben a RIM bejelentette, hogy július elején Hongkongban is piacra kerül, szóval az eladási mutatók vélhetően szépen emelkednek majd a közeljövőben, pláne, ha sikerül a szoftvert is gatyába rázni.

Az amerikai vásárlók számára ugyanakkor egy rossz hírt is tartogatott a tegnapi befektető konferencia: Mike Lazaridis, a RIM társelnök-vezérigazgatója egy mellékesen odavetett félmondatban közölte, hogy a 4G-s hálózatokkal kompatibilis PlayBook az eredeti tervekkel ellentétben nyár helyett csak az év végén érkezhet meg. Megjegyezzük, a korábbi pletykák arról szóltak, hogy erre az időpontra várható a nagyobb, 10,1 hüvelykes kijelzővel szerelt PlayBook érkezése is.

Nekünk mondjuk az is elég lenne, ha a 7-es változatot kapni lehetne itthon, mire nagyjából kiforrja magát a BlackBerry Tablet OS.

Címkék: rim playbook

A mobiltelefonokat gyártó cégek vezéreinek élete nem vitás, csupa stressz, különösen olyan időkben nehéz megfelelni a részvényesek és nem utolsósorban a vevők követelményeinek, amikor a szekér nem gurul olyan jól, mint korábban. Persze van ellenpélda is, Steve Jobs, aki a világ egyik legmenőbbnek tartott tech cégét vezeti, hatalmas ember, a sors kegyetlen fintora, hogy éppen a saját teste győzi le.

Amint az mondhatni közismert, Jobs egy ideje immár sokadik betegszabadságát tölti, és most csatlakozik hozzá a RIM egyik operatív igazgatója, Don Morrison is, aki idestova tizenegy éve dolgozik a kanadai vállalatnál, és a cég hazai és nemzetközi piacaiért felel (a RIM tegnap bejelentett eredményeit látva meg tudjuk érteni, hogy nem érzi magát túl jól a bőrében). Morrison a tervek szerint még idén visszatér, addig is egy korábbi COO, Larry Conlee veszi át a helyét, aki 2009-es nyugdíjba vonulása óta többször is külsőzött már a vállalatnak.

A RIM-nek egyébként még két COO-ja van, Jim Rowan a gyártásért és a logisztikáért felel, Thorsten Heins pedig a termékfejlesztésért. A részvényesek egy része egyébként korábban jelezte, hogy kifejezetten örülnének neki, ha néhány topmanager távozna a vállalattól (mondjuk nyilván ők sem betegszabadságra gondoltak), amiért az utóbbi hónapokban üzletileg megkérdőjelezhető döntések sorát hozták, és szerintük becsapták a befektetőket.

Akár köze van ehhez, akár nincs, jobbulást, Mr. Morrison!

Mivel alapvetően szeretem a BlackBerrymet, meg a zenét, nem túl meglepő módon azok közé az emberek közé tartozom, akik a mobiljukkal sok zenét hallgatnak. Sajnos a gyári headset-megoldások erre a célra (minőségi zenehallgatás) kevéssé alkalmasak, az itthon fellelhető meglehetősen kevés alternatíva mellett ezért érdemes lehet a külföld felé, ad abszurdum a nagy vízen túlra kacsintgatni.

Jómagam hónapok óta kerestem a megfelelő headsetet a Torch-hoz, midőn ráakadtam a kaliforniai székhelyű, kissé keleties jellegű márkanévvel ellátott MEElectronics oldalára. A headsetekre és füldugaszokra specializálódott cég fülbe dugható zajkeltők meglehetősen széles tárházát kínálja, közülük az egyik legjobb ár/érték arányú modell külföldi tesztek egybehangzó véleménye szerint az M9, illetve annak mikrofonnal ellátott változata, az M9P headset.

Próba szerencse alapon megrendeltem egy példányt az amerikai gyártó webáruházából, ahol most 25 dollárért, plusz 7 dollár postaköltségért, tehát összességében ötezer-párszáz forintért árulják a holmit. A pozitív review-k mellett meggyőzött, hogy az M9P headset-funkciója száz százalékban kompatibilis az újabb BlackBerrykkel, így köztük a Torch-csal.

A részletekért kattints tovább!

Akkor hát eljött ez a nap is, június 16-án új lap kezdődik a RIM európai történetében, ma kerül ugyanis a boltokba a PlayBook, első alkalommal az öreg kontinensen, vagy legalábbis Nagy-Britanniában. Pontosabban kapni eddig is lehetett (még itthon is), de azok a példányok mind az amerikai piacról érkeztek ide, magánimport útján, amerikai jótállással, nehézkesen megoldható garoztatással, kétes szervizellátottsággal.

Ennek az időszaknak vetett a mai nappal véget a RIM, mely a következő hetekben Anglia mellett Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában is a boltokba küldi a PlayBookot. Az euróban mért árat egyelőre nem tudni, ami az angol fogyasztói árat illeti, a Carphone Warehouse korábbi közleménye alapján tudni lehet, hogy a 16, 32 és 64 gigabájtos példányért 400, 480 és 560 fontot kérnek majd, ami forintra átszámolva körülbelül 122 ezer, 146 ezer és 170 ezer forintnak felel meg.

A PlayBookot egyébként - akárcsak a tengerentúlon - Európában sem csak a mobilszolgáltatók forgalmazzák majd hivatalosan (ellentétben a BlackBerrykkel), hanem a nagyobb áruházláncokban is fellelhető lesz a tablet, persze ki tudja, milyen áron. Mindez nem jelenti azt, hogy a mobilosoknál nem lesz kapható egyáltalán, remélhetőleg valamelyik operátor lát majd benne fantáziát itthon, és az androidos holmik mellé beilleszti a kínálatba (tudvalevő, hogy iPad egyiküknél sincs).

Hello PlayBook, köszöntünk Európában!

Címkék: európa playbook

Bevallom, amikor az Android és iOS platformokon elkezdődött az Angry Birds őrület, nem értettem, miért őrült meg hirtelen annyi ember egy ilyen végtelenül bugyuta játékért. Aztán pár hónappal ezelőtt letöltöttem a PlayStation-re, és megértettem: vicces grafika, jópofa hangeffektek, és mesterien belőtt pályánkénti játékidő, aminek köszönhetően a program akkor sem frusztrálja a játékost addig a szintig, míg legszívesebben földhöz vágná a telefonját, ha századszor sem sikerül kinyírni a disznókat.

A BlackBerry-platformra a világ talán legismertebbé vált modern mobiljátéka (a világ legismertebb mobiljátéka titulust még mindig a Snake-nek tulajdonítjuk) nem készült el, állítólag mert a rendszerkörnyezet, meg a gyenge hardver ezt nem tette lehetővé. A Smarter Appsnál ezt máshogy látták, ezért kiadták az egy az egyben Angry Birds mintájára létrehozott Angry Farmot, ahol nem madarakkal, hanem mindenféle háziállatokkal (köztük disznókkal!) kell nem disznókra, hanem rókákra lövöldözni. A csúzli maradt változatlan. Brilliáns, egyben szerfelett eredeti ötlet.

A többi kritikáért kattints tovább!

Címkék: angry farm birds

E-heti BlackBerry celebünk a bájos Miranda Kerr, a 28 éves, ausztrál származású modell, akit itthon kevéssé ismernek, ám azok a lányok, akik hallottak már róla, bizonyára irigyelik, és nem is feltétlenül alkata, vagy arca miatt, hanem azért, mert ő az, akinek megadatik, hogy minden este ágyba bújjon Orlando Bloommal, egyben ő adott életet a színész első gyermekének.

Bloomnak egyébként szintén BlackBerryje van, ez a mostani azon kevés kivételek egyike, amikor a pár kevésbé ismert tagját mutatjuk be először, hiszen hölgyeké az elsőbbség, és mi tudvalevőleg nagyon udvariasak vagyunk.

Címkék: celeb blackberry
süti beállítások módosítása