Ez a hét már a készülődés jegyében telt, ezért is olvashattok a megszokottnál kevesebb posztot a BerryBlogon, holnaptól pedig az első és egyetlen BlackBerry specifikus hazai blog stábja átvedlik matrózzá, és a Jón-tengeren tölt egy hetet egy vitorláson hánykolódva.

Ha minden jól megy, és nem válunk a cápák martalékává, vagy a görögök nem adnak el minket rabszolgának, július 11-én újra jelentkezünk, hogy ellássunk titeket a napi betevő információadaggal a BlackBerryk világából. Addig is vigyázzatok magatokra, nyaljatok sok fagyit, menjetek strandra, vagy még jobbat tudunk - menjetek ti is nyaralni!

Jó pihenést nektek, jó pihenést nekünk!

Ezennel teljesítjük hét elején tett ígéretünket, következzék az összefoglaló arról, hogy a három magyarországi mobilszolgáltató egyéni előfizetői milyen feltételekkel, elsősorban milyen díjszabás mellett használhatják BlackBerryjüket külföldön! Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, nem túl kifizetődő bekapcsolva hagyni az adatforgalmat (akit a részletek nem is érdekelnek, egyből ugorjon a poszt utolsó bekezdésére).*

T-Mobile

A T-Mobile bár belföldön a legjobb ajánlatot adja a BIS-re, külföldre utazáskor már nem olyan egyértelmű a magenta szolgáltató fölénye. Konkrétan a BIS adatroaming egy kisebb vagyonba kerül, különösen ha nem valamelyik helyi T-Mobile leányvállalathoz csatlakozik be a telefonunk. Utóbbi esetben 10 kilobájtért 18,75 forintot, vagyis egy megabájt után durván 1800-1900 forintot fizethetünk, míg a többi hálózat esetében egy megabájt a már-már vicc kategegóriába tartozó 4480 (!) forintba kerül. Hahahaha, de jót nevettünk!

A miheztartás végett, a kutyaközönséges adatroaming az EU tagországokban 60 forint 100 kilobájtonként, vagyis a legjobb esetben is ennek az összegnek a háromszorosát fizetheti, aki BlackBerryvel vetemedik arra, hogy adatforgalmat bonyolítson. A számlázási egység partnerszolgáltatótól függően változó: 10-100 kilobájt.

A T-Mobile esetében két dolgot érdemes még megjegyezni: a mától elérhető Travel&Surf roamingcsomagok nem használhatók fel BlackBerry forgalomra, illetve az operátor az EU-ban 3 megabájtnyi BlackBerry adatforgalom elérésekor automatikusan letiltja a szolgáltatást, hacsak máshogy nem rendelkezünk.

Telenor

A Telenornál sokkal egyszerűbb a képlet: a BlackBerry szolgáltatás külföldön 2500 forintba kerül megabájtonként, partnerhálózattól függetlenül. A számlázási egység mindig 10 kilobájt. Ez elég transzparens is, és követhető is, itt is legfeljebb azért járhat a szánk, hogy egyébként más 590 forint per megabájt áron barangolhat az EU-s régióban.

Vodafone

A pirosak a belföldi BIS-t tekintve nagyon elvéreztek, mivel csak 50 megabájt belföldi forgalmat kínáltak majdnem 3000 forintért. Ehhez képest a külföldi használat már-már barátinak tekinthető: a megabájtonkénti díj 2250 forint, minden hálózatban, az adatforgalom elszámolása 15 kilobájtos egységben történik.

A Vodafone nem az alaptarifa miatt jó választás a külföldi BlackBerry-használathoz, hanem azért, mert a kiegészítő roamingcsomagok, így az új MobilWeb Napijegy és a MobilWeb Külföldön opció BlackBerry APN-re is felhasználhatók. Ezek 690 vagy 1390 forintos napidíjért (célországtól függően) 10 megabájt forgalmat (MobilWeb Napijegy) adnak, 1690 forintos havi díjért pedig napi 50 megabájtot (MobilWeb Külföldön). Utóbbi, vagyis a MobilWeb Külföldön opció egyetlen szépséghibája, hogy egy év hűséggel lehet csak megrendelni, szóval azoknak lehet jó igazán, akik gyakran utaznak el.

Az mondjuk elég elképesztő, hogy ez utóbbi opcióval tulajdonképpen olcsóbb a külföldi (EU-s) BlackBerry használat a Vodánál, mint a belföldi.


Annyi a fentiek alapján biztos, hogy a BlackBerry-használat külföldön (beleértve az EU-s tagállamokat is) irgalmatlanul drága, hiába tömörítenek a telefonok, ha valaki belép a Facebookra, vagy megnézi mondjuk az index mobil oldalát, garantált, hogy nem lesz őszinte mosoly az arcán, amikor a következő havi számláját kifizeti. A helyzet egyedül a Vodafone-nál jobb valamelyest, de ott is csak akkor, ha az ügyfél megrendeli az általunk írt opciók valamelyikét.

Ezért annak, aki nincs tisztában az árakkal, nyomatékosan javasoljuk, hogy ha nyaralni megy, kapcsolja ki a telefonján az adatforgalmat, és legfeljebb WLAN-hálózatokra csatlakozva nézze meg leveleit, vagy posztolja a nyaralás képeit a Facebookra (ha nem ér rá a hazaérkezésig).

Az adatroamingot az "Opciók", "Hálózatok és csatlakozások" "Mobilhálózat" menüpontjában tudjuk kikapcsolni - a "Barangolás közben" opciót keressétek (OS6-os telefonok esetében), ha itt kikapcsoljátok a külföldi adatforgalmat, simán megspórolhatjátok magatoknak egy többfogásos ebéd, vagy rosszabb esetben egy hajókirándulás árát.

*Az árak és konstrukciók a szolgáltatók 2011. július 1-jén érvényes szerződési feltételei szerint lettek összeállítva! Külföldre utazás előtt a díjakkal kapcsolatban mindig tájékozódj a szolgáltatódnál!

A BlackBerry-tábornak sajnos nincs része a Skype-féle ingyenes beszélgetésekből, lévén a VoIP átvitelt is támogató csevegőprogramnak csak egy speciális, Verizon ügyfeleknek szánt változata érhető el a platformra. Aki ingyenes Skype hívást akar a telefonjára, az eddig jobb híján az IM+ Talkot volt kénytelen használni, a program egyetlen szépséghibája az volt ugyanakkor, hogy elég tekintélyes summát (30 dollárt) kértek érte. Eddig.

Az Appot fejlesztő Shape Serivces bejelentette, hogy harmadára, azaz 10 dollárra (illetve ugyanennyi euróra) árazta le a programot, ami ezzel már sokkal barátibb vételnek számít, igaz, így is pont tíz dollárral kerül többe az app, mint az iPhone-os vagy az androidos Skype. Aki sok nemzetközi hívást bonyolít, annak viszont így is megérheti, hiszen a program 3G és WLAN hálózatokon keresztül egyaránt használható.

Az IM+ Talk mellett szintén 9 dollár/euró lett az IM+ Pro is, mely a legkülönfélébb chatkliensekkel kompatibilis (egyebek mellett a Skype-pal, az MSN-nel, a Yahoo-val stb.), ezt ráadásul 40 dollárról árazták le ennyire. Ennyiért hármat kérünk.

Az IM+ Talk letölthető a PC-s App Worldből, vagy az alábbi QR-kód telefonos beolvasásával:

Az IM+ Pro pedig a következő oldalról, illetve a lenti QR-kód beszkennelésével érhető el:

Mike Lazaridis és Jim Balsillie, a Research in Motion két elnök-vezérigazgatója biztosan szebb napokat is megélt már a társaságnál, a zuhanórepülésbe kezdett cég befektetői mindenesetre a jelek szerint egyáltalán nincsenek megelégedve mostanában a munkájukkal. A pénzügyi eredmények két héttel ezelőtti ismertetése óta többször is felmerült, hogy a nagy kettősnek mennie kell, erre azonban nagy hirtelen nem valószínű, hogy sor kerülhet, Mike és Jim pozíciója azonban ettől még nem bombabiztos.

Július 12-én tartják ugyanis a RIM éves részvényesi közgyűlését, ahol a befektetők a nyilvános napirendi pontok alapján szavazni fognak arról, hogy az elnöki és vezérigazgatói pozíciókat válasszák ketté a cégnél - hogy a mostani két elnök-vezérigazgató hogyan osztozhat majd az új pozíciókon az nem világos, de egyelőre az sem eldöntött tény, hogy a részvényesek akarata érvényesül.

Tény, hogy a RIM legfelsőbb vezetése elég bonyolult struktúrát képez, hiszen mind Mike Lazaridis, mind Jim Balsillie hivatalosan a társelnök-vezérigazgatói pozícióval rendelkezik, ráadásul Balsillie a hírek szerint a marketingvezetői posztot is magáénak akarja. A pozíciók szétválasztását egyébként a befektetők egy részét képviselő Northwest & Ethical Investments LP szerint a részvényesek több mint fele támogatja, a RIM igazgatótanácsa ettől függetlenül megvétózhatja a döntést, más kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben meg merik-e ezt kockáztatni.

Hogy aztán később mi lesz Mike-kal és Jimmel, az nagy mértékben függ attól is, hogy a RIM a jelenlegi tendenciákon képes-e változtatni, illetve egyáltalán önálló marad-e a vállalat, vagy a spekulációknak megfelelően megveszik kilóra.

Sokak számára alighanem eljöhet az igazság pillanata, ha igaz az, amit az N4BB! belsős informátorára hivatkozva tegnap megszellőztetett: a blog úgy tudja, hogy a RIM teljesen leállította, de legalábbis szünetelteti a nagyobb, 10 hüvelykes kijelzővel felszerelt PlayBook fejlesztését azért, hogy helyette az új, QNX-alapú BlackBerryk mielőbbi piacra kerülését elősegítse. Ha ez tényleg így van, gyakorlatilag kijelenthető, hogy a kanadaiak - kényszerből - máris feladták a versenyt a tabletpiacon.

A RIM felsővezetői részéről az elmúlt időszakban egyre több nyilatkozat hangzott el, amiben az új, QNX-alapú készülékeket, mint "szupertelefonokat" emlegették. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a jelenlegi, Java-alapú BlackBerry OS a végét járja, és az idén megjelenő új modellekkel (Bold 9900, Torch 2, új Curve stb.), a 7-es verzióig eljutva végleg nyugdíjba vonul, hogy átadja a terepet a PlayBookon is futó QNX-alapú rendszernek. Az új rendszerrel a hardver is tovább erősödik, és jöhetnek az akár kétmagos processzorral ellátott BlackBerryk is - valamikor jövőre.

Nem vitás, hogy a kanadai gyártót nagyon szorítja az idő, a PlayBook fejlesztése pedig sok erőforrást elvett a fő csapásiránynak tekintett okostelefonos termékvonal elől - egyesek szerint túl sokat is, többek közt ennek köszönheti a RIM a jelenlegi szorult helyzetét, valamint azt, hogy az idei újdonságok az eredeti tervekhez képest csak pár hónap késéssel kerülhetnek forgalomba. Ne feledjük, hogy a vállalatnál ráadásul leépítések lesznek, illetve a hírek szerint már több százan meg is kapták felmondólevelüket, szóval emberi erőforrás tekintetében most egy darabig biztosan nem lesz jobb a helyzet.

Persze egyelőre hivatalosan nincs is miről beszélni, hiszen a RIM-nél soha nem ígértek nagyobb PlayBookot, igaz, a mostani modell sem tekinthető még kész terméknek, ami jól jelzi, hogy a gyártó mennyire kapkodva volt kénytelen lereagálni a piaci mozgásokat. Az mindenesetre azért kevéssé valószínű, hogy a termékvonalat teljesen ejtse a RIM, bár ez nagyban függ a tabletpiac további alakulásától is. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a PlayBook teljesen mellékvágányra kerüljön - persze az egész tervezést alaposan felboríthatja egy akvizíció, vagy kiszervezés, netán vezetőváltás.

Nektek ez jó, vagy rossz hír inkább?

Most már aztán tényleg itt lenne az ideje, hogy a RIM kiadja a natív Facebook kliens 2.0-s verziójának végleges változatát, lévén a cég eredetileg májusra ígérte a fejlesztés befejezését. A munka most már biztosan húzódik, dehát jó munkához idő kell, mint tudjuk, és reméljük, a programozók ezúttal nagyon jó munkát fognak végezni - itt az Facebook app negyedik bétája.

Az újabb tesztkiadás egy rakás újdonságot tartalmaz, így többek közt fejlettebb lett az értesítés funkció (főként a lájkolás kapcsán érdekes ez), szorosabbra fűzték a közösségi oldal és a BBM kapcsolatát, ami a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy az új verzióval már BBM-en keresztül is lehet majd Facebookra posztolni, emellett az érintőkijelzős készülékeket használók számára bekerült néhány új ikon is a felületre.

A Facebook app 2.0-s verziójának negyedik bétájával kapcsolatban az egyetlen szépséghiba továbbra is az, hogy a program csak a Beta Zone-ból érhető el, ez a tesztelői kör azonban még mindig nem nyitott a Magyarországról kísérletezni vágyók előtt. Alighanem ebbe most már jobb, ha beletörődünk, és reménykedhetünk, hogy a végleges kiadásra nem kell további hónapokat várni.

Címkék: facebook app rim
süti beállítások módosítása