Valamit valamiért, tartja a bölcs mondás, mely úgy tűnik a RIM-re és a BlackBerrykre, pontosabban a Bold 9900-re is áll. A telefon 10,5 milliméteres vastagságával minden idők legvékonyabb BlackBerryje lett, cserébe viszont a jelek szerint le kell mondania a tulajnak az autófókuszos kameráról.

A mobilos fotózás az utóbbi időszakban rengeteget fejlődött, ma már az optikai zoomot leszámítva tulajdonképpen minden olyan fotózási feladatot meg lehet oldani egy mobiltelefonba épített kamerával, amit egy olcsóbb digitális kompakttal. Sajnos az előzetes tesztek szerint a Bold 9900-nél ezen a téren visszalépés történt, a RIM új csúcskategóriás nagyágyúja láthatóan rosszabb minőségű fotókat készít, mint a Bold 9780 (a két mobilnak ugyanakkora, 5 megapixeles képérzékelője van).

A hivatalos magyarázat szerint a vékony kialakítású mobilba egyszerűen nem fért már bele az autófókuszos kameramodul, de néhány elmés marketinges ennek is tudott jól hangzó márkanevet keríteni - Extended Depht of Field, vagyis kiterjesztett mélységélesség.

Hogy a fotókon mennyire van kiterjesztve a mélységélesség, arról győződjetek meg magatok, szerintünk ennél bizonyos esetekben jobban is ki lehetett volna terjeszteni azért. A fixfókuszos kamerának egyébként azért van előnye is, a fókuszálási folyamat elhagyása miatt a fotó elkészítése sokkal gyorsabbá vált, ráadásul a 720p felbontású videók felvétele során sem mászik el a fókusz folyton.

Összehasonlító fotókért kattints tovább (felül mindig a Bold 9780, alul a Bold 9990 fotói)!

Címkék: fotó kamera bold 9900

Az idei BBM Hackathlon (kötetlenebb konferencia-szerűség fejlesztőknek és más szakembereknek) egyik - legalábbis számunkra - legérdekesebb előadását Pete Nofelt, a foursquare közösségi hely- és élménymegosztó alkalmazást fejlesztő cég vezető fejlesztője tartotta. Nofelt az itthon egyelőre még jócskán a felfutási szakaszban lévő szolgáltatás BlackBerry-felhasználóiról osztott meg érdekes információkat a közönséggel.

Az előadás szerint az összes mobilos foursquare-felhasználó 30 százaléka (!) BlackBerryvel nyomul, az aktív felhasználói kör pedig sokkal erősebb BlackBerryn, mint bármely más platformon. A jelek szerint a RIM jó lóra tett az alkalmazások BBM-integrációjával, hiszen mióta a foursquare a BlackBerry Messenger 6-os verziójának megjelenésével összekapcsolódott a közösségi rendszerrel, az új regisztrációk száma meghaladja mind az Android, mind az iOS platform mutatóit.

A történet számomra abból a szempontból mindenképpen érdekes, hogy éppen a napokban beszélgettem egy magyar szakemberrel a dotdot.hu hazai foursquare-aggregátor oldaltól, aki valamelyest rálát ezeknek a statisztikáknak a honi vetületére. Az illető nem túl meglepő módon elmondta, hogy a BlackBerryvel foursquare-ezők száma itthon gyakorlatilag a béka segge alatt van, az Android pedig abszolút tarol.

Ha növelni szeretnéd a BlackBerrysek itthoni foursquare-táborát, az alkalmazást elérheted az App World webstore-ból, illetve letöltheted az alábbi QR-kód beszkennelésével. Nincs más hátra, kezdődhet az ismerősök és a badge-ek gyűjtése!

A BlackBerryk és az internet tethering (vagyis a telefon internetelérésének megosztása) kapcsán korábban már többször felkorbácsolódtak a kedélyek, a jelek szerint a RIM ráadásul most öntött egy kis olajat a lassan szunnyadó tűzre az OS7-es telefonokban debütáló Wi-Fi hotspot funkcióval.

A Bell Mobilitytól előkerült dokumentum szerint az opció a kezdeti szoftververziókból teljesen hiányozni fog, vagyis konkrétan azt egy "későbbi időpontban" teszik majd elérhetővé, szoftverfrissítés útján. Egyelőre nem teljesen világos, hogy ez a hiányosság csak a Bell készülékeit érinti, vagy minden szolgáltatónál ez a helyzet, illetve az új típusok közül mindegyikre vonatkozik a korlátozás, vagy csak egyik-másikra.

A Wi-Fi hotspot egy a BlackBerryknél csak most megjelenő, más platformokon egyébként régóta elérhető funkció, mellyel a telefon internetkapcsolatát lehet megosztani úgy, hogy a mobil kvázi Wi-Fi routerként üzemel. Az opció támogatása annak ismeretében mindenesetre nagy előrelépés a gyártótól, hogy a RIM jelenleg a Bluetooth tetheringet sem támogatja hivatalosan (állítólag ennek biztonsági okai vannak).

Tegyük hozzá, hogy az új BlackBerrykbe épített modem elméletileg akár 14 Mbps letöltési sávszélességet is elérhet, szóval a hozzá csatlakozó kliensek számára hiper-szuper gyorsasággal netezhetnek, már ahol van erre alkalmas háttérinfrastruktúra, vagyis mobilhálózat.

Via CrackBerry.

Itt vannak, hivatalosan is megérkeztek, sőt a tengerentúlon már kaphatók az első OS7-es BlackBerryk, aminek kapcsán óhatatlanul felmerülhet sokakban a kérdés, hogy a kanadaiak mennyi figyelmet fordítanak a régebbi készülékek szoftverfrissítéseire. Vannak ugyanis gyártók, ahol egy OS mind felett elven minden típusra rá lehet aggatni az újabb verziókat, más kérdés, hogy ebből születnek az olyan készülékek, ahol a frissítés után egy SMS megírása és elküldése tízperces folyamat. Na a RIM nem ilyen gyártó.

A kanadaiaknál az OS-frissítések eleve más szisztémában érkeznek, többnyire a szolgáltatókon keresztül, ezzel együtt is jól látható, hogy az OS6-os (pláne az OS5-ös) update-ek mostanában mintha ritkábban szállingóznának a már piacon lévő telefonokhoz. Nyilván ennek oka van, ilyenkor kábé minden fejlesztő az új platformon dolgozik, a régieken csak a kritikus hibákat javítják többnyire.

Az OS7-es verziókból ezzel párhuzamosan egyre másra érkeznek a hivatalos és kiszivárgott buildek, amik a fentiekből következően csak és kizárólag az új telefonokkal, vagyis jelenleg a Bold 9900-zal, és a 9810-es és 9860-as Torch-csal kompatibilisek. Bár erről hivatalosan nem érkezett megerősítés, de aligha valószínű, hogy valaha kiadják a 7-es verziót a régebbi készülékekre.

Annyi már most sejthető, hogy ez a gyakorlat a következő generációnál sem változik majd, azaz a most megjelent BlackBerrykre nem lehet majd QNX-alapú OS-t telepíteni. És azt gondoljuk, jól is van ez így, a platform és a hardver aktuális verziója alkosson csak koherens egységet, ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Neked mennyire fontos, hogy mindig a lehető legfrissebb operációs rendszer legyen a telefonodon?

Az érintés nélküli fizetési (Near Field Communications - NFC) technológiák óriási felfutás előtt állnak, a zsíros bödönből pedig a telefongyártók - köztük a RIM - és nyilván a szolgáltatók is meríteni szeretnének. Immár biztos, hogy két idén is megjelenő BlackBerryben lesz NFC-támogatás.

A májusban bejelentett Bold 9900 után egyre több fotó és beszámoló árulkodik arról, hogy a még be sem jelentett, de őszre várt 9360, vagyis az új Curve is támogatni fogja az érintés nélküli fizetést, aminek köszönhetően fiatalok százezrei, később milliói veszik majd elő pénztárca helyett a mobiljukat a kasszánál a mekiben.

A netre kikerült legújabb fotó tanúsága szerint az új Curve hátlapján ott az NFC antenna, amit egy speciális érintkező köt össze azzal az áramkörrel, ami a rendszer logikáját működteti.

De mi is ez az egész NFC-őrület? Egyre több ember kezében láthattok manapság OTP-s MasterCard PayPass kártyát, amit elég csak meglóbálni a terminál előtt a fizetésnél - egy ehhez nagyon hasonló rendszert képzeljetek el, csak a bankkártyát a lényegében a telefonodba épített SIM, és az azon futó alkalmazás helyettesíti. A hátlapba szerelt antennára azért van szükség, mert az egész varázslat rövid hatósugarú rádióhullámokkal működik, ezért csak a termináltól pár centiméterre elhelyezett antennán keresztül tudnak közlekedni - természetesen megfelelően titkosított módon - a fizetési tranzakció adatai.

A piaci jóslatok szerint jövőre az NFC nagy bumm előtt áll, az első NFC-támogatással ellátott telefonok pedig mostanában kerülnek a boltok polcaira. Miként a BlackBerry 9900, vagy a 9360. Már csak azt lenne jó tudni, hogy a két új Torchból miért maradt ki ez a technológia.

Egyébként a RIM-től nem áll olyan messze ez az egész mobilpénztárca-világ, ott van például a BlackBerry Wallet alkalmazás, ami pont ezt a célt segíti, igaz az csak webes fizetéseknél és átutalásoknál csinál virtuális pénztárcát a telefonból.

Hölgyeim és Uraim, ezennel történelmi pillanatnak lehetnek szemtanúi: meghirdetjük az első, egyelőre félhivatalosnak tekinthető BerryBlog mítinget, ami elsősorban értelemszerűen a BlackBerrykről és a sörről fog szólni - lévén a Pater Marcus Belga Apátság Söröző és Étterem ad neki helyszínt.

Ezen minden jóérzésű BlackBerry-tulajnak ott a helye - ja hogy mikor? Jövő kedden, azaz augusztus 16-án este héttől! Részvételi szándékod jelezheted a Facebookon az event oldalán, ha szerinted a Facebook maga a pokol Zuckerberg pedig a sátán, akkor írhatsz e-mailt az info@berryblog.hu -ra is, vagy jelentkezz itt a kommenteknél! Péntekig várjuk a jelentkezésed (ha utána szólsz, akkor sem hajtunk el, de biztos, hogy az asztal sarkára fogsz ülni).

Gyere el, találkozzunk jövő kedden!

süti beállítások módosítása