Oké, hogy a következő generációs BlackBerryken futnak majd az androidos alkalmazások, meg a PlayBookra is előbb-utóbb megjelenik az App Player, de mit keres az Android felhasználási feltételeit taglaló licencmegállapodás az OS7-es BlackBerryken?

Szemfüles felhasználók észrevették, hogy a Bold 9900 rendszerszoftverének legfrissebb, napokban kiszivárgott 7.0.0.353-as kiadásának verziótájékoztató lapján szerepel a fenti információs lap. Vajon mi köze lehet az OS7-es BlackBerryknek az Androidhoz? Kódrészletek kerültek át a BlackBerry OS-be az Androidból? Talán OS7-re is elkészül az Android App Player?

Via BerryReview.

Egyre közelebb a RIM alkalmazás-piacteréhez használható mobiltelefonos kliens új kiadása, az App World 3.0 gyökeresen megújult menüfelépítést, külsőt és gyorsabb működést ígér. A kliens nyílt bétatesztelése már zajlik egy ideje a Beta Zone-on keresztül, a fejlesztők éppen tegnap készültek el a 3.0.0.71-es verzióval.

Az új béta számos, korábban jelzett hibát kijavított, így most már minden letöltött és telepített app megjelenik a My World menüpont alatt, emellett javult a kliens grafikus interfészének sebessége (elsősorban a menüáttűnések és a lapozgatás lett jobb). Összességében tapasztalataink szerint az új kliens sokkal használhatóbb és szebb, mint a régi, reméljük mielőbb elkészül a RIM a végleges kiadással.

Aki szeretné megjelenése előtt kipróbálni az App World 3.0-s verzióját, annak irány a Beta Zone!

Címkék: béta world app

Jó sokáig húzták, de végül ma kihirdették a a Goldenblog 2011 IT-blogok kategóriájának végeredményét (már ami a közönségszavazatokat illeti). A versenyen a BerryBlog is elindult, és hála Nektek, teljesítette is a kitűzött célt!

Az első magyar BlackBerry-platformmal foglalkozó blog (ezek ugye mi volnánk) összesen 120 közönségszavazatot gyűjtött a versenyen, ezzel az óriási eredménynek számító nyolcadik helyen végeztünk! Köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott, ha van BlackBerryje, ha nincs, egyben elnézést kérünk mindenkitől a Shrekes és az Obamás poén miatt (bár nem ígérjük, hogy többet nem fordul elő), meg azért, hogy két hétig el kellett viselnetek a rikító kék bannert minden poszt alján.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon büszkék vagyunk a közösségre, mely az egyik legaktívabb életet éli az IT-szcénában, megmutatva ezzel, hogy a BlackBerry-felhasználók itthon is legalább olyan meghatározó közösséget tudnak felépíteni, mint bárhol a világon. 

Love what you do - Love what you did!

Kösz srácok!

Erre igazán nem kellett sokat várni: A RIM tegnap az előzetes várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy zenemegosztó szolgáltatással bővíti saját közösségi platformját, a BlackBerry Messengert.

A szolgáltatás neve BBM Music lesz, a lényege pedig nagyjából annyiból áll, hogy az 50 kedvenc zeneszámunkat megoszthatjuk a BBM-es ismerőseinkkel, akik szintén megoszthatják velünk a kedvenc zenéiket, ezzel végeredményben egy hatalmas közösségi zeneparadicsommá változtatva a BlackBerryket. Az ötlet - ha beválik - sokat hozhat a RIM konyhájára.

A BBM Music nagyjából 45 millió BlackBerry Messenger felhasználóra támaszkodhat, a szolgáltatás pedig alapos löketet adhat a platformnak, hiszen minél több BBM-es kapcsolata van valakinek, lényegében annál nagyobb zenetárat érhet el. Így tűnnek majd fel az érdekkapcsolatok, akik csak a zenéinket akarják, az intellektusunkra nem kíváncsiak.

Nem mintha nagyon fenyegetné a magyarokat, hogy a BBM Music révén zenék tömegeit érik majd el, hiszen a BBM felhasználók száma itthon eleve meglehetősen mérsékelt szintet mutat, másrészt a havi 5 dollárba kerülő szolgáltatás hazánkban nem lesz elérhető, és ki tudja, valaha fog-e ez változni.

Aki ettől függetlenül bízik a RIM, a kiadók és a jogvédők irgalmasságában, látogasson el erre az oldalra, és iratkozzon fel az értesítési listára.

Korábban többször is szóba került, hogy a RIM egy alkalmazás köztesréteg segítségével lehetőséget fog adni arra, hogy a PlayBookon androidos alkalmazásokat futtasson a tablet tulajdonosa. Az Android App Player még idén megjelenhet, ráadásul most a Bloomberg információi szerint gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a QNX-es BlackBerrykre is elkészül a futtatókörnyezet.

Vagyis a következő generációs BlackBerryken is lehet majd androidos appokat futtatni úgy, hogy a telefon teljesen más operációs rendszerrel működik. A pletykák szerint az Android App Player már a QNX-es BlackBerryk gyári szoftverválasztékának részét képezi majd, vagyis a telefonok a dobozból kivéve elvileg azonnal képesek lesznek arra, hogy a jelenleg mintegy 250 ezer alkalmazásból álló választék nagy részét futtassák.

Közben a PlayBookra készülő futtatókörnyezet fejlesztése az eredeti terveknek megfelelően halad, és a projekt még idén elkészül. A RIM tabletjével kapcsolatos további fontos hír, hogy a Tablet OS szeptemberben érkező változatában állítólag már benne lesz a natív e-mail kliens, amit a tesztelők a kezdeti időszakban hiányoltak, és amit azóta sem sikerült még a legújabb, tegnap megjelent 1.0.7.2942-es verziójú rendszerfrissítésbe sem belepasszírozni.

Elmondtuk már korábban, most is hangsúlyozzuk, a RIM az Android App Playerrel szerintünk egyfelől veszélyes játékot űz, másfelől akár be is jöhet a stratégia a kanadaiaknak, hiszen úgy tudnak nyitni a kommersz piacot képviselő Android platform felé, hogy a telefonok közben megőrzik egyedi vonásaikat, akár üzleti(es) jellegzetességeiket. Veszélyes lehet viszont, hogy a fejlesztők részéről joggal felmerülhet a kérdés: miért írnának natív programokat a BlackBerrykre és a PlayBookra, ha azok úgyis futtatják az androidos verziót?

Mindenesetre az elemzőknek és a tőzsdének tetszik az ötlet. Meg bizonyára az Angry Birds rajongóknak is.

Ezúttal egy magyar fejlesztésű PlayBook-alkalmazást szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, mely talán az első olyan app, amit itthon készítettek a RIM tabletjére. A multiplatformos Shared Board igazi kollaborációs alkalmazás, mely szórakozásra, tanulásra és munkára egyaránt használható.

A program arra ad lehetőséget, hogy a felhasználók több különböző eszköz (PlayBook, iPad, illetve androidos tabletek) kijelzőjére rajzolgathatnak közösen. A szerző szerint az app elsősorban oktatási célokat szolgál, de mindenféle kreatív ötletek előállítására is felhasználható.

Az alkalmazást egyébként egy műegyetemista hallgató, Csomák Gábor jegyzi, aki bővebb információra kíváncsi (mármint nem Gáborról, hanem az Shared Boardról), az látogasson el a projekt weboldalára!

A Shared Board egyébként az App World storefrontról is letölthető, az alábbi hivatkozás megnyitásával. A program ingyenes, akinek tetszik, esetleg fizessen Gábornak egy sört!

süti beállítások módosítása