Januárban csak kapkodtuk a fejünket az új BlackBerrykről kiszivárgott információk láttán: korában többször is említést tettünk az új készülékekről, melyek közül alighanem az új Curve lesz az egyik legkelendőbb, legalábbis a 85xx-as széria eddigi sikereiből kiindulva. Csak hogy újfent tisztázzuk a dolgokat, a jelenlegi állás szerint az új Curve minden jel szerint két művésznév alatt fut: Sedona a kódneve a CDMA-régiónak készülő példánynak, míg a GSM-es variáns Apollo néven fut.

Az új modell kereskedelmi neve egyelőre nem ismert, mindenesetre a Curve 3G-t már ellőtte a RIM, így most kénytelenek lesznek mást kitalálni (a specifikációk alapján illene rá mondjuk a Curve 3G S :)). A mobilba 800 MHz-es Qualcomm CPU lesz, 512 megabájt memóriával megspkéleve, a kijelző felbontása pedig 480x360 pixel lesz, vagyis pusztán a teljesítményadatok alapján bármelyik jelenlegi Boldot kenterbe veri a következő generációs Curve.

Így a heti munka végéhez közeledve zárásként következzék még néhány kiszivárgott dia a BlackBerry OS 6.1-ről is, melyek szintén a CrackBerry jóvoltából járták be az internetet, akárcsak az újabb CDMA-s készülékekről szóló információk.

A diák jórészt magukért beszélnek, de azért összefoglalóként érdemes kiemelni, hogy az új OS (részben a fejlettebb kódolásnak, részben a sokkal gyorsabb processzoroknak köszönhetően) a felhasználói felület kezelési sebességében hoz majd áttörést - na nem mintha komoly baj lenne ezen a téren a BlackBerrykkel, különösen a csúcsmodellekkel.

Január legelején egy rakás új információ szivárgott ki a Research in Motion készülő újdonságairól, így többek közt a Torch a Storm és a Curve családok lehetséges továbbfejlesztési irányairól. A CrackBerry most hozzájutott egy a RIM által készített prezentációhoz, mely a CDMA-s BlackBerryk megjelenési ütemterve mellett betekintést enged olyan technológiai részletekbe, melyekről eddig nem esett szó.

Az első érdekességek a harmadik negyedévben szerepelnek a roadmapben, így feltűnik többek közt a Monaco, ami a spekulációk szerint a Storm 3 márkanevet kaphatja majd (bár állítólag ez még nem eldöntött), valamint a Montana, ami a QWERTY-s érintökejilezős hibrid CDMA-változatának a kódneve (a GSM-variánst Dakotának hívják). A harmadik negyedév végén érkezhet a CDMA-s új Curve, a Sedona (a GSM változat kódneve Apollo), év végén, jövő év elején pedig egy vadonatúj, eddig teljesen ismeretlen típus, a Malibu, mely az első teljes érintőkijelzős modell kehet a Curve családban.

Tegnapelőtt a Reuters nyomán beszámoltunk róla, hogy készül a BlackBerrykhez egy olyan alkalmazás, amivel a vállalati munkaerő számára is lehetőség nyílik arra, hogy magáncélokra használhassa a telefonját. Mindezt anélkül, hogy a céges adatok veszélybe kerülnének, vagy az alkalmazott megsértené a munkáltatója IT-biztonsági előírásait. A CrackBerry jóvoltából most újabb részleteket tudunk megosztani a programról.

Tudvalevő, hogy a BES egyik jó tulajdonsága, hogy az adminisztrátor távolról be tudja konfigurálni a készüléket, valamint akár az adatok teljes törlését is kezdeményezheti, biztonsági okokból. A BlackBerry Balance révén az adminisztátor által törölt adatok ténylegesen csak a céges információkra korlátozódnak, a felhasználó privát szférája érintetlen marad, azaz nem törlődnek a lenge öltözetű barátnőről készült képek, akárcsak a zenék vagy a különböző, privát célra használt alkalmazások beállításai.

A BlackBerry Balance emellett biztosítja a céges adatok feletti kontrollt is, mégpedig úgy, hogy a cég által használt alkalmazásokból, vagy a céges levelezésből nem lehet copy/paste műveleteket végrehajtnai a telefon privát felületeire, vagyis az alkalmazott a cég legbelső titkait nem tudja két mozdulattal kirakni a Facebookra.

A BlackBerry Balance-ról továbbri részleteket a következő hetekben olvashattok majd a BerryBlogon.

Via CrackBerry.

Tegnap a Boy Genius Report ismét előszedte a fiókból az először tavaly decemberben felkapott pletykát, miszerint a RIM a QNX-es eszközökön (tehát a PlayBookon és az újabb platformra épülő BlackBerryken) alkalmazásszinten elméletileg nyújthatna bizonyos fokú Android-kompatibilitást:

Nem először hallani pletykákat és találgatásokat arról, hogy a RIM azt fontolgatja, hogy a jövőben megjelenő QNX-es megoldásait (az első ilyen eszköz a hamarosan megjelenő PlayBook lesz) bizonyos szinten Android-kompatibilissé teszi, vagyis a tableteken és okostelefonokon olyan alkalmazásokat is lehet majd futtatni, melyeket eredetileg androidos készülékekre fejlesztettek. A RIM ezzel egycsapásra kiszélesíthetné a különböző mobilkommunikációs eszközeihez jelenleg elérhető, meglehetősen szegényes alkalmazásválasztékot, más kérdés, hogy az implementációnak több buktatója is lehet, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a kanadaiak érdekeit szolgálja az efféle nyitás.

A találgatások alapját legfőképpen az adja, hogy a RIM korábban megerősítette: a QNX platformon az alkalmazások visszamenőleges kompatibilitása érdekében Java VM futtatási környezetet is biztosít majd, így az App Worldben elérhető programok nagy része, valamint a vállalatok saját fejlesztésű alkalmazásai minimális módosítás árán futtathatók lesznek majd az új eszközökön is. A Boy Genius Report tegnap biztos forrásra hivatkozva állította, hogy a kanadai cég az Android operációs rendszernél is használt Dalvik VM-et fogja választani erre a célra, ami - legalábbis elvileg - lehetőséget adna arra, hogy a Google mobil operációs rendszerére írt alkalmazások jó része a BlackBerryken is használható legyen...

További részletek magyarul a HWSW-n.

Van egy jó hírünk azoknak, akik szeretnek tévézni, és hisznek benne, hogy a közszolgálati tévécsatornáknak TÉNYLEG mindenhol ott kell lenniük: a héten megérkezett az egyik legnépszerűbb TV-s alkalmazás legújabb változatának blackberrys portja. Az SPB TV 2.0 nem kevesebbet ígér, mint hogy bárhová magunkkal vihetünk egy rakás tévéadást, és - feltéve, hogy van 3G-s térerő, vagy WLAN-hálózat a közelben - a telefonunk kijelzőjére meredve nézhetjük meg kedvenc műsorunkat, ha éppen nem érünk rá otthon a plazma előtt ücsörögni.

Az SPB TV 2.0 ráadásul mindezt ingyen teszi, az alkalmazás használata csak akkor jár költséggel, ha a mobilhálózaton keresztül tévézünk, ekkor is attól függően kell fizetnünk, hogy milyen minőségben kívánjuk nézni az adást. A program két tömörítési fokozatot ajánl fel, az egyik 110 kbps (Normal Quality), a másik 350 kbps (High Quality) streamet használ - tapasztalataink szerint a nézhető adáshoz azért nem árt az utóbbihoz folyamodnunk.

süti beállítások módosítása