A hét elejétől kezdve egyszerűbbé vált a BlackBerryk egyik hasznos szolgáltatásának, a BlackBerry Protectnek a használata. A RIM megújította a szolgáltatás adminisztrációs felületét, aminek mi magyarok különösképpen örülhetünk, a szolgáltatás ugyanis mostantól magyarul is kommunikál.

A BlackBerry Protect szolgáltatás idén márciusban jelent meg, és amint arról korábban beszámoltunk, elsősorban a telefonok távoli elérésére, valamint a mentett adatok visszaállítására szolgál abban az esetben, ha a felhasználó elhagyta a készüléket, vagy netalán ellopták tőle.

A szolgáltatással a most megújult webes adminisztrációs felületen keresztül távolról aktiválható hangos csengetés, behatárolható a telefon helyzete, vagy törölhető a tartalma, illetve tetszőleges üzenetet lehet kiíratni a kijelzőre. A rendszer nélkülözhetetlen komponense a BlackBerry Protect app, amit a telefonra kell telepíteni - a szolgáltatásba BlackBerry ID-vel lehet bejelentkezni.

A webes felület megújítása után van rá sansz, hogy a fentebb említett alkalmazás is megújul, úgyhogy figyeljétek az App Worldöt!

A RIM önkéntes tesztelői közössége nem unatkozik mostanában, a Twitter kliens bétája után most a Facebook app 2.0-s verziójának legújabb kiadását tesztelhetik a közösségi szolgáltatások szerelmesei. A Facebook kliens 2.0.0.55-ös bétaverziója tegnap került fel a Beta Zone-ra.

Az új kiadás semmi funkcionális újdonságot nem hoz, a changelogban csak meg nem nevezett hibák javításáról van szó, szóval akinek nincs Beta Zone accountja, valószínűleg az sem marad le semmiről. Egyes hírek szerint a RIM már egy nagyobb, jelentősebb verziófrissítésen is dolgozik, ez azonban egyelőre nem érte el azt az állapotot, hogy nyilvános tesztre lehessen bocsátani.

Nem tudjuk, hogy csak nekünk újdonság-e egyébként, de az appból magyar nyelvű változat is letölthető, úgy rémlik, hogy ez újdonság. Mellesleg ha már úgyis a Beta Zone-ban jártok, letölthetitek a Twitter app legújabb. 2.1.0.20-as bétáját is, mely szintén tegnap jelent meg.

Mike Lazaridist, a RIM társelnök-vezérigazgatóját januárban megkérdezte a PCMag.com arról, hogyan fognak kinézni az újabb, jövőre érkező QNX-es BlackBerryk, mire Lazaridis felmutatott egy PlayBookot és közölte: "Pont így" - és mit ad isten, igaza lett.

A RIM az októberi DevConon hivatalosan is bejelentette a jövőbeni BlackBerryk és a tabletek alapjául szolgáló BBX operációs rendszert, de új készülékről, készülékekről nem beszélt, még egy megveszekedett látványtervet sem mutattak az érdeklődő közönségnek a kanadaiak. Ettől függetlenül egyes, korábbi pletykák alapján sejteni lehetett, hogy az első BBX-es BlackBerryk - melyeket Lazaridis nemes egyszerűséggel csak szupertelefonoknak nevezett - nagyjából olyanok lesznek, mint egy PlayBook, csak kicsiben.


Nyugi, képünk csak illusztráció!

Ezeket a híreszteléseket erősítette most meg a PCMagnek Alec Saunders, a RIM fejlesztői kapcsolatokért és ökoszisztémáért felelős alelnöke, aki elmondta, a Colt fedőnéven (Európában minden bizonnyal London néven jön a telefon) érkező készülék kijelzője éppúgy 1024x600 pixeles felbontású lesz, mint a PlayBooké. És nem lesz rajta fizikai billentyűzet.

Emellett Saunders igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a BBX-es BlackBerryk a megjelenésre teljes BIS és BES kompatibilitást kapnak - Kanadában ezért bizonyára néhányan éjt nappallá téve dolgozhatnak - és mire a készülék megjelenik, tulajdonképpen ugyanezt fogja tudni a PlayBook is a 2.0-s OS-frissítéssel. 

Az egyplatformos modell tehát a RIM-nél is rajtot vesz, már csak az a kérdés, hogy mikor, elemzők szerint ugyanis az első BBX-es BlackBerryk nem jelennek meg az első negyedévben, vagyis legkorábban az április-június idősávban lehet számítani a rajtra. Aki QWERTY-s BBX-es telefonokra vágyik, az se csüggedjen, jönnek majd azok is, meg addig még bővülhet az OS7-es széria is egy-két meglepetéssel.

Via PCMag.com

Most, hogy az App World használatához BlackBerry ID-vel kell rendelkezzünk, illetve az OS7-es készülékek telepítése azzal kezdődik, hogy meg kell adnunk az e-mailes bejelentkezési azonosítónkból és a jelszavunkból álló párost, egyesekben pánikszerűen merülhet fel a kérdés: mi van, ha elfelejtem a jelszavamat? Minden addig letöltött alkalmazást elvesztek? Elvesznek a beállításaim? Dobhatom ki a telefonomat? Számkivetett leszek?

Nem kell megijedni, szerencsére a BlackBerry ID jelszó viszonylag könnyedén újragenerálható, lépésenként leírjuk, hogyan:

  1. A PC vagy a BlackBerry böngészőjéből meg kell nyitni az alábbi oldalt: http://blackberryid.blackberry.com/bbid/recoverpassword,

  2. Az "username" feliratú üres mezőbe be kell pötyögni a BlackBerry ID azonosítóját (ez minden esetben egy e-mail cím) alatta pedig a CAPTCHA ellenőrzőkódot, és a submit feliratra bökni,

  3. Ezt követően a BlackBerry ID-ként használt e-mail címre a rendszer kikézbesít egy jelszóváltoztató e-mailt. Ez az e-mail a BlackBerryre biztonsági okokból nem fog megérkezni!

Az így kapott e-mailben található link lekattintása után kétszer meg kell adni az új jelszót, majd submitot nyomni. A rendszer még egy visszaigazoló e-mailt küld az egész művelet sikerességéről, ezzel vége is a procedúrának, az új jelszóval azonnal használni lehet a szolgáltatást. 

A poszt a RIM KB26361 sorszámú bulletinje alapján készült.

Ma ilyen megszűnéses nap van úgy látszik, előbb a Flash Player támogatásának végéről adtunk hírt, most pedig arról, hogy a Google november 22-től nem támogatja és nem is kínálja fel letöltésre a saját fejlesztésű GMail alkalmazásának BlackBerrykre portolt változatát. Ezért se menjen a Dunának senki.

Mondjuk a hír leginkább azok számára lehet kissé fájó, akik BIS nélkül használják a BlackBerryjüket, és van Gmail postafiókjuk, nekik ugyanis egészen mostanáig az ominózus app használata volt a legegyszerűbb módszer a leveleik elérésére. Akinél van BIS, az vélhetően úgysem használta ezt az appot, az újabb (OS6-ot, vagy jobbat futtató) BlackBerryknél ráadásul már a BIS-telenek számára is sokkal egyszerűbb a Gmail egész pofásra sikeredett HTML5-ös oldalán levelezgetni.

A Google egyébként nem is nagyon frissítette az utóbbi időben az alkalmazást, gyakorlatilag ezer éve nem jelent meg belőle új verzió, és most már nem is fog. Szerintünk nem kár érte. Neked hiányozni fog?

Címkék: google gmail mail app

A mai nap egyik meglepetéshíre, hogy állítólag befejezi a mobilplatformokra portolt Flash Player fejlesztését az Adobe - ez a döntés a RIM termékpalettáján egyelőre egy terméket érint, a PlayBookot, mely a böngészőjében hibátlanul jeleníti meg a Flash tartalmakat. Ha a hír tényleg igaz (ez még ma kiderül), a PlayBook és nem mellesleg az összes androidos tablet hosszú távon egy fontos megkülönböztető jegynek mondhat búcsút. De ezért senki ne menjen a Dunának.

Először is a Flash legújabb, 11-es verziója még meg sem jelent a PlayBookra, valószínűleg a 2.0-s OS-verzióba rakja csak bele a RIM. Ez a fejlesztés egy elég komoly előrelépés az eddigi verziókhoz képest, főleg teljesítményben. Másrészt a hibák - legyen szó egyszerű programhibáról, vagy biztonsági problémáról - ki lesznek javítva a jövőben is, legalábbis ezt ígéri az Adobe.

Harmadszor a PlayBook és a jövőbeni BBX-es készülékek éppen olyan jól elboldogulnak a HTML5-ös és Adobe AIR tartalmakkal, alkalmazásokkal, mint a Flash-sel, így a felhasználóknak valójában nem kell lemondaniuk semmiről.

A jelenlegi BlackBerry-tulajoknak meg aztán végképp semmilyen lemondással nem jár a döntés, hiszen egyik ma kapható készülék sem rendelkezik natív Flash-támogatással.

Címkék: flash adobe player
süti beállítások módosítása