A minap sikerült felfedezni egy egész jól összerakott mikroszájtot a Vodafone Magyarország oldalán, ahol tök érthetően és világosan taglalják, hogy mi is az az okostelefon, mi mindenre lehet használni egy ilyen készülékeket. Az oldal létrejöttének célja persze elsősorban az eladások ösztönzése, amivel tulajdonképpen semmi baj nincs, más kérdés, hogy a Vodafone a BlackBerry-eladásokat láthatóan nem annyira akarja ösztönözni.

Az "Okostelefont mindenkinek!" oldalon szereplő, úgynevezett kiemelt okostelefonok közt egyáltalán nem szerepel BlackBerry, pedig a Vodánál jelenleg legalább három modell is kapható. Ennél sokkal furcsább, hogy a teljes kínálatra kattintva szintén nem látunk egy darabot sem a RIM készülékeiből.


BlackBerry, a Vodafone szerint

Pedig a platformokat és az alkalmazás-piactereket bemutató részen szentelnek helyet a BlackBerryknek is, egész jól összefoglalva a rendszer eszenciáját, érthetetlen tehát, hogyan fordulhatott elő, hogy az oldalon szereplő terméklistában ez a márka egyáltalán nem képviselteti magát.

Azért a teljesség kedvéért muszáj megjegyezni, hogy a T-Mobile okostelefon-aloldala sem tökéletes - itt ugyan szerepelnek BlackBerryk, csak éppen az új, lassan két hete kapható csúcsmodellt, a Torchot nem lehet megtalálni.

A telefon ma már egyebek mellett az órákat is helyettesíti (én például nagyjából azóta nem hordok órát, mióta mobiltelefont használok), így adja magát az is, hogy ez a kütyü ébreszt minket kora reggel, amit hajlamosak vagyunk elnézni neki sok más pozitív tulajdonságáért cserébe.

Engem nagyjából egy hete egy BlackBerry Torch ébreszt reggelente, a telefon ezután szépen elkísér a munkába és vagy dolgozik együtt velem, vagy többnyire az asztalon pihen. A RIM által forgalmazott hivatalos tartozékok közt fellelhető bölcsővel, vagy dokkolóval azonban ez a pihenési időszak új értelmet kapott.

A BlackBerryk Facebook-kliense talán az egyik legjobb natív kliens, amit valaha láttam, mégpedig azért, mert a közöséggi oldal használatára tervezett alkalmazás nagyon jól struktruáltan illeszkedik a telefon üzenetkezelő rendszerébe. A program jelenleg az 1.9.0.20-as verziónál tart (bár létezik belőle ennél frissebb, 1.9.0.26-os nem publikus build is), az új kiadás telepítése után azonban többen arra panaszkodtak, hogy nem kapják meg a korábban megszokott értesítéseket a BlackBerryjükre.

A probléma pontos okát egyelőre senki sem tudja, és ha minden igaz, a RIM-nél dolgoznak valamilyen megoldáson, de ha valaki ilyesmit tapasztal, két helyen érdemes körülnéznie, hátha maga is megoldást találhat.

A check-list első elemeként a Facebook-alkalmazásban az opciók menüpontot megnyitva ellenőrizni kell, hogy a "Facebook notifications" sor melletti jelölőnégyzetben van-e pipa...

...emellett szükséges lehet, hogy a Facebook fiókbeállításoknál az "Értesítések" menüpont alatt kipipáljuk a blackberrys Facebook-kliensnél a jelölőnégyzetet, vagyis engedélyezzük a Facebook szervere és a platform közti kommunikációt.

Remélhetőleg ezzel mindenkinek megoldódnak az értesítésekkel kapcsolatos problémái, és akadály nélkül tudja ontani magából a Facebook állapotjelentéseket, fényképeket és kommenteket!

Ti egyébként milyen sűrűn használjátok a Facebookot a mobilotokról?

Tegnap sokminden történt OS-fronton a BerryBlog háza táján, ami némi elmélkedésre ösztökélt a RIM telefonfrissítéseinek ütemezése és a verziók szolgáltatókhoz kötése kapcsán. Bár nem hinném, hogy a verziófetisizmusnak különösebben teret adnának a BlackBerry-tulajok, azt még a kanadaiaknak is be kell látniuk, hogy az egyéni ügyfelek, azok közül is legfőképpen a kütyübolondok körében igenis fontos szempont, hogy a telefonjukra telepített OS verziója lehetőség szerint az éppen aktuálisan elérhető legnagyobb számra végződjön.

Ezzel együtt tudvalevő, hogy a RIM éppúgy a szolgáltatókon keresztül juttatja el az új telefon-rendszerfrissítéseket a BlackBerry-tulajok részére, mint ahogy a szolgáltatókon keresztül árulja csak a készülékeit. Ha utóbbi gyakorlat nem is, de az előbbi könnyen lehet, hogy változni fog.

Az okostelefonokra - legyen szó szinte bármilyen platformról - máig az egyik legnépszerűbb alkalmazás-kategória az időjós app, ami különböző látványos, illetve kevésbé látványos módon, pontosan, vagy kevésbé pontosan tájékoztatja a telefon tulajdonosát arról, hogy milyen idő várható a napokban, illetve aktuálisan milyen az idő a tartózkodási helyén (ha éppen nem tud valamiért kinézni az illető az ablakon). Vannak olyan időjós alkalmazások, amik esőcseppeket letörlő ablaktörlő animációjával kápráztatnak, és vannal egyszerű, szöveges tájékoztatásra épülő programok.

A Bellshare által fejlesztett BerryWeather valahol a kettő közt helyezkedik el, sokan ezért nem minden alap nélkül a legnépszerűbb időjós-programnak tartják. A BlackBerry okostelefonokra fejlesztett szoftver alapvetően jól teljesíti, amit ígér: szépen elrendezett grafikus felületen tájékoztat az időjárási paraméterekről, emellett a kijelzőn lévő ikonsorban, vagy akár a teljes kijelzőt elfoglaló háttérképben is adatokat szolgáltat az aktuális helyzetről.

Újabb hivatalos OS6 frissítések futottak be a napokban, bár nem a magyar Vodafone által forgalmazott készülékekhez, hanem a német leányvállalat telefonjaihoz, konkrétan a Bold 9700-hoz és a Curve 3G-hez. A frissítések ugyanakkor tapasztalataink szerint a (legalábbis a Curve 3G esetében biztosan) simán felmennek a magyar Vodánál kapható BlackBerrykre, még a szokásos trükköt (vendor.xml fájl törlése) sem kell alkalmazni hozzá. Valószínűleg hasonló a helyzet a Bold 9700-nál is.

A két frissítés ugyanazt a verziószámot viseli, a 6.0.0.448-as build az egyik legfrissebb, beszámolók szerint legstabilabb OS6-kiadás, amit el lehet jelenleg érni a különböző, OS6-kompatibilis BlackBerrykre.

A két frissítés letölthető az alábbi linkekről:

Bold 9700 OS 6.0.0.448

Curve 3G OS 6.0.0.448

süti beállítások módosítása