Nem mondhatnánk, hogy a RIM mostanában fukarkodna azokkal az új funkciókkal, melyeket a legújabb operációs rendszerekbe pakol be.: FM-rádió, Wi-Fi Hotspot, Akkukímélő mód, most meg médiafájl-megosztás. Mindezek az OS 7.1 telepítése után válnak aktívvá, nem mindegyik készüléken egyformán, illetve nem minden szolgáltatónál egyformán. Előbbiről az eltérő hardver, utóbbiról a szolgáltatáskönyvek tehetnek.

Szóval itt a legújabb csemege, a médiafájl-megoszás, mely az újabb .2xx-es 7.1-es buildeknél tűnt fel erősen béta formában, és a lényege nagyjából annyi, amit a neve is elárul: a BlackBerryn lévő médiafájlokat (képek, zenék, videók, podcastok stb.) lehet megosztani az ugyanabba a hálózatba kötött, DLNA-s eszközökkel. Ez lehet PC, tévé, set-top box vagy akár játékkonzol is.

A funkció bekapcsolásához a Media folderbe kell belépni, a Mediabeállítások menüpont legalján lévő "Media Server" (a funkció annyira friss, hogy még magyar fordítása sincs) felirat alatt lévő "File Sharing" opcióval kell engedélyezni. A beállítások menü nem túl részletes, mindössze csak a megosztandó fájlok jellegét lehet megadni (elképzelhető, hogy valaki például csak a képekhez ad hozzáférést, máshoz nem), illetve az "Access Control" menüben beállítható, hogy milyen kliens férjen hozzá az állományokhoz.

Ha mindent jól beállítottunk, jöhet az őrült megosztogatás, bár őszintén szólva kevés valós hasznát látom annak, hogy a telefonon lévő médiafájlokat megoszthassuk, fordítva már annál érdekesebb lenne (mások által megosztott fájlokhoz hozzáférni, vagyis media rendererként használni a telefont). Erre valószínűleg még várni kell kicsit, legrosszabb esetben a BlackBerry 10 OS-ig, mely minden jel szerint teljes DLNA-kompatibilitást kínál majd. 

süti beállítások módosítása