Vége a Mobile World Congressnek, ideje tehát röviden összefoglalni, mi mindent mutatott meg a RIM idén a kiállításon. Egy részükkel már foglalkoztunk korábban, de sikerült jobb minőségű videókat is beszerezni azóta, szóval jó lesz feleleveníteni az emlékeket újra.

Itt van mindjárt egy figyelemfelkeltő újdonság, a menet közben változtatható (angolul on the fly) prezentáció, melyet szintén a The Astonishing Tribe-nak köszönhetünk. Ezzel a rendszerrel prezentáció közben lehet a diákra szöveget írni, képet küldeni, témát változtatni, ami ismételten baromi látványos, bár aki prezentált már életében, az tudja, hogy valószínűleg egy előadónak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy menet közben szerkesszen egy prezit. Bár akik mindig az utolsó pillanatra hagyják a slide-ok összerakását, most kaphatnak egy utolsó utáni esélyt.

Aztán itt van a PlayBookok közti interaktív tartalomátadás, ami szenzációsan néz ki -időközben kiderült, hogy a tabletek Wi-Fi-n keresztül tartják a kapcsolatot (de működhet a dolog Bluetooth-szon át is). Amit viszont eddig nem láttunk, az a PlayBook képének vezeték nélküli átjátszása a tévére, erre is mutatnak példát a demóban.

Korábban szintén beszéltünk a médiafájl-megosztásról, mely ezúttal nem a PlayBookhoz, hanem az OS 7.1-es BlackBerrykhez köthető, a RIM erről is készített egy bemutatót, bár talán nem véletlen, hogy egy PS3 segítségével végzik a streamelést, nekünk is egyedül azon keresztül működött ez a fájlmegosztási mód, amikor próbáltuk.

Most már tényleg csak az a kérdés, hogy akar-e, tud-e ezekkel a koncepciókkal bármit is kezdeni a RIM, létrejöhetnek-e ebből piacképes termékek, vagy az on the fly prezentáció és a tabletes tartalommegosztás ezen formája megmaradnak látványos demóknak. Szerintünk lesz ebből valami mindenképpen, ha nem is feltétlenül ebben a formában, és nem is feltétlenül holnap. 

Mindenesetre biztató, hogy az OS 10-es BlackBerryk ugyanerre a rendszerre épülnek majd...

Címkék: rim mwc tat
süti beállítások módosítása