Thorsten Heins, a RIM elnök-vezérigazgatója az elmúlt hetekben egy napot sem tölthetett otthon, a cég első emberének ez idő alatt egyetlen célja volt: hogy minél több mobilszolgáltató vezetőjét személyesen biztosítsa arról, hogy a BlackBerry 10 időben érkezik, és tényleg átütő újdonságot fog hozni a mobiliparba. Könnyi neki, illetve most már azoknak is, akik részletesebb betekintést kaphattak a platform működésébe, és láthatták az első, majdnem végleges készülékeket működés közben.

Megszokhattuk, hogy az egyébként rendkívül szimpatikus és nyitott figurának tűnő Heins utazásai során nyilatkozik ezt-azt, most éppen Johannesburgban adott interjút egy helyi újságnak. Amellett, hogy elég sok dolgot hallottunk már korábbról, érdemes kiemelni, hogy a kanadaiak egyébként német származású első embere a párhuzamos alkalmazásfuttatást emelte ki elsődleges előnyeként a BlackBerry 10-nek, emellett meglepő nyíltsággal beszélt a korábbi, idestova 15 éves OS-ek hibáiról és elavultságáról.

A legérdekesebb elszólás azonban kétségtelenül az, mely a piacra kerülő készülékekre vonatkozik: Heins elmondta az interjúban, hogy a BB10 rajtjakor 6 (!) új okostelefon kerül piacra! Ebből három-három teljes érintőkijelzős, illetve QWERTY-billentyűzetes lesz. 

Mindez őrülten nagy mennyiségnek tűnik elsőre, így alapvetően két dolgot tudunk elképzelni: ezek a modellek vagy egy-két hónapot egymástól elcsúsztatva jelennek meg, vagy egyazon készülék különböző variációiról van szó. Nemrég például egy kiszivárgott adatlapon láthattuk, hogy az L-szériás telefonokból valójában három változat lesz régiótól függően (London, Lisbon, Laguna).

A QWERTY-s modellek közül eddig ismert a Nevada és a Naples neve, hogy melyik lesz a harmadik, az egyelőre rejtély. Lényeg, hogy valójában két modellről beszélünk, később pedig kiegészülhet majd a választék újabb, csúcskategóriás készülékekkel (ez lehet az Aristo, amiről már szintén hallottunk ezt-azt), illetve középkategóriás BlackBerrykkel is.

A sok készülékvariáció egyébként egy dolgot jelent: a RIM a világ összes régiójába el kívánja juttatni a BB10-et már a rajt idején. Ami jó jel, nagyon jó jel.

süti beállítások módosítása