Egy újszülött mobilplatform későbbi életét nagy mértékben meghatározhatja a kezdeti alkalmazásválaszték, ezt jól tudja a RIM és a Microsoft is, éppen ezért mindkét cég igyekszik az új mobilos operációs rendszer megjelenésére elkészíteni vagy elkészíttetni a kulcsfontosságú alkalmazásokat. A két cég közül utóbbi már túl van a platform rajtján, és láthatóan azért nem sikerült minden lécet megugrani, na de majd idővel. A BB10 esetében különösen a lokális tartalmak elkészítése jelenthet komoly kihívást, főleg azokban az országokban, ahol a RIM platformja korábban sem volt kifejezetten népszerű. Mint például hazánkban.

bb_world.png

Ettől függetlenül a BB10 rajtjára beígért 100 ezer alkalmazás közt lesz több magyar vonatkozású app is, legalábbis belsős forrásokból azokat az információkat kaptuk, hogy az egyik meghatározó hazai médiakiadó alkalmazásfejlesztő részlege, a Sanoma Mobilmédia már megkapta a megrendelést több magyar relevanciájú app elkészítésére. Hogy a platform rajtjára mi készül el, illetve a kisebb fejlesztők készítenek-e például androidról portolt appokat a platformra, az vélhetően csak jövő kora tavasszal derül ki, ekkor várható ugyanis a BlackBerry 10 hivatalos magyarországi rajtja.

A magunk részéről örülnénk neki, ha egyik-másik szolgáltató elkészítené saját mobilalkalmazását, vagy mobilalkalmazásait a platformra, így például a Magyar Telekom részéről is várjuk a Zenecenter vagy a Műsorújság, netán a Moziaréna BB10-es portját, de a Vodafone-nál is vannak olyan hasznos, saját fejlesztésű appok, melyeknek helye lenne a platformon. 

A Sanona szerepvállalása azt sejteti egyébként, hogy olyan jellegű tartalomfogyasztó appok is lesznek a platformon, mellyel egy adott lap online változatát lehet böngészni, igaz a BB10 csúcsnak ígérkező böngészője mellett nem biztos, hogy olyan nagy szükség van mondjuk hírolvasó programra, de persze adjuk meg a lehetőséget mindenkinek, hogy az appek egyedi funkcióit (már ha van ilyen) használhassa.

süti beállítások módosítása