Tegnap fontos határidőhöz ért el a RIM szoftveres részlege, elkészült ugyanis a BlackBerry 10 fejlesztői környezet véglegesnek jelölt verziója, vagyis a BlackBerry 10 SDK Gold. Mindez alapvetően két dolgot jelent: egyfelől a kanadaiak tartották magukat az előzetesen vállalt december 11-i határidőhöz, ami jó. Másfelől az operációs rendszerre fejlesztő programozók és cégek számára finisbe érhet a munka, melynek gyümölcse várhatóan sok jó app lesz a BB10 rajtjára. Ami szintén jó.

sdk_bb10.jpg

Ezerszer elmondtuk, de elmondjuk ezeregyedszerre is, hogy az alkalmazások borzasztóan fontosak egy platform rajtjánál, olyan szereplők mellett, mint az Android és az iOS, de akár csak a Windows Phone (8) nem lehet csatába indulni eredményesen, ha nincsenek ott a legfontosabb mobilalkalmazások az induláskor. A BlackBerry 10 SDK Gold megjelenése hatalmas segítség a fejlesztők számára, hogy elkészítsék natív C/C++ nyelven írt, HTML5 WebWorks, Adobe AIR-re épülő, vagy éppen Androidról portolt alkalmazásaikat a platformra.

Az érdeklődés közben a fejlesztők részéről is egyre élénkebb a BlackBerry 10 iránt, hiszen az alkalmazásokkal ezen a platformon várhatóan igen jól lehet majd keresni, aki tehát ott van a rajtnál, az később nagyobb szeletet hasíthat a tortából -- persze ehhez minőségi, hasznos és érdekes appok kellenek, nem elfeledve azt, legyen szó akár nemzetközi hírű top alkalmazásról, vagy lokális tartalomról.

Az az érzésem egyébként, hogy a RIM a január 30-i startra az alkalmazásokat illetően is tartogat a világ számára egy-két bombameglepetést -- olyan appokra gondolok, amelyekre senki nem számít, amelyekről senki nem gondolta volna korábban, hogy valaha elkészülnek BlackBerryre. Jó hely lesz a BlackBerry World...

süti beállítások módosítása