Aki figyelemmel követi a Research in Motion tőzsdei szereplését, illetve üzleti eredményeinek alakulását, az bizonyára tisztában van vele, hogy a társaság számára december 21 alighanem fekete péntekként vonulhat be a történelemkönyvekbe. Szerencsére a befektetőknek jó karácsonyuk lehetett, mert a tegnapi tőzsdenyitást követően ha nem is kezdett szárnyalásba, de legalábbis magához tért a papír a New York-i kereskedésben.

rimm_1226.jpg

Mint említettem volt, nem vagyok tőzsdei szakember, nem úgy, mint Somi András, aki a KBC Equitas vezető elemzőjeként értékeli a helyzetet kissé negatív felütésű, "Meddig bénázhat még a Research in Motion?" című posztjában. András véleménye szerint a RIM kommunikációs bakit követett el a csütörtöki gyorsjelentést követő befektetői tájékoztatón, amit a tőzsde a több mint 20 százalékos részvényár-eséssel "jutalmazott" -- némileg túlreagálva a bejelentés horderejét.

A cég a csütörtöki gyorsjelentés után közölte, hogy az egyik legfontosabb létfenntartó bevételi forrása, a szolgáltatási bevétel jelentős átalakulás, és leginkább komoly visszaesés elé néz, miután januártól megváltozik a díjstruktúra, és csak a "prémium" szolgáltatásokért fizetnek majd az ezt igénylő partnerek. Az elemzők hiába kérdezgették, hogy akkor ez mit is jelent pontosan, annyi választ kaptak, hogy nyugi, majd kiderül, amikor jönnek az új termékek.

A poszt amúgy jól szemlélteti azt is, hogy a RIM árbevételének alakulásában mennyire, milyen arányban játszott közre a hardver értékesítésből és a szolgáltatásokból származó bevétel, és hát valóban, jól látszik, hogy a szolgáltatás növekvő tendenciában képviseli magát a grafikonokon. Egy ilyen helyzetben nem csoda, hogy idegesen reagálnak a befektetők bármiféle olyan jellegű kommunikációra, mely alapján veszélyben látják a szolgáltatásokból származó bevételt.

Temetni persze kár lenne még mindig a RIM-et, mert általában akkor jön a nagy feltámadás, amikor elkezdik rálapátolni egy cégre a földet. A zavarbaejtő viszont az, hogy 9 hónappal ezelőtt is úgy tűnt, már annyira negatív a környezet, annyi minden rossz történt, hogy jöhet a fordulat, hamarosan itt az új oprendszer, új termékek. Pont mint most.

András véleményét részben osztom, valóban botorság lenne temetni a RIM-et, már csak azért is, mert a cég továbbra is egy jó nagy hegynyi pénzen (konkrétan 2,9 milliárd dolláron) ül, az előfizetői bázis pedig bár tetőzni látszik, a fejlődő piacokban még mindig van tartalék. A kilenc hónappal ezelőtti állapothoz képest pedig annyit mindenképpen változott a helyzet, hogy a Q1/13-as rajt továbbra is sziklaszilárdnak látszik, a készülékek már a csőben vannak (igaz egyelőre nem tudni, mi lesz annak a pálfordulásnak a hatása, ami azt eredményezi, hogy a RIM is a full touch eszközökre helyez majd nagyobb hangsúlyt a QWERTY-s telefonok kárára).

A szoftveres fejlesztői környezetek készen állnak, a szolgáltatók pedig javában tesztelik a telefonokat és az operációs rendszert -- nem mellékesen próbálják a RIM-mel közösen kisakkozni, hogyan is lehetne a szolgáltatást úgy beárazni, hogy mindenki jól járjon a végén.

Ha tőzsdei tanácsadó, vagy elemző lennék, most mindenképpen nyomnék egy "hold"-ot (szaknyelven tartás) a RIM papírjaira, aztán január 30-tól meg kezdődhet megint a rali.

Címkék: tőzsde rim rimm
süti beállítások módosítása