Annyira kézenfekvő volt, de eddig mégsem lépte meg a RIM, most azonban a kiszivárgott hírek szerint mégis valamilyen módon összekapcsolódik majd a Twitter és a Facebook a BlackBerry Messengerrel egy nagy, mindent átfogó közösségi masszává. Az összekapcsolódás módja kézenfekvő, és más alkalmazásokkal már régóta megvalósult: ez a BBM Connect.

A CrackBerry által megszellőztetett információk szerint a kanadaiak már javában dolgoznak egy olyan Facebook és Twitter app verzión, mely támogatni fogja a fenti összekapcsolódási módot, vagyis a felhasználó státuszüzenetei, vagy postjai megjelenhetnek a BBM felhasználói neve alatt, így a user minden kapcsolata láthatja majd, éppen mit tett közzé a népszerű közösségi felületek egyikén. Vagy mindegyikén.

Ezzel a módszerrel egyébként már rég összekötötték a foursquare-t és a BBM-et, bár ott kézenfekvő előnye is van a dolognak, hiába támogatja egyébként a helymegosztást már önmagában a BBM. Már csak azt lenne jó tudni, ezzel a két social media szolgáltatás-integrációval miért várt ennyit a RIM...

Via CrackBerry.

Az angolok fura szerzetei Európának, már eleve furán beszélik az angolt, fordítva kapcsolják a villanyt, nem ismerik a keverőcsapot és kitartóan BlackBerry-fanok. Legalábbis ez derül ki a Gfk. piackutató legfrissebb felméréséből, melynek egyik legfontosabb eredménye, hogy a BlackBerry immár második éve a legnépszerűbb telefonmárka a szigetországban.

A BlackBerry okostelefonok piacrészesedése tavaéy 27,7 százalék volt a Gfk. szerint Nagy-Britanniában, a RIM csak ebben az évben 8,5 millió új BlackBerry-felhasználót szerzett az országban. Persze ahol többek közt utcai zavargások szervezéséhez használják a telefont, ott nem kell azon csodálkozni, hogy kelendő holmik a kanadai cég termékei.

Egyébként platformszinten nyilván már más a helyzet, az Android majdnem a piac felét uralja, de ne feledjük, hogy itt több gyártó teszi össze azt, amije van. Ehhez képest ebben a versenyben a RIM még így is második, és csak harmadik helyen jön be az iOS.

Címkék: anglia blackberry

Emlékeztek még, amikor tavaly a BlackBerry Worldön Steve Ballmer, a Microsoft elnöke teljesen váratlanul megjelent a színpadon? Akkor már lehetett érezni, hogy A RIM és a Microsoft kapcsolata virágzóbb, mint valaha, bár elsősorban a részemről mélységesen gyűlölt Bing szolgáltatások kerültek szóba az ominózus rendezvényen.

Most itt az együttműködés egy újabb gyümölcse, a BlackBerry Business Cloud Services for Office 365, mely a manapság oly divatos felhőalapú munkavégzés mobilos mankója közép- és nagyvállalatok, valamint kormányzati intézmények számára. Már ahol BlackBerry flotta van.

A RIM által hosztolt szolgáltatás Exchange Online alapokon működik és a szokásos módon fejlett adminisztratív lehetőségeket kínál a vállalati rendszergazdák számára. A legjobbat még nem is mondtuk: az egész cucc ingyenes, pontosabban az Office 365 licencdíján felül nem kerül egy fillérbe sem.

A CrackBerry dizájnpáplyázatán aztán nem kispályás szereplők indulnak, nemrég közzétettek a srácok egy igencsak figyelemfelkeltő full touch BlackBerry-koncepciót, mist pedig egy másik pályázótól érkezett egy olyan PlayBook-koncepció, amit muszáj látnia mindenkinek.

Egy CrackBerry-user, ummie4 által készített "PlayBook 3.0" koncepicó érdekesen közelíti az interfész-kérdést: a tervezőprogramban megálmodott tablet ugyanis félbehajtható, és két kijelzője is van. Ez még önmagában nem lenne korszakalkotó újdonság, hiszen van már ilyen tablet, de ez a koncepció klaviatúrával és két trackpaddel is kalkukál, ezek leginkább a játékoknál jöhetnek jól - legalábbis így látja ummie4.

Akárhogy is, ez a látásmód itt is megér egy posztot. Kíváncsian várjuk a többi jelölt munkáit.

Via CrackBerry.

A héten kiszivárgott RIM terméktervben egyetlen új tablet szerepelt, a tavaly április óta kapható PlayBook felújított változata, kissé felturbózott képességekkel. A legfontosabb változás, hogy az új kütyü gyorsabb processzort kap, emellett lehet majd bele rakni SIM-kártyát is, vagyis nem csak a Wi-Fi hálózatokkal, meg a BlackBerry Bridge-dzsel, netán tetheringgel lehet rá internetet varázsolni.

Az új PlayBook (nem tudni még, pontosan mi lesz a neve, a PlayBook 2.0 találó lenne) képességei és paraméterei a következők:

 • Kijelző: 7 hüvelyk, kapacitív multitouch, 1024x600 pixeles felbontással
 • CPU: Texas Instruments OMAP 4460, 1,5 GHz-es órajel, két feldolgozóegység
 • Rendszermemória: 1 GB
 • Háttértár: 32 GB
 • WLAN: 802.11a/b/g/n
 • Bluetooth: 2.1+EDR
 • Modem: 42 Mbps DC-HSPA+, microSIM-foglalattal
 • Kamera: 3 Mpx elől, 5 Mpx hátul
 • Csatlakozók: microUSB, microHDMI, gyorstöltő-csatlakozó
 • Egyéb kommunikáció: NFC-rádió
 • Operációs rendszer: BlackBerry PlayBook OS 2.0
 • Méretek és tömeg: 130x194x10 mm, 425 g
 • Akkumulátor kapacitása: 4800mAh

Látható, hogy az új PlayBook pontosan akkora lesz és hajszálra úgy fog kinézni, mint az első, ebből a modellből azonban egyelőre nem lesz háromféle változat, a beépített háttértár mérete alapján skálázva. A gyorsabb processzornak megvannak az előnyei és hátrányai is egyaránt, egyrészt elképzelhető, hogy a tablet üzemidejére nem lesz túl jótékony hatással a változás, másrészt viszont ez idővel olyan alkalmazások megjelenését vonhatja maga után, melyek rosszabb élményt nyújtanak a régebbi PlayBookon, amiben egyszerűen nem lesz elég kraft a program futtatásához. 

Mondjuk ez van, ezzel jár a fejlődés, meg végre-valahára mobilnet kapcsolattal, ami talán a szolgáltatókat is arra ösztönzi majd, hogy forgalmazzák a PlayBookot, hiszen végre szolgáltatást is tudnak kínálni mellé, ez pedig egyértelmű érdeke az operátoroknak. Aztán itt az NFC is, az új PlayBook az első olyan tablet lehet a világon, amibe Neard Field Communications modult építenek.

Ha eddig a hiányosságok miatt nem vettél PlayBookot, ez meggyőzött téged?

Via BGR.

Címkék: playbook tablet

Végre egy grafikont is láthatunk arról, amit eddig is tudtunk, vagy tudni véltünk a RIM idei termékbevezetési és frissítési terveit illetően! A BGR jóvoltából bemutatjuk nektek a 2012-es üzleti év végére, valamint a csaknem teljes 2013-as üzleti évre vonatkozó terveket.

rim_2012_roadmap.jpg

Van itt minden, mint egy jó kupiban, 3G-s PlayBook májusra, egy új Porsche Design telefon a tavasz elejére, a már említett új Curve-ok, valamint ezek, és a már piacon lévő 9380 különböző színű változatai. Illetve van egy sokat mondó "Device" nevű cucc, új generációs OS-sel, Torch brand alá rendezve, valamikor október-november tájékán. 

Ez utóbbi azért fájó kicsit, mert legutóbb még úgy volt, hogy az első BlackBerry 10-es készülék szeptemberben, de legalábbis a harmadik negyedév végén jelenhet meg, az október márpedig meglehetősen a negyedik negyedévben van.

Via BGR.

Címkék: 2012 rim roadmap