Idén sok minden megváltozott a BlackBerry és a mobilszolgáltatók viszonyát illetően, ami szerencsére abszolúte pozitívan hatott a márka hazai terjedésére, ismertségére és úgy általában véve kedveltségére. Azt csiripelik a verebek, hogy most egy újabb meglepetés van készülőben a legnagyobb hazai mobilszolgáltatónál, a T-Mobile-nál, mindez pedig tovább tolhatja a BlackBerry szekerét itthon.

logo_deutsche_telekom.jpg

A BerryBlog úgy tudja, hogy hamarosan a magenta színű szolgáltató lakossági ügyfelei számára is lényegesen olcsóbbá válhat a BlackBerry-használat, igaz, azt egyelőre mi sem tudjuk pontosan, mire készül a szolgáltató és a RIM. A jelenlegi BIS tarifa egyébként sokáig a legkedvezőbb ajánlatnak számított a piacon, aztán tavasszal jött a Vodafone és új konstrukcióival alaposan feladta a leckét a két versenytársnak.

Emlékezhettek rá, hogy a szolgáltató egyrészt csökkentette az árat, másrészt megemelte az adatforgalmi limitet, illetve beépítette a BIS-t egyes lakossági tarifáiba - utóbbi a létező legjobb húzás volt a szolgáltató részéről, hiszen ezzel eltűnhet az az ártöbblet, ami a BlackBerry-használattól sokakat elriasztott eddig hazánkban.

Jó lenne, ha a T-Mobile is hasonló irányba tendálna, illetve az új konstrukciókkal egy időben a magentásoknál is beindulna a durva marketinggépezet. És akkor ezután már tényleg csak a Telenor van hátra, lassan ideje lenne nekik is észrevenni, hogy van egy olyan partner a hazai piacon, mellyel lehet, hogy korábban nehéz volt zöld ágra vergődni, de mostanában minden eddiginél nyitottabbá vált.

A legtöbb magyarországi mobilszolgáltató kínál most már mindenféle kedvezményes opciót, amivel olcsóbb a mobiltelefon- és BlackBerry-használat külföldön, csakhogy ezek nagy részét nem aktiválják a szolgáltatók automatikusan, bizonyos esetekben pedig nem egyszerű az aktiválás.

A T-Mobile például július elejétől kínál egy speciális "roamingkedvezményt", amivel lényegében a normál adattarifa szerint számlázza a BlackBerry-használatot. A kedvezményről és annak aktiválási módjáról mi is írtunk korábban, de egy ismerősünk külföldre utazása ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy ezeket miért érdemes már az elutazás előtt, itthon aktiválni.

Történt ugyanis, hogy ismerősünknek külföldön eszébe jutott, hogy létezik az új T-Mobile roamingkedvezmény BlackBerryre, e hiába küldte el az aktiváló kódot a 1430-ra, csak a "nem jogosult" üzenet érkezett vissza. A T-Mobile BlackBerry-helpdeskjét (+3680630160) külföldről nem lehet felhívni, ezért maradt a +3612659510-es ügyfélszolgálati szám, amit viszont már csak az aktuális roamingtarifa szerint lehet felhívni, vagyis az ügyintézés hosszúságától függően plusz párszáz forintnyi költséggel lehet számolni akkor is, ha valaki csak Ausztriába vagy Szlovákiába utazik.

Mondjuk szerencsésebb lenne eleve, ha a T-Mobile extra ügyintézés nélkül is ugyanazt a tarifát tudná kínálni a BlackBerry-ügyfeleknek, mint az egyéb előfizetéses ügyfeleknek, igaz ez legalább egy ingyenes opció, nem úgy, mint a másik két szolgáltató roamingopciója, amivel az adattömörítés miatt nem is feltétlenül járnánk jól mi, BlackBerry-felhasználók. 

Végtére is hogy a fenébe tudnánk kihasználni egy nap alatt például 50 megabájtnyi keretet -- annyit, amit korábban a Vodafone egy hónapra adott a belföldi BIS mellé?

(Végül az ismerősünk megoldotta a roamingkeret aktiválását pár perc telefonálgatás és néhány elküldött SMS után.)

Mégis piacra kerülhet egy nagyobb, 10 hüvelykes kijelzővel ellátott PlayBook, ezt már elég régóta tudjuk, bár a megjelenési idő többször módosult és persze hivatalosan sosem jelentették be a kütyüt. Most itt az első kép a feltételezett újdonságról, ami egyébként tök úgy néz ki, mint a régi PlayBook, csak - mit tesz a véletlen - nagyobb annál.

PlayBook_big.jpg

A netre kiszivárgott fotón persze bármi lehet, lehet manipuláció is, mindenesetre érdekes, hogy a RIM pont akkor lép nagyobb méretkategóriába, amikor az Apple állítólag kisebb iPaddel készülne. Nektek melyik PlayBook kéne? A nagy vagy a kicsit?

Via Engadget. Még több fotó itt.

Címkék: kijelző playbook

Miközben írom ezt a posztot, fél szemmel a Magyarország-Dánia olimpiai kézimeccset nézem a tévém segítségével.  Ami egy viszonylag régi lapostévé, HD ready, vagyis 720p felbontással. A technika őrületes fejlődését szerintem jól jelzi, hogy a következő mobilomnak is jó eséllyel ekkora lesz a sorfelbontása.

bb10_720p.jpg

Az N4BB által nyilvánosságra hozott, kiszivárogtatott belső dokumentáció szerint ez lesz ugyanis az új, BB10-es BlackBerryk sztenderd felbontása, egy modellt, a teljes érintőkijelzős Londont leszámítva. Az első új BlackBerry az eddigi információk szerint 768x1280 pixeles kijelzőt kap majd, míg az N-sorozatú új generációs Bold 720x720 pixeles panellel lesz ellátva. Az M-sorozat, vagyis a Milan (a szétcsúsztatható Torch utódja) már 720x1280 pixeles lesz, vagyis pont 16:9-es képarányú TFT-je lesz.

Lehet amúgy versenyezni a kijelzők felbontásában, a pixelsűrűség hajszolása azonban egy bizonyos szint után meglehetősen hiábavaló, legfeljebb a technikai specifikációkban mutat jól az adat.

Ami egyébként a pixelsűrűséget illeti, egyelőre nem tudni, hogy ebben az új BlackBerryk hogy állnak majd, hiszen nem tudjuk az új modellek kijelzőjének a felbontását.

Via N4BB.

Újra Forma-1 lázban égünk! Ancsa a Red Bull rendezvényén összefutott Mark Webberrel és kipróbált egy klassz szimulátort. Megnéztük azt is, milyen alkalmazások érhetők el az olimpiai játékok híreinek követéséhez.

weboldalunk | videóink | írj nekünk!

Élő olimpiai közvetítés androidon 17 millió iPad és 26 millió iPhone az utolsó hónapban

Jövő héten érkezhet az új Playbook VILÁGEXKLUZÍV - Windows Phone 8 emulátor screenshotok

A videót Polcz Péter készítette

Mi még ugyan az első generációs fejlesztői BlackBerry 10-prototípust sem láttuk közelről (majd teszünk róla, hogy ez mielőbb változzon), de egyre több jel utal arra, hogy már a csőben van az újabb prototípus. Legalábbis erre utal egy 3D-s kép (tehát nem fotó), amit a BlackBerry 10 fejlesztői oldalra tett fel a RIM -- majd el is távolított.

devalpha_b.jpg

Szerencsére a mindig szemfüles N4BB-nek sikerült megörökíteni a "Dev Alpha B" jelzésű eszközt, ami láthatóan nem teljesen egyezik az eredeti prototípussal, bár ugyanolyan érintőkijelzős megoldás mindkettő. Egyelőre totál homály van afelől, hogy akkor ez most pontosan mi is volt, lesz-e belőle tényleges fejlesztői prototípus, és ha igen, miben fog különbözni az első prototípustól.

Egyáltalán mi abban a ráció, hogy többféle fejlesztői prototípus is készüljön egy platformhoz, pláne ha mindkettő ugyanolyan formátumú?

Via N4BB.