Vannak olyan állandók a BlackBerryk körül, melyek inkább a hátrányára válnak a platformnak, és vannak olyanok, melyek továbbra is kitartó előnyt jelentenek mind a RIM okostelefonjait használó usereknek, mind pedig a hálózatokat üzemeltető cégeknek. Olvasgatom az Appleblog írását, mely az iPhone 4S adatéhségét taglalja egy külföldi statisztika alapján, mely azt állítja, hogy az Apple legújabb iPhone-jával átlagosan kétszer annyi adatot forgalmaznak a felhasználók, mint az eggyel korábbi verzióval. Aztán hátha Siri meg tudja mondani, miért lett olyan kiugróan magas a mobilszámla.

Nade nem is ez a lényeg, nem akarjuk mi bántani sem az Apple-t, sem a Sirit, csupán a felmérés egy számunkra abszolúte nem elhanyagolható tanulságára szeretnénk felhívni a figyelmet: a kutatás szerint egy új Curve, illetve új Bold átlagban egy iPhone 4S által forgalmazott adatmennyiség ötödét fogyasztja le, amit persze könnyelműen megmagyaráznak azzal, hogy dehát alig van app BlackBerryre, meg az üzletemberek nem használják a telefont semmire sem levelezésen kívül. Lehet ez is benne van a pakliban, ez azonban számunkra továbbra is inkább a BlackBerryk adattömörítésének fejlettségét dicséri.

Ez pedig végeredményben jó a felhasználónak, hiszen kevesebb pénzt kell fizetnie a hónap végén, és jó a mobilszolgáltatónak is, mivel az oly szűkös hálózati erőforrásokat nem köti le annyira a készülék.

A héten egyrészt sikerült jól lebetegednem, úgyhogy bőven volt időm ágynak dőlve nyomogatni a PlayBookomat, másrészt tegnap délután végre lefrissítettem a 9900-at a legújabb, 7.1.0.190-es szoftverre, ami végre-valahára tartalmazza a mobil hotspot üzemmódot, azt a funkciót, melyet más platformokon kis túlzással már évek óta lehet használni.

hotspot1.jpg

A funkció használata nem különösebben bonyolult, ha az ember bekapcsolja, a telefonja tulajdonképpen egy hordozható routerré avanzsál, vagyis a közvetlen közelben lévő Wi-Fi eszközökkel rá lehet csatlakozni. Ez egyébként legfeljebb öt eszközt jelent, tehát egy kisebb konferenciatermet, vagy osztálytermet nem lehet kiszolgálni egyetlen BlackBerryvel.

A hotspot bekapcsolásához SSID-t és titkosítási kulcsot kell társítani a mobil hotspothoz, előbbit automatikusan generálja a rendszer, méghozzá alapesetben minden bekapcsolás után újra, utóbbit a felhasználónak kell bepötyögni. A hotspot 802.11bg szabványokkal kompatibilis, a titkosítás a kommersz rendszereknél előforduló legdurvább WEP2 szabványra épül.

hotspot2.jpg

A mobil hotspot funkció ezen kívül rendelkezik néhány hasznos, kézenfekvő lehetőséggel, így van integrált forgalomfigyelés, be lehet állítani, hogy mennyi idő múlva kapcsoljon ki automatikusan a hotspot, ha nincs csatlakozó kliens, végül pedig meg lehet szabni, hogy az addig csatlakozott telefonok, tabletek, számítógépek vagy más, Wi-Fi hálózatot használó eszközökön túl ne engedjen be mást a rendszer (egyfajta korlátozott MAC-szűrés).

Egyelőre nincs róla infó, hogy a 7.1-es rendszerszoftver végleges verziója mikor kerülhet be a honi szolgáltatókhoz, aki azonban kellő bátorságot érez magában egy kiszivárgott rendszerfrissítés telepítéséhez, tegyen próbát a 7.1.0.190-es verzióval, elég stabilnak tűnik minden funkcióját tekintve, és a mobil hotspot mellett többek közt tartalmazz a device analyzer nevű diagnosztikai alkalmazást.

De erről majd egy későbbi posztban értekezünk inkább, most jöhet az újabb adag hársfatea (pfejj).

Címkék: hotspot mobile 9900

Tegnap megírtuk, hogy január elejétől változott sok BlackBerry ára a T-Mobile-nál, most a Mobilaréna összeállításának jóvoltából a Telenor új árlistáján található változásokról, pontosabban azok BlackBerryket érintő vonzatáról ejtünk néhány szót.

Bár az internetes magazin nem írja, mennyit változtak az árak, mindenesetre jó ha tudjátok, hogy aki most akar BlackBerry 9300-at vásárolni a kék propelleres szolgáltatónál, az olcsóban teheti meg, mint az előző héten, a mobil két év és egy év hűséggel rendre 54 990 és 64 990 forint, kártyás ajánlatban pedig 69 990 forintot kell leszurkolni érte. Valószínűleg ez a modell lassan kifut, és átadja a helyét a Curve 9360-nak, a T-Mobile árlistájából már el is tűnt, bár ez még nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz.

Az árváltozások áremelkedést is hoztak, így drágább lett a 9780, melyért két év hűséggel 84 990 forintot, egy évvel pedig egy tízessel többet kell otthagyni a kasszáknál. 

Mindeközben szépen eltűnt a Torch (az eredeti, 9800-as típus) az árlistáról - talán azért, hogy átadja a helyét a 9810-nek, ki tudja?

Via Mobilarena.

Emlékeztek a Milan kódnevű BlackBerry csúszkára? Tavaly december elején, majdnem pontosan egy hónapja jelent meg egy fájóan szögletes, eléggé érdekes arányokkal megáldott QWERTY-érintőkijelzős hibridről egy kép az interneten a CrackBerry jóvoltából. Ez lett volna a Milan, azért csak lett volna, mert az N4BB állítja, hogy még azelőtt törölték a projektet, hogy akár csak egy prototípus készült volna belőle.

milan_storno.jpg

A Milanról a külsejét ábrázoló látványterven kívül túl sokat nem lehetett tudni, valószínűleg a teljesen lehetetlen kialakítás okozhatta a telefon vesztét, tegyük hozzá gyorsan, még éppen időben. Az egy dolog, hogy a készüléken nincsenek híváskezelő gombok, ezt még valahogy túlélnénk, a feltűnő aránytalanságok miatt azonban (állítólag 4,2 hüvelykes érintőkijelzővel látták volna el a telefont, ehhez parányi hardveres billentyűzet társult volna) alighanem úgy döntöttek, kukába vágják az egészet még a tervezőasztalon.

Mondjuk ha minket kérdez valaki, szerintünk jó döntés volt, láttuk élőben a Dell Venue prót, ami nagyon hasonló arányokkal rendelkezik - nem kívánjuk senkinek, hogy ilyen telefont kelljen használnia.

Via N4BB.

Címkék: blackberry milan

A RIM sok szempontból speciális cég az IT-szektorban mind termékportfólióját, mind struktúráját tekintve - utóbbiba beleértve a vezetést is. A cégnek két társelnök-vezérigazgatója van, Mike Lazaridis és Jim Balsillie, ők ketten alapították 1984-ben a társaságot, és azóta minden operatív döntésben a legfelsőbb szinten képviseltetik magukat.

stymiest.jpg

Nem titok, hogy a részvényesek és befektetők szerint az utóbbi időszakban ez nem bizonyult túl jó ötletnek, ezért mindenki, akinek pénze áll a RIM-ben, igyekszik megtalálni a módját annak, hogy Lazaridis és Balsillie befolyását csökkentsék. Erre lehet egy megoldás az elnök-vezérigazgatói pozíció szétválasztása, ami a legfrissebb pletykák szerint hamarosan megtörténhet, a társaság elnöke pedig az igazgatótanács egyik női tagja, az 55 éves Barbara Stymiest lehet.

A kilenctagú igazgatótanács tagja a két jelenlegi elnök is, akik állítólag készek átadni a stafétát Stymiestnek, az ezzel kapcsolatos döntés már meg is született, már csak a részletek kidolgozása, valamint a bejelentés van hátra.

Balsillie és Lazaridis egyébként idén összesen 1 dollár fizetést kap a RIM-től, a két vezető állítólag önként mondott le az ez évi anyagi juttatásairól - a cég részvényeinek összesen 12 százalékát birtokló párosnak a fenti döntéssel nem csak az anyagi helyzete lehetne rosszabb, hanem valamivel kisebb befolyásuk is lenne a cég irányításában, bár az igazgatótanácsi pozíciót aligha kell majd feladniuk.

Szerintetek ez a lépés milyen hatással lehet majd a RIM középtávú jövőjére?

Via Financial Post.

Címkék: elnök RIM

Tegnap írtuk, hogy a T-Mobile BIS ára február 1-től csökken, igen csekély mértékben, ma a készülékárakkal kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírünk, kezdjük talán a rosszal:

A T-Mobile a jelek szerint január 2-től több BlackBerry akciós árát növelte, így 1 és 2 év hűséggel egyaránt ötezer forinttal drágult a 8520, tízezerrel kerül többe a 9360 és a 9780, és tizenötezerrel kell többet fizetni a 9900-ért, mint decemberben. Bár az áfa ugyebár emelkedett, ezt az áremelést nehéz az adóemeléssel indokolni, bizonyára beszállítói árváltozás is történt, vagy más, üzletpolitikai döntés született a Telekomnál.

A jó hír, hogy feltöltőkártyás konstrukcióban csökkent a 8520, a 9360 és a 9780 ára, egyaránt ötezer forinttal. A 9300-as típusjelzésű Curve 3G közben eltűnt a T-Mobile webes árlistájából, bár ez még nem jelenti azt, hogy nem lesz soha többé árlistán.

Mondjuk nem teszi könnyűvé az árak összehasonlítását, hogy a T-Mobile két helyen tök különböző árakat közöl a telefonokhoz, ember legyen a talpán, aki ezt követni tudja. Így más ár van az akciós mobiltelefon árlista és az egyébként szintén akciós árakat tartalmazó készülékárlistán. A különbség feltehetően abból adódik, hogy a szolgáltató különböző kedvezményeket ad online vásárlás esetén.

Mi mondtuk, hogy nehéz év jön.

süti beállítások módosítása