És hogy pontosan mi is ez a SmartEast? Az alábbi videóból minden kiderül!

A PlayBook kitűnő tablet, de ha valaki szöveget akar bevinni vele, ettől függetlenül meg fog vele szenvedni - saját tapasztalatból mondom, hogy elképesztő hibaarányt lehet produkálni a tablet virtuális billentyűzetén. Persze biztos meg lehet szokni, de mi köszönjük, maradnánk inkább a hardvergomboknál.

Még szerencse, hogy rövidesen megérkezik az első, hivatalos billentyűzet-kiegészítő a PlayBookhoz, már ha lehet hinni a kiszivárgott híreknek: a tablethez készült mini klaviatúra lényegében egy egyszerű Bluetooth-alapú beviteli eszköz, ami mellesleg egy érintőpanelt is tartalmaz, valamint egy bőrtokba is be lehet illeszteni (ez utóbbi jár a csomagban).

A billentyűzet összességében 176 grammal növeli meg a tablet tömegét, és mintegy másfél centivel a vastagságát, ezen kívül annyit lehet még tudni róla, hogy egy feltöltéssel 30 napig üzemelhet.

A holmi Európában 99 euróba fog kerülni, és már rajta van a hazai árlistákon is - a hazai ár várhatóan tükrözni fogja az eurós beszerzési árat. Megjelenés - állítólag - március 23-án.

Via N4BB.

Múltkortájt sokaknak tetszett annak a bemutatása, hogy a gépelésen túl mi mindenre jó a BlackBerryk QWERTY-gombsora az üzenetkezelőben. Az a jó hírünk van, hogy a gombokat nem csak ott, hanem más alapprogramoknál is jól lehet használni gyors utasításokhoz, hatékonyabb műveletvégzéshez.

Itt van például a böngésző, melyet szinte biztosan majd mindegyik BlackBerry-tulaj használ napi szinten. Nem beszélve arról, mennyivel könnyebben fogjátok használni eztán! Virtális klaviatúrával rendelkezők megint csak fogják be a szemüket!

A böngésző billentyűparancsai QWERTY-s készülékek esetén*:

A címsorban:

  • Space: "." beszúrása domaineknél, például .hu vagy .com elé,
  • Shift + Space: "/" beszúrása címeknél.

Weboldal-nézetben:

  • W: böngészőtabek közti váltás,
  • I: bezoomolás a tartalomra,
  • O: kizoomolás a tartalomról,
  • G: a böngésző kezdőoldalára lépés,
  • H: a böngésző kezdőlapjára lépés (ha van ilyen beállítva),
  • K: a könyvjelzők megtekintése,
  • A: oldal elmentése a könyvjelzők közé,
  • Y: a nemrégiben látogatott weboldalak megtekintése,
  • R: weboldal újratöltése,
  • F: szöveg keresése a weboldalon

Mozgás a weboldalon:

  • Shift+Space: egy képernyő felfelé lapozása,
  • Space: egy képernyő lefelé lapozása,
  • T: ugrás a weboldal tetejére,
  • B: ugrás a weboldal aljára.

*A fent felsorolt parancsok működése nem garantált minden operációs rendszer, típus és nyelvi beállítás esetén!

Nem igazán értjük, hogyan nem került be eddig az egyik legnépszerűbb mobilos alternatív böngészőnek tartott Opera Mini az App World választékába, mindenesetre bármilyen akadály is állt a dolog útjába, mostantól elhárult. Kedden ugyanis az Android Market, az App Store és más mobilos piacterek után immár a RIM alkalamzás-áruházában is elérhető a browser.

Bár a magam részéről szeretem kedvelem a norvég srácokat, az Opera Mininek valójában a világon semmi értelme nincs BlackBerry-platformon, feltéve, hogy valaki valamelyik újabb modellel rendelkezik és van BlackBerry-előfizetése is. A böngésző valójában nem is böngésző, csak egy megjelenítőablak, mely az Opera szerverein előre összerakott weboldal képét rajzolja ki. Mivel az adatok tömörítve közlekednek a szerver és a kliens közt, ezért az adatmennyiséggel is takarékoskodik a program.

És éppen ezen a ponton válik tulajdonképpen értelmetlenné az egész, a BlackBerryk böngészője ugyanis nagyjából ugyanezt tudja, csak jobban és hatékonyabban - tegyük hozzá, OS6-tól felfelé. OS 7 esetében pedig aztán végképp még jobban. Ettől függetlenül azok nagy hasznát vehetik az alkalmazásnak, akik nem rendelkeznek BlackBerry-előfizetéssel, illetve szűkre szabott korlátokkal rendelkező mobilnet-csomaggal rendelkeznek.

Az Opera Mini 6.5.2-es verziója elérhető az App World storefrontból, illetve az alábbi QR-kód beszkennelésével a mobilos kliensen keresztül.

A békesség és a szeretet jegyében alapítottuk meg a hét elején a SmartEast blogszövetséget, mit tesz isten ugyanazon a napon, amikor egy torontói fejlesztő, Mikko Haapoja (szentül hittük, hogy ilyen névvel csak finn lehet) révén megjelent az App Worldben egy hasznos kis alkalmazás, mely a RIM és az Apple egy-egy kütyüjét köti össze.

Ez az ImageAirplay nevű PlayBook-app, mellyel a tévére kötött Apple TV dobozkára át lehet küldeni a tableten tárolt képeket - abban az esetben is, ha a tulaj éppenséggel nem iPadet, hanem PlayBookot használ, mert ugye iPaddel elég kézenfekvő a művelet. Az alkalmazás egyébként egyszerű, mint a faék, és egyelőre más célra nem is használható, bár Mikko ígérete szerint ha lesz rá igény, akkor megoldja a video streaminget it. Márpedig igény ugye mindig van rá.

A mindössze egy megabájtos alkalmazás egyébként 2,25 euróba kerül, és tölthető az App Worldből. Futtatásához OS 2.0-ra frissített PlayBook, és második generációs Apple TV egység szükséges.

Hát persze! - ki ne vágná rá azonnal ezt a választ a címben feltett kérdésre? Ezúttal azonban nem a készülékek áráról beszélünk, hanem a szolgáltatásokéról. A Reuters tegnapi cikkét olvasgatva merült fel bennem egyébként a kérdés, miszerint igaza van-e annak az elemzőnek, aki szerint kábé minden baj (na jó, az egyik legfőbb baj) forrása a RIM-nél, hogy drágán adja a készülékekhez nélkülözhetetlen szolgáltatást.

Tény, hogy a BlackBerry megoldások ára mind lakossági, mind (nagy)vállalati oldalon plusz kiadást jelenthet a "hagyományos" mobil infrastruktúrákhoz képest, Sameet Kanade elemző csupán arról feledkezik meg két részvényleminősítés közt, hogy a prémium ár prémium szolgáltatást is takar, úgy mint brute force titkosítás, az iparág legjobban menedzselhető infrastruktúrája, illetve adattömörítés, hogy mást ne említsünk.

A RIM egyébként csak az előző negyedévben körülbelül egymilliárd dollárt kaszált a szolgáltatásokkal, amiről bizonyára hülye lesz lemondani, tekintve, hogy mindez bevételeinek egyötödét teszi ki. Mondjuk azért nem árt figyelembe venni, hogy ezt az infrastruktúrát valamiből fel is kell építeni, és az üzemeltetést sem Thorsten Heins két szép szeméért vállalják.

Ami a fogyasztói szegmenst illeti, abban egyetértünk az elemzővel, hogy az előfizetők számára érzékelhető BIS felárat el kell tüntetni, néhány országban a szolgáltatók ezt már meg is tették, itthon részben a Vodafone vállalkozott erre, de már ez is eredmény. 

Címkék: bis rim bes
süti beállítások módosítása