weboldalunk | videóink | írj nekünk!

 

Video: Photofools

Itt a hosszú hétvége, most hétfőig nincs munka meg iskola, még szerencse, hogy a Facebook meg a Twitter a hét minden napján, a nap mind a 24 órájában nyitva van, hogy mindenki megoszthassa rajta keresztül, milyen jól telik számára a pihenés, illetve hány lengyelt látott az ünnepek alatt Budapesten. 

Ilyenkor jönnek jól az olyan alkalmazások, mint például az Übersocial, melynek éppen ma jelent meg a legújabb, 1.350.0-s verziója. Hogy minek az a 0 a végére, ne kérdezzétek.

Az új kliens újabb lépést tett abba az irányba, hogy több közösségi hálózat közös aggregátorává váljon, így korlátozottan képes a Facebook tartalmának böngészésére, valamint ha minden igaz lehet vele lájkolni meg kommentelni a világ legnépszerűbb közösségi hálózatára. A különböző témákkal díszíthető alkalmazás emellett több hibát is kijavít, és még letisztultabbá vált a felülete.

Ezek után ki az, aki ne érezne kedvet a letöltésére és kipróbálására? Irány az App World storefront, vagy szkenneljétek az alábbi QR-kódot a telefonos App World klienssel!

Ezen a héten nagyjából csak a 3G-s PlayBookról írtunk, ami minden szempontból jobb lesz elődjénél, és immár mobilhálózatokra is fog csatlakozni, vagyis nem csak Wi-Fi és BlackBerry Bridge segítségével lehet rajta internetezni. A legjobb hír ezzel kapcsolatban, hogy a tablet második generációja minden jel szerint itthon is kapható lesz a szolgáltatóknál - nem úgy, mint az első.

Bár a Vodafone a Smart Store üzletben mutatóban tart PlayBookot, az új kiadás értékesítése információink szerint jóval kiterjedtebb hálózatban zajlik majd -- az erről szóló tárgyalások már javában zajlanak a szolgáltató(k) és a RIM közt. Egyelőre nem tudjuk, hogy a tablet mindhárom operátornál kapható lesz-e, vagy csak egyik-másiknál, mindenesetre szinte biztos befutónak tartjuk a Vodafone-t, melynek éppen kapóra jön, hogy a BlackBerrykre szervez egy a visszajelzések alapján egyébként elég sikeres kampányt.

A pletykák szerint nem is kell olyan sokat várni az újdonság megjelenésére: a 3G-s PlayBook a következő hónapban megérkezhet a boltokba -- most már csak azt reméljük, hogy emberi áron fogják kínálni a szolgáltatók.

Már csak pár nap, és elrajtol az idei Formula 1-es szezon, annyi világbajnokkal, amennyi eddig még soha nem volt egy idényben. A száguldás szerelmeseit most nagyjából kéthetente nem lehet majd levakarni a tévéről, vagy ha mégis így alakul, jó, ha ott van a zsebükben egy BlackBerry, amivel nyomon követhetik a pályán zajló eseményeket.

Az idei F1-es alkalmazás a meglehetősen beszédes F1 2012 Timing App CP névre hallgat, és a legjobbkor, egy héttel a szezon első versenyének rajtja előtt jelent meg az App Worldben. Az eddigi verziókhoz képest ez a változat egy sor érdekes újdonságot tartogat, így az élő közvetítés mellett kiválóan használható live timing mellett minden korábbinál teljesebb adatbázis áll a rajongók rendelkezésére, emellett - és ez kétségkívül a legászabb az egészben - az alkalmazás valós időben képes megjeleníteni a pilóták helyzetét a pályán.

Aki kedvet kapott az F1 2012 Timing App CP letöltésére, megtalálja a programot az App World storefrontban, valamint az alábbi QR-kód beszkennelésével letöltheti a telefonjára telepített klienssel is. A program talán egyetlen szépséghibája, hogy a tavalyival ellentétben nem ingyenes, sőt, meglehetősen komoly összeget (14,75 eurót) kell érte fizetni.

De aki az F1-et szereti, az úgyis tudja, hogy ez egy drága sport, nem?...

Na, ezt is megértük, nem sokkal azután, hogy befutott a PlayBookhoz a 2.0-s OS-frissítés, megjelent az első hivatalos billentyűzet-kiegészítő a tablethez. A BlackBerry Mini Keyboard névre keresztelt eszközről korábban már esett szó itt is (többek közt éppen a héten), és már akkor is megjegyeztük, hogy aki esküdt ellensége a virtuális gombsornak, bizonyára feltöri a malacperselyt, hogy beszerezze ezt a kiegészítőt.

A perselyből egyébként konkrétan olyan 100 eurónyi forintot kell kibányászni, ezért cserébe egy Bluetoot-szos QWERTY-gombsor, meg egy bőrtok jár. Magyar ékezetes betűkről jobb, ha senki nem álmodik, őszintén szólva jó lenne látni, hogyan lehet majd bevinni vele ékezetes karaktereket, gyanítjuk nem lesz egyszerű mutatvány.

Úgyhogy a BerryBlogot továbbra sem PlayBookon fogjuk szerkeszteni, de ha más nem tesztelésre mindenképpen beszerzünk majd egy ilyen kiegészítőt, és megosztjuk veletek a tapasztalatainkat. Addig is lásd a bemutatót a fenti videón!

A BlackBerry OS 7.1-es verziójával bekerült néhány praktikus és hasznos újdonság a rendszer repertoárjába, úgy mint Wi-fi Hotspot-támogatás, valamint egyes modelleknél az NFC tagek támogatása és az FM-rádió. 

Mindegyik OS 7.1-es kiadás közös vonása, hogy tartalmaz egy vadonatúj diagnosztikai eszközt, mellyel a készülék rendeltetésszerű működése ellenőrizhető különböző rövid, vagy hosszadalmasabb tesztek keretén belül. Az ellenőrzőszoftvert összefoglaló nevén "BlackBerry készülékvizsgáló eszköznek" nevezte el a RIM, és az Opciók/Készülék/Speciális rendszerbeállítások menüpont alatt érhető el. Az eszköz a következő modulokból áll:

  • Internetes postafiókokkal kapcsolatos hibák ellenőrzése

Ez valójában már a korábbi OS-ekben is volt, csak máshogy, másmilyen formában. A lényeg, hogy az eszköz segítségével ellenőrizhetjük, hogy minden, a készülékre konfirugált postafiók rendben működik-e válaszol-e a szerver, megfelelő-e a szerveridő satöbbi. A teszt gyorsan lefut, és érdemes is lefuttatni, ha valamelyik fiókunkba gyanúsan hosszú ideje nem kapunk e-mailt, vagy azokat az üzeneteket, amelyeket mi küldünk, nem kapnak meg mások.

  •  Akkumulátorral kapcsolatos tesztek

Itt három tesztet lehet elvégezni, az elsőt akkor érdemes futtatni, ha nem töltődik az akkumulátor, a másik kettőt pedig ha túl lassan töltődik, vagy túl hamar le akar merülni. Ez utóbbi két módhoz statisztikai mérést is társít a rendszer, mely óránkét végez analízist a töltöttségi állapotról, és még grafikont is rajzol hozzá.

  • Válaszidő tesztelés

A BlackBerryk operációs rendszerének egyik kedvenc szokása, hogy - pláne ha jó sok alkalmazás fut egy időben - idővel mindenfélével teleszemetelődik a memória, ami bizony meglátszik olykor a teljesítményen. Ebben a menüpontban a memória állapotát lehet nyomon követni, szintén grafikus formában, de ahhoz nem kell semmit sem futtatni, hogy a program megmondja, ha kifutottunk a memóriából. Ilyenkor jöhet a mindenre gyógyírt jelentő Alt+Shift+Del billentyűkombináció.

  • Mobilhálózati hibák

Itt akkor érdemes nézelődni, ha nem úgy működik a rádiós egység, ahogy szerintünk kéne, vagyis gyakran elmegy a térerő, a telefon eldobálja a hívást. Mondjuk ez a legritkább esetben szokott a készülék hibája lenni, de azért bizonyos esetekben sokat elárulhat egy gyorsteszt.

Hasznos tulajdonsága ennek a menünek az adatkapcsolat forgalmának a megfigyelése, igaz, apró szépséghiba, hogy a program nem tesz különbséget WLAN és mobil adatforgalom közt.

  • Wi-Fi csatlakozással kapcsolatos hibák

Akárcsak a mobilhálózatoknál, úgy a WLAN-csatlakozásnál is előfordulhatnak mindenféle bosszantó problémák, főleg az egzotikusabb gyártmányú hotspotok tudnak olykor vicces dolgokat produkálni. Ezeknek a hibáknak, meg úgy általában az internetkapcsolat paramétereinek a felderítésére használható ez a menüpont.

  • Hardver

Nem mintha az eddigi menükben nem a hardvert teszteltük volna, mindenesetre az egyéb hardvereszközök tesztelésére is van mód, így a GPS-modul, a hangszóró és a mikrofon, az SD-kártya és az aktív tok érzékelője is letesztelhető.


Az új operációs rendszerrel bevezetett diagnosztikai eszköz tipikusan olyan szoftver, amire azt kívánjuk, ritkán legyen szükségetek, akkor viszont jó, ha van, ha valami rendellenességet tapasztaltok - ráadásul ezt le sem kell tölteni, fizetni meg aztán pláne nem kell érte.

süti beállítások módosítása