Blogok, blogok és blogok. A legnépszerűbb blogok saját alkalmazásokat kapnak Windows Phone-ra, a Microsoft és a blog.hu fejlesztőinek köszönhetően. Közben térképháborúra készül az Apple, bezár a PicPlz, és gyökeresen átalakul a RIM.

weboldalunk | videóink | írj nekünk!





Hírhétfő minimál Térképversenybe fogott a Google és az Apple





Jelentés a frontról Arattak hazánk fejlesztői a WPAppAwards-on

A videót Polcz Péter készítette

Már csak kevesebb két óra, és kezdődik a 2012-es foci Eb első nyitómeccse, innentől pedig egészen a július 1-i döntőig a foci szerelmesei másról sem fognak beszélni, mint kedvenc csapatuk villanásairól, az estéket pedig a tévé, vagy jobb esetben a kocsmákban elhelyezett projektorok előtt ülve fogják tölteni. Aki valamiért mégsem tudja megnézni élőben a meccset, de azonnal kíváncsi az eredményekre, annak jó ha van a keze ügyében egy okostelefon, mondjuk egy BlackBerry, melyre már csak a ScoreMobile FC-t kell letölteni és telepíteni és máris egy tökéletes szurkoláskiegészítő platformot kapunk.

scoremobile_fc1.jpg

A ScoreMobile FC egyébként nem csak az Eb, hanem az összes fontosabb európai fociliga követésére alkalmas, mindenesetre nekünk most nyilván előbbi miatt érdekes. A program kitűnően használható hírolvasóként, a csapatokkal és játékosokkal kapcsolatos információk követésére, valamint természetesen az eredmények áttekintésére.

scoremobile_fc2.jpg

Az app külön kezeli az egyes meccseket, melyeknél egyenként állíthatunk be push értesítést különböző esetekre, így azonnal jelez a telefon például gól vagy piros lap esetén.

scoremobile_fc3.jpg

A ScoreMobile FC-ben kiválaszthatjuk a kedvenc csapatunkat, amiről minden statisztikát megkapunk, folyamatosan nyomon követhetjük a csoportmérkőzések állását és tobzódhatunk a statisztikákban.

A vérbeli szurkolók számára kötelező alkalmazás letölthető az App World storefrontból vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével a mobiltelefonos klienssel.

Ha tényleg létezik olyan, hogy az élet császára, akkor a különböző piaci jóslatokat beböfögő elemzők aztán tényleg azok. Körülbelül egy meteorológus felelősségével (ami köztudottan zéró) azt mondhatnak, amit akarnak, csak itt nem az a tétje egy prognózisnak, hogy mondjuk ronggyá ázik vagy szétfagy pár ezer ember, hanem hogy egy cég teszemazt veszít az értékéből rongyos pár millát és olyan sajtója lesz, hogy a PR hónapokig küzdhet a kármentéssel.

De ne feledjük, hogy az elemzőcégeknél is emberek dolgoznak és bár mostanában nem sok jót jósolnak a RIM-nek, volt már rá párszor példa, hogy tévedtek. Az okostelefon-piacon maradva mindjárt két vicces példát is szeretnék elétek tárni, az egyik az IDC jóslata 2010 januárjából, a másik a Gartneré 2009 októberéből. 

Ezt mondta az IDC 2010-ben:

Az IDC arra számít, hogy 2013-ra az okostelefonok piaca 391 millió darabra emelkedik, ezek közül 132 millión fut majd Symbian, 68 millión Android, 66 millión Blackberry OS, 51 millión Windows Mobile, 49 millión pedig iPhone OS. A hatodik legnépszerűbb mobil platform a Palm-féle WebOS lesz az IDC szerint.

...ezt pedig a Gartner 2009-ben:

A piackutató úgy látja, három év múlva világszerte 525 millió okostelefon talál majd gazdára, ezekből 195,5 millión, azaz 37,4 százalékukon fut Symbian operációs rendszer, 94,5 millión, azaz 18 százalékukon Android, 73 millión (13,9%) BlackBerry OS, 71,5 millión (13,6%) iPhone OS és csupán 47,7 millión (9%) Windows Mobile. A cég úgy számol, hogy 2012-ben már jelentős piaci részt hasítanak ki maguknak a Maemo-alapú készülékek (23,5 milliós eladási darabszámmal, 4,5 százalékos arányt képviselve).

Hát fiúk, ez annyira nem jött be. Annyira nem, hogy a Symbian mára tulajdonképpen az életéért küzd, a Windows Mobile gyakorlatilag eltűnt, vagyis van helyette Windows Phone, Palm dettó eltűnt, Maemo - na ne röhögtessetek! Az iOS-t meg kábé olyan szinten alábecsülték az elemzésekben, mintha Véber István azt mondaná ma este az RTL-en, hogy holnap mínusz tizenöt fok lesz.

Gartner-Q1-smartphone-sales.jpg

A tényleges, friss adatokról álljon itt a fenti táblázat, ami szintén a Gartnertől származik, és szintén becslés, de legalább utólagos becslés. Ha nagyon akarnék, biztos egy éves jóslatot is előkotorhatnék valahonnan, de őszintén szólva nem látom sok értelmét, meg nem is akarom annyira.

Zárásként itt a legfrissebb IDC prognózis 2016-ra, mindenki döntse el, mennyire hisz ezek után nekik:

idc_2016.jpg

Idézetek: HWSW

Na jó, ez így nem teljesen igaz, senki nem nyírta ki a PlayBookot, csak éppen a legolcsóbb változat gyártását szüntette meg a RIM. Szóval nincs többé 16 GB-os típus, aki nagyon akar magának egyet, az még addig beszerezheti, amíg a készletek kitartanak, utána már csak a 32 és 64 GB-os példányokhoz lehet majd hozzájutni. Hivatalos nyilatkozat az ügyben:

A RIM nem gyárt többet a PlayBook 16 GB-os verziójából, a típus azonban elérhető marad a kereskedőknél a készlet erejéig. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a tabletek piaca iránt, így a 32 és 64 GB-os verziók ez után is elérhetők maradnak a nagykereskedők és kiskereskedők kínálatában világszerte. 

A nagyobb memóriakapacitású (32 és 64 GB-os) típusok több előnyt nyújtanak vásárlóink számára, így úgy döntöttünk erre összpontosítjuk gyártási kapacitásunkat a későbbiekben.

playbook_shop.jpg

Aham, arra azért kíváncsi lennék, hogy az összes eladáson belül a különböző modellek aránya hogyan alakult. Persze ez itt nálunk az alvégeken kevéssé releváns, hiszen hivatalosan itt egy darab PlayBookot nem lehetett kapni, legfeljebb magánimportból. Reméljük azért ez az új típusokkal majd másként lesz, addig is viszlát 16 GB-os PlayBook, jó volt veled!

Címkék: playbook

Lassan megérkezik a kánikulai szezon, amikor mindenki és minden izzad. Ha a mobilok tudnának izzadni, azok is biztos izzadnának, de az biztos, hogy ilyentájt kifejezetten melegük van, hiszen nem elég a kánikulai meleg, még a bennük található bonyolult chip is fűt. Hogy egy modern okostelefonban lévő processzor üzem közben mennyire képes felmelegedni, azt jól szemlélteti az alábbi video, melyet a Qualcomm szakemberei készítettek.

Azon mondjuk nem lepődünk meg, hogy a Snapdragon processzorcsaládot gyártó cég legújabb lapkája, illetve lapkacsaládja, a Snapdragon S4 a rögtönzött teszt során hogy, hogy nem a legkevésbé melegszik. A tesztelési módszer viszont nagyon tanulságos, érdemes megnézni, de NYOMATÉKOSAN kérek mindenkit, ne próbálja ki otthon!

Ja, és ez azért érdekes itt a BerryBlogon, mert a pletykák szerint a BlackBerry 10-es okostelefonokban Snapdragon S4 processzor lesz, vagyis nehezebb lesz velük vajat olvasztani. Szóval ha valakinek erre kell a telefon, nézzen más gyártó terméke után.

Amikor a BlackBerrykkel szemben kritikákat fogalmaznak meg, még az én ismeretségi körömben is többen azzal jönnek, hogy a RIM okostelefonjaival az üzenetküldözgetésen meg a chatelésen kívül semmit nem lehet csinálni, pláne nem böngészni. Bár azzal hajlamos vagyok egyetérteni, hogy egy weboldal jobban mutat egy 4,5+ hüvelykes kijelzőn, mint egy 2,5-3,5 hüvelykesen, a többi kritika viszont ma már nemigen állja meg a helyét.

Egy a böngészők HTML5-kompatibilitását vizsgáló netes oldal, a HTML5test.com tesztjei szerint az újabb BlackBerry OS-ek a legjobbak közé tartoznak a mezőnyben, ha a HTML5-képességeket vizsgáljuk. A PlayBook OS és a BB10 pedig egyenesen brillírozik és jobb teljesítményt mutat a tesztekben, mint a windowsos gépeken ma futó összes böngésző.

html5test_graf.jpg

Aki nem hallott volna róla egyébként, a HTML5 egy a jövőben egyre fontosabbá váló netes szabvány, melynek segítségével az ügyes programozók olyan képességekkel ruházhatják fel a weboldalakat, amiről ma még többnyire csak álmodunk, kezdve a böngészőkben futó játékokon át a különböző multimédiás felületekig bezárólag.

Attól persze, hogy valami közel tökéletesen kezeli ezt a szabványt, még nem lesz más tekintetben is tökéletes böngésző, mindenesetre azért kiindulási alapnak nem rosszak az oldal által rögzített mérőszámok, különösen ha azt vesszük alapul, hogy a HTML5-tel a jövőben egyre több weboldalon és egyre többször fogunk találkozni.

A BlackBerryk közül egyébként csak azok a típusok támogatják at all a HTML5-öt, amelyeken legalább OS6 fut, ezeknél újult ugyanis meg jelentősen a böngésző. Abból kiindulva pedig, hogy a PlayBookok ma 100 százalékos Flash-támogatást nyújtanak, kijelenthető, hogy a BB10-es készülékek -- az iOS-eszközökkel ellentétben -- kezelni fogják a webes tartalmak jelentős részének megjelenítéséhez (ma még) nélkülözhetetlen Adobe Flash technológiát is.

Valahogy így lesznek az utolsókból elsők, nem igaz?

süti beállítások módosítása