Viszonylag ritkán fordul velem elő olyasmi, hogy egy egyébként hasznosnak induló alkalmazással kapcsolatban teljesen elvesztem a lelkesedésem, de ha van ilyen app, akkor az ingyenes telefonálásra (sic!) és üzenetküldésre alkalmas Viber biztosan ilyen.

Eleve óriási várakozás előzte meg a BlackBerryre fejlesztett Viber kliens megjelenését, mindenki előre dörzsölgette a tenyerét, hogy milyen jó lesz majd órákon át ingyen beszélgetni a barátnővel, baráttal, anyával, gyerekkel, kinek mi jutott éppen. A program májusi megjelenése óta azonban pont ez a legfontosabb funkció, vagyis az ingyenes hívás hiányzik. A Viber ugyan ígéri a hangtovábbítás funkciót a BlackBerry felhasználóknak, de erős a gyanúnk, hogy ez most már örökre ígéret marad.

viber_logo.jpg

Akik szeretnek összeesküvés-elméleteket gyártani (én bevallom ebbe a táborba tartozom), azok morfondírozhatnak azon, hogy vajon miért a BlackBerry szinte az egyetlen olyan platform, ahol szinte semmilyen módon nem oldható meg a VoIP-telefonálás. Hiszen nem lenne muszáj a BIS szervereken keresztül kommunikálni, ráadásul ott, ahol a mobilszolgáltatók engedékenyebbek, hogy, hogy nem működik a BlackBerryre fejlesztett Skype is (az amerikai Verizon szolgáltató ügyfeleinek saját Skype-juk van).

Sajnálom, hogy ez az egész VoIP mizéria ennyire elképzelhetetlen és megvalósíthatatlan a BlackBerryre (is) fejlesztő cégek számára, hiszen biztos vagyok benne, hogy ahogy a RIM újabb felhasználó körökre fókuszál, azzal együtt lenne igény -- főként a fiatalok részéről -- ezekre az appokra.

Szerintetek mi az igazi oka annak, hogy a Viber és társai ilyen mostohán bánnak a BlackBerry platformmal?

Címkék: voip skype app viber

A PlayBook megjelenése óta tabu a RIM tabletje számára a BES/BIS elérés, vagyis egyik BlackBerry PIM alkalmazás sem működik BlackBerry nélkül (ezt hívják ugye Bridge-nek). Natív e-mail kliens és naptár már van ugyan a PlayBookon, ami egyben azt is jelenti, hogy a BlackBerry 10 okostelefonokon is lesz ilyen, de továbbra is nyitott kérdés, hogyan csatlakoznak majd az új eszközök a BlackBerry-infrastruktúrához.

Az üzleti oldalon erre a kérdésre a BlackBerry 10-zel együtt érkező BES 10 lesz, mely nem csak a BlackBerry 10 eszközöket kezeli majd, hanem az iOS és Android pllatformhoz tartozó készülékeket is. Arra ugyanakkor egyelőre továbbra sincs válasz, hogy az új BES hogyan kommunikál majd a régi BlackBerrykkel, de a RIM vélhetően meg fog birkózni ezzel a feladattal, és a régi és új platform párhuzamos kezelése nem fog semmiféle problémát okozni a vállalati szerverek számára.

Ami a lakossági BlackBerry-szolgáltatásokat illeti, a BIS jövőjéről továbbra sem tudni semmit, például hogy az új telefonokkal is ugyanazokat az előnyöket (tömörítés, push e-mail, BBM) nyújtja-e a rendszer, mint a régiekkel. Jelen helyzetben felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán szüksége van-e a RIM-nek erre a szolgáltatásra - a válasz azt gondoljuk nem kérdéses, legfeljebb az árral kell ügyesen játszaniuk a szolgáltatóknak és a RIM-nek. 

Aztán itt a lehetőség arra is, hogy új, a kor követelményeinek megfelelő és újabb megkülönböztető erővel bíró szolgáltatásokat integráljon a RIM a BIS-be vagy a BES-be - ha már úgyis a felhő korát éljük, itt az ideje, hogy a kanadai gyártó kihasználja, hogy elsők közt kínált felhőalapú szolgáltatást a mobilgyártók közt, és kamatoztassa ezt a helyzeti előnyét.

Címkék: bis bes bb10

Sziasztok kreatív blogolvasók!

Van egy jó és egy rossz hírünk az augusztus elsején indult rajongói pályázattal kapcsolatban: az augusztus 15-i határidőre a vártnál jóval több pályázat érkezett be hozzánk, különösen az utolsó napban öntötték el a levelek a postlaádánkat. Ráadásul egyik jobb mint a másik, aminek mi nagyon örülünk, hiszen ez is jól mutatja, hogy mennyire elkötelezettek vagytok a BlackBerryk iránt!

A rossz hír ebből fakad: sajnos az ígért határidőre nem tudunk végezni a zsűrizéssel, így az eredményhirdetést kénytelenek vagyunk egy héttel elhalasztani, de ne aggódjatok, az ajándékok maradnak, sőt korábbi ígéretünkhöz is tartjuk magunkat, így mindenki kap valami kis ajándékot, függetlenül attól, hogy a pályázata az első három díjazott egyike.

Köszönjük mégegyszer Nektek a sok pályamunkát, hamarosan jövünk vissza az eredményhirdetéssel!

Tegnap egy komoly várakozásokkal megelőzött sajtótájékoztatón a kábeles szolgáltatásokat kínáló UPC bejelentette, hogy mobilszolgáltatást indít Magyarországon. Mielőtt még valaki a kelleténél nagyobb lelkesedéssel ugrana fel ültéből (álltából) e hír hallatán, szeretnénk leszögezni, egyelőre nem olyan mobilszolgáltatóról van szó, mint a Telenor, a T-Mobile, vagy a Vodafone, hiszen a UPC csak mobilnetet kínál, és készülékeket sem árul, pláne nem BlackBerryket.

upchu.jpg

Ez persze még nem jelenti azt, hogy egy UPC SIM-et ne lehetne betenni egy BlackBerrybe, mi is kipróbáltuk, a telefon szépen ki is írta a megfelelő hálózatazonosítót (a telefon egyébként ilyenkor technikailag a Vodafone hálózatára kapcsolódik), persze aktív BlackBerry szolgáltatás nélkül. Sajnos Wi-Fi tetheringre nem alkalmas az előfizetés, hiába próbálgattuk egy BlackBerry 9320-ban, folyton a szolgáltatás aktiválását kérte a telefon (amit egyébként tudomásunk szerint szervizkönyvben szabályoz az operátor).

Ettől függetlenül a kezdeményezés ígéretes, és a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint nem kizárt, hogy a UPC idővel más mobilszolgáltatásokat is bevezet majd a kínálatába, még ha ez a mai körülmények közt, amikor inkább csökken a mobilos előfizetők száma, mint nő, nem is tűnik feltétlenül logikus lépésnek. És nem kizárt az sem, hogy egyszer éppen a BlackBerry-szolgáltatások lesznek azok, melyekkel megkülönbözteti magát a UPC.

Címkék: upc mobilnet

A BlackBerry Messenger máig a RIM egyik titkos fegyvere, fontos megkülönböztető ereje, és bár lehet azt vitatni, hogy a platformhoz kötöttség jó-e a szolgáltatásnak, vagy sem, az előbbiből kifolyólag el kell ismerni, hogy egy olyan szolgáltatásról van szó, melyet semelyik másik márka nem kínál ebben a formában az ügyfeleknek. Egy a Seeking Alpha-n megjelent cikk egy minden GSM-készülékkel elérhető és kompatibilis (fogjuk rá) üzenetküldő funkcióval, az SMS-sel hasonlítja össze a BBM-et.

bbm.jpg

A cikk a fejlődő országokra koncentrálva próbálja többek közt kiszámolni, hogy az SMS-ek ára hogyan viszonyul a BBM-üzenetek árához, és nem túl meglepő módon arra a következtetésre jut, hogy aki igazán sokat szövegel, az sokkal jobban járhat egy BlackBerryvel -- feltéve, hogy az ismerősei éppúgy BlackBerryt hordanak.

Most pedig jöjjön a matek! Az afrikai, latin-amerikai régióban a korlátlan BBM-használatot is magában foglaló BIS előfizetések havi díja 8 dollár, egy SMS-ért pedig átlagosan 20 centet kell fizetni ezekben az országokban, ami azt jelenti, hogy 40 SMS árából megvan a BIS előfizetés díja, korlátlan mennyiségű szöveges üzenettel. Vagy húzzunk meg egy eléggé magas lélektani határt, mondjuk a tízezret.

A fentiek alapján azt hiszem senkinek nem kell tovább részletezni, miért számít olyan borzasztó sokat még mindig a RIM-nek a BBM, mint megkülönböztető erő. És ez csak a BIS egyik integrált funkciója a sok közül.

Via Seeking Alpha.

Címkék: sms bbm

Itt van újra Ancsa, aki a szabadság után azonnal beleveti magát az Augmented Reality, vagyis a mobiltelefonos kiterjesztett valóság sűrűjébe!

smarteast.hu facebook.com/smarteastancsa

A videót Polcz Péter készítette

süti beállítások módosítása