A norvég távközlési ipar hazai acélos bástyája eddig meglehetősen mostohán bánt a BlackBerry-felhasználókkal: a Telenor itthon meglehetősen drágán méri a BIS-t (ami náluk valami rejtélyes okból kifolyólag BlackBerry Internet Solution néven fut), nem beszélve arról, hogy a készülékválaszték- és árak tekintetében sincs éppen az élvonalban a cég. A konkurensek már léptek, most már egyértelműen a kéken a sor.

Úgy tudjuk, a Telenornál gőzerővel dolgoznak azon, hogy kicsit jobban kedvezzenek a márka rajongóinak, mi több, azt csiripelik a verebek, hogy a szolgáltató BIS-megoldása a legjobb lesz a honi mezőnyben. Hogy pontosan mit kell ezen érteni, azt persze még titok, de ahogy azt is előre jeleztük, hogy a Vodánál és a T-Mobile-nál is készül valami, úgy szinte biztosra vehetitek, hogy ezúttal sem a levegőbe beszélünk.

Nemrég írtunk egyébként róla, hogy a cég bevezetett három új havidíjas tarifacsaládot, de egyikkel sem érhető el a BlackBerry APN alapból, a Smarttarifa és Smarttarifa Extra ajánlatok részleteit megnézhetitek a szolgáltató weboldalán, ahol az egyik apró betűs felirat mellékesen tájékoztat, hogy kizárólag az "online" nevű APN-en keresztül  használható fel a díjcsomagokban foglalt adatforgalom. A Telenor ezt egyébként már korábban, az Okostarifa nevű csomagokkal is eljátszotta, hamarosan ennek a rémálomnak.

Címkék: bis telenor tarifa

Ezen a héten minden az új iPhone-tól hangos, miközben a szakma a több-kevesebb hozzáértést mutató médiával összekacsintva mindenfélét spekulál arról, hogy az Apple új nagyágyújára - és úgy általában véve a cégre - milyen jövő vár. Van, aki továbbra is kétpólusú piacot jósol, van aki pedig teret ad az alternatív platformoknak -- ez utóbbi szempontból most a Windows Phone kétségtelenül szerencsés helyzetben van, hiszen a Nokia is most mutatta be új ütőkártyáit, az új Lumiák ráadásul még idén a boltokba kerülhetnek, ha minden igaz (bár ezt hivatalosan még senki nem erősítette meg).

verizon_wireless.jpg

Ettől függetlenül hiba lenne leírni a RIM-et és a BlackBerryt, legalábbis erre figyelmeztet az amerikai Verizon Wireless pénzügyi igazgatója egy a héten adott interjújában. Bár itthon talán kevéssé ismert ez a név, de azért zárójelben jegyeznénk meg, hogy Észak-Amerika legnagyobb mobilszolgáltatójáról beszélünk, akinél több mint 110 millió ügyfél telefonál. "Nem szabad még leírni a RIM-et, a cég egy innovatív termékkel térhet vissza a piacra" -- nyilatkozta Francis J. Shammo, nyilvánvalóan ezzel a BlackBerry 10-re utalva, amiből egész biztosan kapott már némi ízelítőt a cégvezető.

Azt hiszem egy ilyen nyilatkozatnak, legyen bármilyen rövid is, mindenképpen óriási jelentősége van, hiszen tudjuk mindannyian, hogy az amerikai piac mennyire meghatározó a trendeket illetően, az ottani legnagyobb szereplő véleménye, választása pedig akár sorsdöntő is lehet. Azt is tudjuk ráadásul, hogy a Verizon Wirelessnél finoman szólva nem jött be az iPhone bevezetése, a cég ezért vélhetően a RIM legnagyobb partnere lesz a BlackBerry 10 rajtja során.

Márpedig ha a marketinggépezet Amerikában beindul, abba Európa is megremeg.

Via N4BB.

Nem egészen két hét, és itt az őszi szezon legnagyobb BlackBerrys dzsemboréja (szó szerint), a Jam Americas, leánykori nevén Devcon Americas, mely az amerikai kontinens fejlesztőinek legjavát hívja össze egy kis fejtágításra meg konferenciázgatásra. Az Apple és a Nokia termékbejelentő rendezvényeit követően (az egyik tegnap, a másik múlt héten volt) számunkra most leginkább az a legfontosabb kérdés, várhatunk-e bármiféle termékbejelentést a RIM részéről szeptember végén.

jam_americas.jpg

Mitagadás, már nagyon időszerű lenne lerántani a leplet az új, BB10-es termékcsaládról, aminek a megjelenését a nyár elején halasztották őszről jövő év elejére. Ami azt illeti, az időzítés is stimmelne, két-három hónappal a piaci premier előtt azért már lehetne mutogatni készülékeket, legalább elárulni valami konkrétumot arról, hogy mit fognak tudni az új modellek, hogy az igazán elvetemült rajongók a karácsonyt is végigböjtöljék csak azért, mert tudják, hogy egy hónappal később micsoda csodához juthatnak hozzá.

Nem mellékesen a Jam Americas nyitóelőadását állítólag Thorsten Heins, a RIM vezére tartja majd, bár ő ott volt a színpadon februárban és májusban is, mégsem volt eget rengető bejelentés, szóval ez még önmagában nem jelent semmit. De azért hátha most vigyorogva előhúz majd a zsebéből egy végleges Nevadát meg Londont.

Akárhogy is lesz, az új BlackBerryk bejelentése most már egész biztosan nem várat sokat magára, ha nem szeptember végén, akkor tippre októberben, legeslegkésőbb novemberben történni fog valami - talán stílszerűbb is lenne ebből egy igazán nagy horderejű bejelentést csinálni és elkülöníteni minden más rendezvénytől. Nagyon kíváncsian várjuk már ezt a bemutatót,  bárhol és bármikor is legyen.

Címkék: jam rim americas bb10

Miközben Mark Zuckerberg azon rágódik, hogy hiba volt a mobilos Facebook-klienseket HTML5-alapokra helyezni, addig a RIM-nél szép lassan elkészül a BlackBerrykre fejlesztett Facebook app új kiadása -- ami egyébként nem is HTML5-re épül, ennélfogva elég jól is használható. Szóval információink szerint holnaptól kezdődik a 3.2-es verzió rolloutja, ami elsősorban az események és csoportok teljes körű kezelésére hivatott végre-valahára (jó munkához idő kell, ugye).

face32_b.jpg

A 3.2-es verziót tesztelik már egy ideje a Beta Zone-tagok, köztük mi is, a program legutolsó tesztváltozata betonstabil, minden új funkció tökéletesen működik vele. Már csak egy hiányossága van a kliensnek, mégpedig az oldalak teljes kezelése, vagyis oldal adminként nem tudjuk használni (egyelőre) a programot, ami a BerryBlog Facebook-oldalának a frissítésekor már többször jól jött volna.

Na sebaj, legalább lesz min dolgozni a fiúknak a következő verziókra. Addig is figyeljétek az App Worldöt a közeletekben!

Címkék: facebook kliens rim

Tegnap elég sok helyen lejött a hír, hogy az angol Everything Everywhere mobilszolgáltató egyrészt nevet vált EE-re (fő az egyszerűség), másrészt azonnali hatállyal elindítja a szigetország első LTE-s, vagy ahogy ők nevezik, 4G-s hálózatát. A hír ismét kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy csináljunk egy kis összehasonlítást a szolgáltatások műszaki színvonalát tekintve, másrészt meg csemegézzünk, pontosa milyen készülékekkel igyekszik elcsábítani az előfizetőket az Orange és a T-Mobile vegyesvállalat a konkurenciától. 

Kezdjük mindjárt ott, hogy az általánosan hangoztatott lózunggal ellentétben az LTE-nek semmi köze a 4G-hez, a Long Term Evolution szavakból összeálló rövidítés egy kétségtelenül gyors, félig-meddig új alapokra helyezett mobilhálózatot takar, elsősorban gyorsabb letöltési sebességgel meg válaszidőkkel. Szóval a lényeg, hogy egy ilyen hálózat gyorsabban jön az adat mint a legtöbb 3G-s hálózaton, de (még) nem észveszejtő módon nő a sebesség.

Namost, az EE-nél csak most indul ez a technológia, de a szolgáltató már most mobilnet-kánaánt jósol, ami az eddigi szolgáltatásminőséghez hasonlítva lehet hogy igaz is, de furcsa módon a hiper-szuper angol LTE még egyes kelet-európai mobilcégekhez sem ér fel műszaki színvonalban és sebességben.

Aki nem csukott szemmel, a civilizációtól elszigetelten élte le az év eddigi részét, az tudhatja például, hogy a magyar T-Mobile idén januárban indított LTE kereskedelmi hálózatot, ami ráadásul a független mérések szerint közel akkora, de inkább nagyobb sávszélességet biztosít, mint az EE hálózata. A hasonlóságot az okozza, hogy mindkét cég az 1800 MHz-es frekvenciasávban szolgáltat, ebből meg ennyit lehet kihozni, készpassz. Nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy a magyar T-Mobile gyakorlatilag már egész Budapestet, meg a legtöbb megyeszékhelyt lefedte LTE-hálózattal, mire az angolok belekezdtek egyáltalán az építkezésbe. Nem mellékesen a Telenor is beindult nemrég, az elég korlátozottan elérhető Hipernet 84 szolgáltatással még gyorsabb sebességet biztosítva.

És hogy jön mindez a BerryBlog tematikájához? Az LTE-hálózatok egyik legnagyobb rákfenéje a nagyfokú kihasználatlanság, mely többnyire a szűk eszközválasztékból fakad, az EE azonban már most bejelentette, hogy egy rakás LTE-s készüléket piacra dob, márpedig ami náluk működik, annak itt is működnie kell majd. A cég több mobilt is sorol a Nokia és a HTC újdonságain át a Samsung Galaxy S III speciális változatáig bezárólag, BlackBerryt azonban - egyelőre - nem.

Az új, BB10-es BlackBerryk ugyanis minden valószínűség szerint képesek lesznek csatlakozni az LTE-hálózatokhoz, ami végeredményben gyors internetelérést szavatol, bár meggyőződésünk szerint 20-30 Mbps letöltési sávszélességet ma, és még jó sokáig egyetlen mobil sem tud kihasználni.

Az EE bejelentése egyelőre tehát arra jó lesz mindenképpen, hogy Amerika után egy kicsit Európára irányítsa a figyelmet, mi meg közben örüljünk annak, hogy az angolok most olyasvalaminek örülnek, ami kivételesen nálunk már sokkal előbb elérhető volt és egyre több felhasználó számára elérhető...

Aztán reméljük jönnek ide is hamar az LTE-s BlackBerryk és PlayBookok, hogy kicsit meghajtsák ez a szép új hálózatot.

Ma nemrég véget ért az angol BlackBerry-képviselet pályázata, melyben egy igazán különleges ajándékot, egy aranykeretes BlackBerry 9900-at adtak oda az egyik résztvevőnek. Mivel csak angol állampolgárok játszhattak a játékon, ezért számunkra sok jelentősége nincs ennek a hírnek, azt leszámítva, hogy csorgathatjuk a nyálunkat egy igazán exkluzív BlackBerryre (lásd lenti kép és videó), illetve reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb hozzánk is eljut egy ilyen exkluzivitás. 

arany_bold9900.jpeg

Ez, illetve a Porsche Design-féle variáns most különösen menő egyébiránt a sztárvilágban is, Kim Kardashian például nemrég kapott egy ilyen telefont, és a Twitter tanúsága szerint ez annyira lázba hozta, hogy aludni sem tudott miatta. Nem szép dolog, tudom, de azért kicsit irigyeljük miatta...

Mint ahogy az angol játék nyertesét is.

süti beállítások módosítása