A BlackBerryk üzenetküldő gépezetek, állítom - és gondolom ezzel az itt jelen lévők zömében egyetértenek - nincs jobb céleszköz a mobilos szöveges üzenetek írására egy BlackBerrynél. A különféle chatprogramok segítségével végezhető hangívások kapcsán viszont van még mit bepótolnia a RIM-nek, illetve a BlackBerry OS-re fejlesztő cégeknek. Nincs Skype BlackBerryre, nincs VoIP-támogatás a Viberben és még sorolhatnánk. A BlackBerry 10 eljövetelével ez is megváltozhat, jön ugyanis a BBM-en keresztüli hanghívás!

bbmcallme.jpg

Azt csiripelik a madarak, hogy a RIM az exkluzív csevegőkliensét az új operációs rendszer megjelenésére felkészíti arra, hogy a chatelők ne csak írott szövegben, hanem szóban is tudjanak egymással kommunikálni. A kanadaiak egyelőre semmit nem tettek közzé az új BBM feature-listájából, mindenesetre nem lennénk meglepve, ha a hanghívás mellé videohívás is társulna.

Persze azért sok itt még a kérdőjel, így például szinte biztosak vagyunk benne, hogy a VoIP csak speciális szolgáltatáselőfizetéssel (a BIS utódja?) fog működni, és kérdéses, vajon a régi BlackBerryken működik-e majd ez a funkció (ezen komolyan meglepődnénk), illetve lesz-e olyan, kifelé irányuló hívási lehetőség, mint amilyent például a Skype tud (ezen is meglepődnénk).

Remélhetőleg ez a funkció a sok tucatnyi újítással egyetemben hozzájárul majd ahhoz, hogy a RIM visszaszerezzen komolyabb előfizetői tömegeket -- te egyébként használnál egy ilyen funkciót?

Frissítés: Lehet, hogy a BBM-hanghíváshoz nem is kell a BB10 megjelenéséig várni... ;)

Címkék: voip bbm

Amikor megkérdeznek a BlackBerry platform előnyeiről, a közösségi szolgáltatások integrációját valahol mindig az elsők közt szoktam említeni, hiszen nincs mégegy olyan mobilos OS, ahol olyan jól be van építve az üzenetkezelő rendszerbe az összes fontos közösségi szolgáltatás, mint a BlackBerry OS esetében. És még mindig van mit fokozni rajta, jön a Facebook for BlackBerry 3.3-as verziója, ami még szorosabb BBM-integrációt kínál, sorrendben a következőket:

  • Az új verzióval hozzá lehet rendelni BlackBerry PIN-t Facebook profilhoz,
  • Meg lehet hívni Facebook-ismerősöket BBM-ismerősnek,
  • BBM chatet lehet kezdeményezni Facebookon.

Azt hiszem különösen az utóbbi mutatja azt, hogy a több tízmillió user által használt BBM még ma is mennyire modern és rugalmas chatplatformnak számít, illetve jól látja egyben azt is a RIM, hogy a közösségi élettér központja fokozatosan a Facebook, amihez vagy csatlakozik valamilyen módon egy cég közösségi szolgáltatása, vagy szinte biztosan elbukik.

timeline_face33.jpg

Az új kliens egyébiránt nem csak ebben a tekintetben újul majd meg, hiszen a képek kezelése is változik, lesz például teljes képernyős képnézegetés (végre!), meg alsó sávlista helyett négyzetrácsos elrendezésű képválogatás.

A Facebook 3.3 bétája egyelőre csak a Beta Zone-ból tölthető le. 

Címkék: beta facebook bbm

Az IDC adatai szerint a harmadik negyedévben a RIM 7,7 millió BlackBerryt szállított le, amivel harmadik lett a gyártók versenyében -- megelőzve például a HTC-t vagy a Nokiát is.

idc_q312.jpg

Na persze mindez nem a RIM szárnyalásának köszönhető, hanem annak, hogy a Nokia symbianos kínálata teljesen összeomlott, miközben a Lumiák még nem fogynak elég jól, és a platformfüggetlen HTC is elvesztette a fonalat a Samsung árnyékában -- de szenved az LG és a Motorola is a roppant nyomás alatt. A piac fele a Samsung és az Apple kezében van.

Részletek a HWSW-n.

A következő sorok kemény kritikát tartalmaznak a RIM irányába, sokáig gondolkodtam rajta, hogy egy olyan rajongói blogon, mint a BerryBlog, egyáltalán van-e helye egy ilyen posztnak, amit egyébként Jack Potata barátom követett el (aki mint ahogy a posztból kiderül maga is BlackBerry-használó).

Aztán úgy voltam vele, miért is ne, ráadásul bizonyos tekintetben igazat is adok neki, lássuk be, hogy hibák mindenhol történnek, ahol emberek dolgoznak, bár a magam részéről most már jobb szeretek a megoldásra koncentrálni, ami nem más, mint a remélhetőleg most már hamarosan érkező BlackBerry 10. Öveket becsatolni tehát, akinek pedig valami nem tetszik, nos... az írja meg a véleményét a kommentekben, vagy küldjön olvasói levelet.

Tom & Berry

Miközben a RIM kapcsán már mindenki a BB10-es generációt várja, addig érdemes talán néhány szót ejteni a jelenlegi portfólióról is. Bár már senki nem várja el, hogy a BB7-es eladások erősek legyenek, az a gyanúm, a RIM jobban is reagálhatott volna a helyzetére.

Ezt a véleményemet ezúttal semmi egyébre nem alapozom, mint friss tapasztalataimra egy Curve 9320 modellel, de a szintén jópár hónapig használt 9360-at is ide sorolom. Nem akarom hosszú lére ereszteni, a lényeg: ilyen telefont 2012-ben piacra dobni hiba volt. A RIM-nek az iPhone és Android eladások, valamint a BlackBerry-k rohamosan romló reputációja láttán nagyjából 5 perc gondolkodás után rá kellett volna döbbennie, hogy a céget érő károkat úgy tudja minimalizálni a BB10 megérkezéséig, hogy újrapozíciónálja a portfolióját a csúcskategória felé, és sürgősen kivonja az alsókategóriás, de akár a középkategóriás modelleket is.

A Curve 9360 és 9320 modellek ragyogó példái annak, hogy a RIM úgy tett, mintha kénye-kedve szerint szegmentálhatná a piacot a maga kis világában, függetlenül attól, hogy más gyártók mit csinálnak. Különösen az utóbbi modellről ordít, hogy szándékosan rontották-bugyutították a formatervet, ergonómiát, képességeket (különösen a kijelzőn;l, szinte lehet látni a pixeleket, ráadásul lassú is), hogy eltávolítsák a drágább Curve, de leginkább az igazán jó Bold modellektől. Máshogyan fogalmazva a RIM úgy gondolta, megengedheti magának, hogy ne a legjobb formáját mutassa.

Mintha nem szenvedett volna elég kárt attól, hogy a BlackBerryről váltók nagyon nagy része mégcsak nem is idei vagy tavalyi, hanem a 2-4 éves, bumfordi OS5-6 modellekkel szerzett tapasztalatokat vetik össze egy iPhone vagy erős Android telefonnal. Az köztudomású, hogy a RIM rendkívül erős pozíciókkal rendelkezett a vállalati szektorban, az már kevésbé, hogy sok szarrágú céges ügyfél a legolcsóbb Curve modelleket adta és adja a dolgozóknak, amelyeket a RIM eredetileg a tizenéveseknek álmodott meg. És hát persze hogy a dolgozó azt mondja, faszom belétek, és vesz magának egy közép vagy csúcskategóriás okostelefont, amely biztosan nem BB lesz, mert abból elegük lett. Bring Your Own Device = Spend Your Own Money.

Ez az a kontraszt, amely indokolatlanul rombolta a BlackBerryk megítélését, és amely miatt feleslegesen veszít el felhasználókat a RIM. Nem a Bold 9900 vagy a Torch marad csúnyán alul az iPhone-Android mezőnnyel szemben, hanem az összes többi lebutított BB. Aki csirkefarháton él, persze hogy a mennyben érzi magát egy jó marha steaktől, és soha többet nem akar csirkehúst.

A RIM-nek legkésőbb a QNX felvásárlásával be kellett volna szüntetnie az alsó- és középkategóriás modellek forgalmazását, legalábbis a nyugati piacokon. Be kellett volna látni, hogy ezeknek helye a piacon már nincs, a vevők viszonyulása a telefonokhoz alapjaiban változott meg, ahogyan a telefonok feladata is alapvetően más.

Mert a BB7 egyébként nem rossz platform, sőt. A RIM által évtizede csiszolt fizikai billentyűzete, a trackpad baromi praktikus dolgok. Az egész csomag villámgyors, célratörő, és ki merem jelenteni, sokkal jobban kézre áll, mint a teljesen érintőképernyős megoldások. A Bold 9900 és Torch bebizonyították, hogy a BB platform érintőképernyős működésre is alkalmas. De mindezt agyon lehet vágni gagyi csomagolással.

A QNX-alapú BB10-re hatalmas szükség van, hiszen a BB7 lényegében elérte a régi platform műszaki határait, a fejlesztők nem boldogok vele. Remélhetőleg a RIM tanult a történtekből, és jövőre igazán kiváló okostelefonokkal fogja visszaépíteni az imidzsét, és nem fog tartalékolni. A BB10-ben hatalmas potenciál rejlik, amely a RIM hardvertervezési képességeivel megtoldva igazán izgalmas eredményt szülhet. Már csak néhány hónap.

A BlackBerry 10 platform számtalan újítása között biztos lesz valamiféle felhőszolgáltatás, vagyis a manapság divatos, a-szerveren-tárolom-az-összes-fontos-adatomat filozófia a korábbiaknál élesebben rajzolódik majd ki a RIM új platformjánál. Persze közben ne feledjük el, hogy a mobilos cloud -- miként a mobilos e-mail -- egyik úttörője éppen a kanadai vállalat volt azokban az időkben, amikor az Android és az iOS még a kanyarban sem voltak.

cloud.jpg

Már csak az a kérdés, hogy ez milyen formában fog megtörténni, de annyi biztos, hogy több kiszivárgott, belső dokumentum említi a BlackBerry Cloud nevet, ami lehet valamiféle munkacím, de mi simán megvennénk ezen a néven is, sőt, logót is tök könnyen csinálhatnának hozzá a marketingesek.

A spekulációk szerint könnyen elképzelhető, hogy a BlackBerry Cloud lényegében nem más, mint a vállalatok számára kínált, a telefonokat a cég informatikai, üzenetkezelő rendszereibe integráló BlackBerry Business Cloud szolgáltatás szofisztikáltabb elnevezése. Vagy az sem kizárt, hogy az egész olyan lesz, mint a mindenféle mentési és tárolási célokra használatos Apple-féle iCloud, netán a BlackBerry Protect kiterjesztett, kibővített változata.

Szerintetek mit fog tartalmazni ez a szolgáltatás?

Via N4BB.

Címkék: blackberry cloud

Bizonyára sokan vannak köztetek, akik aktív használó a LinkedIn nevű öltönyös-nyakkendős közösségi szolgáltatásnak, ez a poszt erről, pontosabban a LinkedIn-hez készül app BlackBerry-verziójáról fog szólni. Lehetne ez egy tök pozitív és lélekemelő poszt, hiszen egyrészt az öltönyös-nyakkendősöknek is kell egy közösségi jellegű szolgáltatás, és hát van ilyen, ráadásul nem is rossz, meg most éppen megjelent hozzá a BB-s kliensprogram vadiúj, 2.0-s verziója. Amit Magyarországról valami rejtélyes okból kifolyólag éppen nem lehet elérni.

linkedin.jpg

Na és akkor ezt most tényleg megmagyarázhatná nekem valaki, mégis mi a fészkes fene ütött a fejlesztőkbe, vagy a vendor portal üzemeltetőibe, hogy ezt az alkalmazást csak a világ bizonyos (jellemzően fejlett, nyugati) régióiban tették elérhetővé? Mit tartalmazhat, milyen licencekből állhat ez az app, ami ráadásul más platformokon elérhető itthon is? Itt növesszek Armani-öltönyt magamra, ha értem.

El tudom fogadni, bár nem túl könnyen, hogy bizonyos, egyébként széles körben használatos appok nem érhetők el BlackBerryre. El tudom fogadni, hogy bizonyos, széles körben használt tartalomhozzáférési szolgáltatások (pl. BBM Music) a licencelési feltételek miatt nem elérhetők itthon. De egy közösségi app kliense? Nemár, srácok, remélem ez csak valami adminisztrációs probléma -- esetleg ha valaki tudja a rejtélyre a választ, ne tartsa magában, ossza meg a kommentekben, vagy e-mailben!

Előre is kösz, az infóért küldünk cserébe egy BB-s mandzsettagombot.

Címkék: linkedin
süti beállítások módosítása