A szombati munkanap szívás. Ilyenkor az ember sokkal szívesebben csinál mást: délig alszik, vagy felkel hajnalban, piacra megy, földet művel, megfeji a teheneket, de ha dolgozni kell, pláne kreatív melót kell végezni, az maga az agyhalál.

Ennek ékes példája, illetve produktuma a Mobilport mai rövid cikkecskéje, mely - nyilván nem saját kútfőből, hanem egy külföldi tanulmányból következtetve - arra hívja fel a figyelmet, hogy viszketést és allergiát okozhatnak a BlackBerryk. És hát szegény RIM, még az ág is húzza, ha ezt megtudják a részvényesek, akkor aztán kampec.

Na mindegy is, nem akarom minősíteni a Moiblportot, annál is inkább, mivel a főszerkesztővel jóban vagyok és mellesleg a tag legalább másfél fejjel magasabb és harminc kilóval nehezebb nálam, pedig én sem vagyok anorexiás törpe. Maradjunk inkább annyiban, hogy szombaton dolgozni szívás, a hülyeség pedig viszketést okoz (legalábbis nálam), meg láthatóan fertőző is egyeseknél.

Peace.

Elnézést a szóhasználatért, nem én találtam ki, hanem Volker Hirsch, a RIM játékfejlesztő részlegének (nofene, ilyen is van?) üzletágigazgatója, aki a Pocketgamernek adott egy elég érdekes interjút, természetesen mi másról, mint a BlackBerry 10 platform játékokhoz való viszonyáról.

Hirsch pozíciója és létezése a cégnél már önmagában bizonyíték rá, hogy a kanadaiak ezúttal komolyan gondolják, hogy a munka mellé jár egy kis szórakozás is, hiszen míg korábban a BlackBerryk számára kis túlzással egyedül a faltörő és a szókereső jelentette mind a két játékot, addig BB10-en elárasztanak majd minket a jobbnál-jobb címek.

Mindez a szakemberrel közölt interjú szerint több dolognak is köszönhető egyszerre, így elsősorban a teljesen átgyúrt, új alapokra helyezett operációs rendszer egészen máshogy kezeli a játékokat, melyeket nem kell egy egészen más programnyelvre átfordítani ahhoz BlackBerry 10-en is fussanak (példaként a PlayBookra megjelent Galaxy on Fire HD-t említi Hirsch, amit állítólag egy mérnök ültetett át PlayBookra mindössze egy nap alatt).

Aztán az új BlackBerryk, azok közül is a drágább példányok kellően erősek is lesznek ahhoz, hogy elfuttassák a játékokat, bár a RIM nem szeretne belemenni a teljesítményhajhászásba, meg a GHz-csatába, elég csak annyit tudni, hogy az új BlackBerryk "kicseszettül jók" lesznek (shit hot, ahogy az angol mondaná), jó lesz a szoftver, és ezen van a hangsúly, a jövő év eleji launch ugyanis a BB10-ről szól, nem egy-egy telefonról. 

Ami a játékokat illeti egyébként, az szinte biztosnak látszik, hogy azok a játékok, amiket elkészítettek a PlayBookra, ott lesznek a BB10-en is már az induláskor, szóval lesz Angry Birds, Cut the Rope, Plants vs. Zombies, meg Need for Speed.

És ki tudja, talán még a Word Mole is visszakerül és ezerszer szórakoztatóbb lesz, mint a korábbi verziók.

Via PocketGamer.

Címkék: játék bb10

A BeBuzz neve BerryBuzzként talán többeknek ismerős, mindenesetre név ide- név oda, a német fejlesztésű program az egyik leghasznosabb segédprogram BlackBerry-platformon azok számára, akik az operációs rendszer által gyárilag kínált üzenet- és egyéb állapotjelzésekkel elégedetlenek. Most jön a program 6-os verziója, mely jóval túlmutat már a LED-ek különböző színű villogtatásán.

bebuzz_logo.jpeg

A Bellshare GmbH programocskája a jövőben a következő újításokat kapja meg, melyet ráadásul az 5-ös verziót megvásároló felhasználók ingyen kapnak meg:

  • E-mail, SMS és BBM szűrő. Mostantól különböző színeken jelezhet a telefon LED-je, attól függően, hogy kitől jött az üzenet (ezt mondjuk BBM-en eddig is tudta a rendszer), mi egy e-mail tárgya, vagy milyen szavak szerepelnek az üzenetben,
  • Automatikusan megváltoztatható a szűrt üzenetek státusza (automatikus törlés, flagelés, archiválás stb),
  • Az üzenetekre már a felbukkanó szövegbuborékokban (toast) is lehet választ nyomni. A szövegbuborékok a korábbi verzióktól eltérően teljesen testreszabhatók,
  • Minden státuszüzenet, státuszváltás pusholható e-mailben. Ha nincs a szobádban a telefonod, a  BeBuzz automatikusan e-mailt küld a számítógépedre, ha lemerülőben van vagy éppen feltöltött az akkumulátor, ha új SMS vagy BBM üzenet érkezik, stb,

A program ingyenes bétatesztelése tegnap indult, a különböző operációs rendszerekhez elérhető tesztverziók elérhetők a következő letöltési linkekről:

Címkék: sms e-mail bbm bebuzz

Immár második alkalommal gyűlnek össze a mobilos iparág legkülönfélébb, leginkább alkalmazásfejlesztésben érdekelt szakemberei a HWSW szervezésében zajló App! konferencián, melynek kibővített programjában az NFC technológia, és az abban rejlő üzleti lehetőségek is helyet kapnak. 

Az App!2012 Mobilalkalmazás-fejlesztés és NFC konferencia platformtól függetlenül mindenkinek szól, aki közel áll, vagy közel szeretne állni a tűzhoz, vagy egyszerűen csak érdekli a téma, netán még jobban, hatékonyabban akarja csinálni azt, amit csinál. Az előadók és a közönség köreiben neves fejlesztőcégek, mobilszolgáltatók, más, az iparágban érintett multik, médiavállalatok képviselői sorakoznak, emellett a gyártók legújabb fejlesztéseivel is megismerkedhetnek a kiállításra látogatók.

Akár fejlesztesz BlackBerryre, akár nem, ha komolyan gondolod, hogy ebből a szakmából akarsz hosszabb távon megélni, mindenképpen ott a helyed a rendezvényen!

A konferencia november 20-án várja az érdeklődőket a MOM kulturális központban, Budapesten. A részletes ajánló és program megtalálható a rendezvény weboldalán.

Címkék: konferencia app hwsw

Barack Obamát a hét elején ismét megválasztották az Amerikai Egyesült Államok elnökének, gondolom ezzel nem árulunk egy nagy titkot senkinek. A köztudomásúlag nagy BlackBerry-rajongó hírében álló régi-új elnök most négy évig tovább maradhat hivatalában, de mivel egy okostelefont általában nem négy évre választunk, hamarosan minden bizonnyal neki is cserélnie kell. De vajon mire?

obama_phone.jpg

Nem lennénk meglepve, ha mr. president újból bizalmat szavazna a BlackBerrynek, már csak azért is, mert nem engednek mást a kezébe adni a nemzetbiztonságiak. Kapóra jön szerencsére, hogy a BlackBerry 10 platform még a megjelenés előtt megkapta az amerikai Federal Information Processing Standard, vagyis a FIPS egyik legszigorúbb kritériumainak megfelelő certifikációt.

A FIPS 140-2 kriptográfiai certifikáció gyakorlatilag egyet jelent a feltörhetetlenséggel, így a BB10-es eszközöket -- persze megfelelő egyéb óvintézkedések mellett -- nyugodt szívvel ki lehet osztani a legmagasabb szintű kormányzati képviselőknek, intézményvezetőnek, vagy akár az ország első emberének is használatra. Ezt a tanúsítványt egyébként a BlackBerry 10 előtt már a PlayBook és számos korábbi BlackBerry operációs rendszer is megkapta, köszönhetően a teljesen zárt infrastruktúrának és a 256 bites AES titkosításnak, amit az adatforgalmat lebonyolító szerverek használnak.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy Obama az L-szériás BlackBerrykből, vagy az N-szériás, QWERTY-s készülékekből választ majd magának. Ha valaki látja nála valamelyiket, feltétlenül szóljon!

A RIM igazán példás módon tesztverziókban is elérhetővé tesz bizonyos kulcsfontosságú platformalkalmazásokat, bizony tanulhatna a kanadaiaktól ezen a téren a többi gyártó. Az oldal, ahonnan például a címben is jelzett Facebook kliens tesztverzióját is le lehet tölteni Beta Zone-ra hallgat. Éppen tegnap jelent meg ott a Facebook 3.3.0.6-os tesztverziója, néhány hasznos újdonsággal, ami mindig jó. 

És akkor jöjjön az, ami kevéssé olyan jó. A héten jött a hír a Beta Zone kapcsán, hogy a RIM kiterjesztette a tesztelők körét, mégpedig úgy, hogy újabb országokból enged be felhasználókat a tesztelői körbe. A kanadaiak valamiért nagyon szeretik ezt a régiókorlátozósdit, az App Worldben is van egy-két teljesen érthetetlen régiókorlát (lásd LinkedIn, bár az nem saját alkalmazás, de akkor is), a Beta Zone pedig még szűkebb kör számára volt elérhető - legalábbis eddig.

beta_zone.jpg

Hétfőn ugyanis 43 új ország lakói számára nyílt meg a Beta Zone, köztük olyan, egyébként bizonyára fejlesztők és tesztelők tömkelegét adó országokkal, mint Ruanda, Uganda, Montserrat vagy Zambia. Érdekes egyébként, hogy az országlistán Skócia és Észak-Írország is szerepel - hogy örülnének neki a skótok meg az írek, ha valóban önállóak lennének!

A listán sajnos nincs ott Magyarország, illetve úgy általában egyetlen kelet-európai ország sem, mindez persze nem jelenti azt, hogy egy kis trükközéssel ne lehetne elérni a Beta Zone-t innen is. Persze csalni nem szép, de talán nem olyan nagy főben járó bűn, ha eláruljuk, hogy a Beta Zone használata esetén csak a regisztráció során végez IP-ellenőrzést a rendszer, szóval ha valakinek él a támogatott országok egyikében - például Zambiában vagy Ruandában - rokona vagy ismerőse, megkérheti, hogy készítsen egy felhasználót a szolgáltatáshoz.

Címkék: beta blackberry zone
süti beállítások módosítása