A tegnapi nap egyik legnagyobb híre volt okostelefonos berkekben, hogy a Google elkészítette saját térképalkalmazását iOS platformra, ami több szempontból is jobb lett minden eddigi hasonló térképes megoldásnál a rendszeren. Persze volt már korábban iPhone-on Google Maps, de azt még az Apple készítette, ezt viszont már ugye a Google, ami minőségi ugrás, nem csak azért, mert az Apple manapság hírhedetten rossz térképalkalmazásokat fejlesztene.

Az eset óhatatlanul felveti a kérdést, hogy mi lesz a Google saját alkalmazásaival, így elsősorban a térképszoftverrel  a RIM BlackBerry 10 platformján, ahol mellékesen egyelőre ki tudja, milyen minőségű térképalkalmazással rukkolnak elő gyárilag a kanadaiak. BlackBerryre készült egyébként korábban már Google Maps, amit az m.google.com-ról most is el lehet érni, ezzel csak egy baj van: egyrészt már legalább másfél éve nem nyúltak hozzá a fejlesztők, másrészt pedig a funkciók látványosan elmaradnak a térképszoftver natív, vagyis most már iOS-es verziójától is.

gmaps.jpg

Nem gondolom, hogy a Google alkalmazásai nélkül nem élet az élet, ettől függetlenül azt hiszem a Google Mapsnek illik azért majd ott lennie a BB10 rajtjakor valamilyen formában, mint egy de facto térképalkalmazásnak, mely minden platformon megtalálható (na jó, a Windows Phone-t leszámítva). Persze az is lehet, hogy az új BlackBerry Maps annyira jó lesz, hogy senkinek nem lesz szüksége mellette semmire, de egyrészt ezen a területen nem éppen jó a RIM pedigréje, másrészt meg lehetnek a térképalkalmazásnak olyan funkciói (pl. a Latitude), amit platformfüggetlenül kívánnak igénybe venni a felhasználók.

Aztán ha a térkép elkészül, végülis semmi akadálya, hogy megszülessenek egyéb Google appek BB10-re, így például a Drive és a Translate is megférne a platformon, ezzel pedig végeredményben a Google is jól járna, mely továbbra is a szolgáltatásainak a (ki)használtságára épít, vagyis minél többen használják a különféle appokat, annál jobb. 

Januárban ezzel kapcsolatban is sok minden kiderülhet.

A BlackBerry 10 rajtja itt van a nyakunkon, és bár ettől teljesen függetlenül, de majdnem pont a start napjára, konkrétan 2013. február 1-re tervez egy-két apró változtatást a T-Mobile a lakossági és kisüzleti BlackBerry-szolgáltatás feltételeit illetően.

telekom_logo.jpg

A magentában pompázó szolgáltató új általános szerződési feltételeiből kiderül, hogy február 1-től a mostani 100 megabájtos BIS adatforgalmi keret változatlan áron (vagyis 2130 vagy 1100 forintos áron) 500 megabájtra bővül, nem csak az új, hanem a már meglévő előfizetőknek is. Ezzel a BIS a T-Mobile-nál is ugyanakkora keretet biztosít BlackBerry APN-en keresztüli netezésre, mint a Vodafone-nál, más kérdés, hogy utóbbi esetében csak az új előfizetőknek jár kedvezményes áron, 1990 vagy 990 (netán 0) forintért a szolgáltatás, a régi, mondhatni hűséges ügyfelek fizethetnek továbbra is 2900 forintot.

A T-Mobile-nál emellett lesz egy-két újdonság a BES-konstrukciókat illetően is, ezekről majd később számolunk be, javában készül továbbá az új tarifarendszer a BlackBerry 10-es készülékekhez is, amiket már tesztelnek a szolgáltató szakemberei.

Címkék: t-mobile bis

A BlackBerry 10 platform sikeressége kapcsán az egyik kulcskérdés, hogy a RIM hogyan tudja mozgósítani a ma nagyjából 80 millió főből álló felhasználói bázisát, vagyis azokat a telefontulajdonosokat, akik máig kitartanak a márka mellett, legyenek üzletemberek, vagy egyéni felhasználók. Egy friss kutatás szerint elég jó lesz a frissítési arány, a Scotia Capital egyik elemzőjének birtokába került egy olyan tanulmány, ami 70 százalékos upgrade rátát mutatott.

Mindez azt jelenti, hogy a becslések szerint olyan 50-60 millió felhasználó térhet át régi BlackBerryjéről a BB10 használatára, ami nagyon ígéretes számnak tűnik, tegyük hozzá a kutatás azért azon a ponton kissé hiányos, hogy mindezt mennyi idő alatt tudja teljesíteni a RIM. Abból kiindulva, hogy a felhasználói bázisnak csupán 8 százaléka él az USA-ban, azt feltételezném, hogy ez akkor következhet csak be, ha a BlackBerry 10 a középkategóriában, vagy a belépőszinten is megjelenik a kínálatban -- vagyis a platform olcsóbban lesz elérhető.

blackberry_10.jpg

Erre egyelőre senki sem tudja még pontosan, mikor kerülhet sor, a cégvezetők egyes korábbi elszólásai alapján arra lehet következtetni, hogy ez még jövőre bekövetkezik. Mindez azt jelentené, hogy a RIM jócskán túlteljesítheti a korábbi elemzői becsléseket, melyek a következő pénzügyi évre nagyjából 35 millió eladott BlackBerryvel számolnak.

Nem tudni, hogy ettől az alapvetően pozitív becsléstől, vagy a korábbi felminősítésektől, de a RIM papírjainak értéke tovább folytatja hetek óta tartó, szinte töretlen növekedését. A részvényekkel tegnap már több mint 14 dolláros árfolyamon is kereskedtek, vagyis kezdünk közel kerülni az egyéves csúcsponthoz, az idei 6,22 dolláros mélyponthoz képest pedig már jelentősen kedvezőbb lett a kép.

Ha már itt tartunk, te benne leszel a 70 százalékban?

Via The Street.

Címkék: upgrade bb10

A BlackBerry App Worldnek van egy olyan hülye szokása, hogy bizonyos appok letöltését megmagyarázhatatlan okból tiltja bizonyos régiókban. Természetesen Magyarország ilyen esetekben többnyire a tiltott zónába tartozik, mint ahogy ki tudja, miért, a tiltott zónába tartoztunk eddig a hivatalos LinkedIn appal is.

linkedin_download.jpg

Ennek az értelmetlen korlátozásnak szerencsére az alkalmazás 2.1-es verziófrissítését követően vége, az öltönyös-nyakkendős üzletemberek és szakemberek számára fejlesztett szolgáltatáshoz készült app immár számunkra is elérhetó a piactrérről.

Az alkalmazás új verziója egyébiránt néhány hasznos újdonsággal is kiegészült, így például a LinkedIn kapcsolatok mostantól szinkronizálhatók a telefon névjegyzékével. Az alkalmazásnak egyébként lesz BB10-es verziója is, amit elég mélyen integrálnak majd a rendszerbe az eddigi infók alapján.

A LinkedIn letölthető a BlackBerry Worldből, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével a telefonos kliensen keresztül.

Tegnap fontos határidőhöz ért el a RIM szoftveres részlege, elkészült ugyanis a BlackBerry 10 fejlesztői környezet véglegesnek jelölt verziója, vagyis a BlackBerry 10 SDK Gold. Mindez alapvetően két dolgot jelent: egyfelől a kanadaiak tartották magukat az előzetesen vállalt december 11-i határidőhöz, ami jó. Másfelől az operációs rendszerre fejlesztő programozók és cégek számára finisbe érhet a munka, melynek gyümölcse várhatóan sok jó app lesz a BB10 rajtjára. Ami szintén jó.

sdk_bb10.jpg

Ezerszer elmondtuk, de elmondjuk ezeregyedszerre is, hogy az alkalmazások borzasztóan fontosak egy platform rajtjánál, olyan szereplők mellett, mint az Android és az iOS, de akár csak a Windows Phone (8) nem lehet csatába indulni eredményesen, ha nincsenek ott a legfontosabb mobilalkalmazások az induláskor. A BlackBerry 10 SDK Gold megjelenése hatalmas segítség a fejlesztők számára, hogy elkészítsék natív C/C++ nyelven írt, HTML5 WebWorks, Adobe AIR-re épülő, vagy éppen Androidról portolt alkalmazásaikat a platformra.

Az érdeklődés közben a fejlesztők részéről is egyre élénkebb a BlackBerry 10 iránt, hiszen az alkalmazásokkal ezen a platformon várhatóan igen jól lehet majd keresni, aki tehát ott van a rajtnál, az később nagyobb szeletet hasíthat a tortából -- persze ehhez minőségi, hasznos és érdekes appok kellenek, nem elfeledve azt, legyen szó akár nemzetközi hírű top alkalmazásról, vagy lokális tartalomról.

Az az érzésem egyébként, hogy a RIM a január 30-i startra az alkalmazásokat illetően is tartogat a világ számára egy-két bombameglepetést -- olyan appokra gondolok, amelyekre senki nem számít, amelyekről senki nem gondolta volna korábban, hogy valaha elkészülnek BlackBerryre. Jó hely lesz a BlackBerry World...

Most már aztán kezd elegünk lenni! Hogy miből is? A mindenféle kiszivárgott, kiszivárogtatott videókból és fotókból, melyek a BlackBerry 10-alapú készülékeket, illetve azok közül elsősorban az L-sorozatot (aka London) ábrázolják. Pláne azért, mert még január 30-ig kell várni rá, hogy hivatalosan is fellebbenjen a fátyol, addig meg még 48 nap hátra van, ha pontosan jár az a visszaszámláló, ami a poszt jobb oldalán található. Márpedig miért ne járna pontosan.

london_back.jpg

Szóval most éppen a London hátlapjáról (érted, a telefon hátuljáról) került ki egy kép az internetre, ami ugyan kétségtelenül fontos része egy okostelefonnak, de azért ez már tényleg kicsit túlzás. Egyébiránt a kép alapján megkönnyebbülhetnek azok, akik a centrális elrendezés hívei, a logó ugyanis a jelek szerint középen lesz, emellett a hátlap is várhatóan valamiféle prémium műanyagból készül majd (ne felejtsétek, hogy levehető hátlapja lesz a telefonnak, ami az NFC miatt nem lehet fémből). Ennyi, köszönjük szépen, a következő lesifotóig lehet nyált csorgatni.

Ha ez nem lenne elég, itt van még egy videó is, ami feltételezhetően valamelyik szolgáltatói tesztkészülék memóriájából lett kilopva és mit tesz a véletlen ugyanazt a gesztust ábrázolja, amit egy korábban kiszivárgott videón is láthattunk. 

Nem állítom, hogy direkt csinálja ezt a RIM, de ha mégis, iszonyúan profik a marketingesek. Vagy legalábbis értenek hozzá, hogyan lehet felcsigázni a rajongóközönséget. De most már tényleg elég ebből, különben komolyan dühbe jövünk!...

...vagy legalább lássunk valamit most már az N-szériáról is.

Bréking nyúz: közben megjelent pár lélegzetelállító fotó egy kikapcsolt Londonról is. Csemegézzetek kedvetekre:

lseries1.jpg

Címkék: london leak bb10
süti beállítások módosítása