Az új BlackBerry operációs rendszer, a BlackBerry 10 a cég tradícióihoz igazodva továbbra is nagyon erős szövegbevitel-támogatást nyújt, még azokon a telefonokon is, amelyeken a hangerőszabályzón kívül egyáltalán nincs semmiféle gomb. A Z10 a BlackBerry új zászlóshaja kapcsán sokan rettegnek attól, hogy a QWERT-gombsor elhagyása csorbítja a bevitel hatékonyságát, a gyártó frappáns módszerrel megy ennek elébe.

Ez a részben a más platformokon is elérhető SwiftKey-re épülő virtuális billentyűzet, ami mindennél pontosabb és gyorsabb gépelést ígér, legalábbis a virtuális klaviatúrák mezőnyében. A megoldás több szempontból is kitűnik a mezőnyből, így például a gombkiosztás, a gombok mérete és elhelyezése, valamint tagoltsága pont ideális, a gombok nem túl nagyok, nem túl kicsit, jól megkülönböztethetők egymástól.

A hagyományos, öntanuló prediktív bevitelt a Z10 úgy egészíti ki, hogy az ajánlatok nem a billentyűzet feletti felső sorban jelennek meg, hanem közvetlenül a gombok felett, így egy ujjmozdulattal "fel lehet őket küldeni" a beviteli mezőbe. Leírni elég nehéz ezt a folyamatot, de a beágyazott videóban jól látszik, hogy működik ez az egész. A szójavaslatokat ráadásul nem csak az eddig begépelt szövegekből állítja össze a rendszer, hanem az általunk küldött összes üzenetet elemezve képes megtanulni a szóhasználatunkat is!

A BlackBerry 10 virtuális billentyűzete a gépelés pontosságát is javítja azzal, hogy kvázi hőtérképet készít a gombnyomásokról, vagyis hiába ütünk mellé, mégsem ütünk mellé. 

Azért bármennyire is jónak tűnik ez a klaviatúra, majd nyugtával dicsérjük csak a napot, én például a 9900-on vakon gépelek, ez pedig bármennyire is jó és pontos, aligha lesz alkalmas erre. Másfelől meg meglátjuk, hogy a prediktív bevitel mennyire tud kiigazodni a világ egyik legbonyolultabb ragozási rendszerét használó magyar nyelven. Apropó, a rendszer egyszerre három nyelvet tud kezelni párhuzamosan, és elvileg minden további nélkül felismeri, ha másik nyelven kezdünk el gépelni. Capisci?

Szóval minek ide QWERTY, ha a BlackBerry 10-zel gépelés nélkül is lehet gépelni?

süti beállítások módosítása