Többször felreppent már a hír, vagy éppen a Lenovo szellőztette, hogy érdekelné a BlackBerry megvásárlása. A napokban ismét előkerült ez a pletyka, amivel a tegnapi 14%-os ralit magyarázzák sokan -- ez ebben a formában azonban egyszerű marhaság, ráadásul a Lenovo pénzügyi vezérigazgatója szájába adott állítás, mint kiderült, fals és felnagyított.

Az, hogy a Lenovo mit akar tenni és mit nem, most nem lényeges - leginkább a kínai vállalati és kormányzati piacon tudna csak lökést adni, amiért megérné prémiumot fizetnie a cégért.

Ami viszont lényeges, hogy a BlackBerry a Lenovónak elérhetetlen. A BlackBerry Kanada és az Egyesült Államok kormányzatainak kommunikációs beszállítója, nem csak készülékekkel, hanem a BB-k működéséből fakadóan szoftverekkel és saját adatközponti infrastruktúrával, amelyen keresztül a forgalmat irányítja. Ezen kívül számos stratégiailag kritikus iparágban működő vállalat mobil és email kommunikációja a mai napig BlackBerryn fut. Hosszasan lehetne sorolni ezeket a kormányzati szerveket és cégeket, de elég ha annyit mondunk, hogy az Egyesült Államok elnöke, a Fehér Ház és a Pentagon is BlackBerryket használ biztonságos kommunikációhoz.

Tehát: vajon egy kínai cég meg tudná-e venni az amerikai elnök levelezését kezelő céget?

A kanadai kormányzat számára egy felvásárlás blokkolása semmiféle problémát nem jelentene, mégcsak új precedenst sem teremtenének, mert a friss precedens már megvan, nem is akármilyen: 5 évvel ezelőtt Kanada megakadályozta, hogy egy amerikai (!) vállalat, az Alliant megvásárolja a kanadai MacDonald műholdas üzletágát, mivel az Kanada számára nem hozott volna semmiféle előnyt, miközben érinti a kanadai műhold technológiát és egy védelmi felderítő műholdat, amely a sarki területeket pásztázza.

Mégegyszer: a kanadaiak még az amerikaiknak sem voltak hajlandóak eladni egy nemzetbiztonsági szempontból érzékeny üzletet szimplán a pozitív nemzetgazdasági hatás hiányára hivatkozva.

Ezek után mennyire is tűnik reálisnak, hogy egy kínai vállalat megkaphatja Kanada technológiai zászlóshajóját, amely nemzetbiztonsági szempontból is kritikus?

Jim Flaherty, Kanada pénzügyminisztere a felvetésre diplomatikusan annyit válaszolt (6.00-tól) a Bloombergnek január végén, hogy "alaposan megvizsgálnának" egy ilyen felvetést. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy a RIM egyes technológiái nem eladhatóak "tengerentúli" vevőknek, úgy kezdte válaszát, hogy "Tökéletesen így van".

Ami tegnap a tőzsdén volt, az csak egy gyorsan, nagy tétekkel lejátszott pókerjátszma volt vérprofik, félprofik és félhülyék közt - valaki blöffölt, hogy ki tudjon szállni. Nincs itt semmi látnivaló, nyugodtan haladjunk tovább.

Ha a Lenovo és BlackBerry közt köttetik is üzlet, az nem felvásárlás, hanem esetleg technológiai licencelés (BB10 OS) vagy OEM (Lenovo név alatt forgalmazott BB-k Kínában) megállapodás lesz - ha lesz.

süti beállítások módosítása