Ez van, amikor már tök ciki temetni a BlackBerryt (néhány egységsugarú médiamunkás még nem jött rá), ráadásul a kanadai cég nem átall egy-két olyan termékkel előrukkolni, ami meglep mindenkit, elsősorban a vérszagra gyűlő szagsajtót. Befutott a Q10, a tesztkészülékek világszerte ki lettek osztva (persze leginkább az angolszász médiának, ami valahol érthető is), az első tesztek pedig már a múlt héten befutottak. És az történt, amire a legkevésbé sem számítottam volna három hónapja: a sajtó valahogy nem igazán tud fogást találni a telefonon.

q10_press3.jpg

Persze lehet, hogy én nézek rossz teszteket, de még a BlackBerryvel az utóbbi időszakban finoman szólva is porrongyként bánó, legnagyobb BlackBerry-hater Boy Genius Report is eleresztett némi elégedett hümmögést, különösen a billentyűzettel kapcsolatban. Mivel a Q10-et már lehet kapni Angliában, és Jack Potata ott az első megrendelők közt (elvileg holnap megkapja a telefonját), valamint itt van nálam is egy -- sajnos egyelőre nem végleges -- tesztpéldány, ezért hamarosan a BerryBlog tesztjét is olvashatjátok, de addig is itt egy kis szemezgetés a nemzetközi sajtóból. Így látták a nyugati lapok a Q10-et:

A Q10 kiváló billentyűzete és az üzenetkezelő rendszer tökéletes párost alkotnak. A hosszú akkumulátoros üzem és a kényelmes billentyűzet miatt igazán megérte várni erre a készülékre, a 10.1-es BlackBerry operációs rendszer pedig már csak a hab a tortán.

-CNET

Ide a rozsdás bökőt, de ki merem jelenteni, hogy jelenleg egyetlen piacon lévő mobiltelefon sem képes olyan pontos és gyors szövegbevitelt kínálni, mint ez a készülék...

-New York Times

Egy produktív bestia. Arra született, hogy gépeljenek rajta. Évek óta nem gépeltem fizikai billentyűzeten, de ezeket a gombokat olyan jól megtervezték, hogy viharsebesen tudtam vele gépelni.

-Business Insider

A BlackBerrynek nagyon komoly tapasztalata a fizikai billentyűzetet illetően, és ezt most be is bizonyította a Q10 esetében.

-Mashable

A BlackBerry Q10 egy modern érintőkijelzős okostelefon és az ikonikus BlackBerry-billentyűzet sikeres házassága. 

-The Associated Press

A legtöbben tehát leginkább a klaviatúrát emelték ki a Q10 tesztje során mint azt a szempontot, melyben a készülék igazán nagyon, páratlant alkot. Mondjuk a BlackBerry hardvergombos okostelefonjának ezen a téren nincs nehéz dolga, a gyártónak jóformán csak saját magával kell versenyeznie, ezt az akadályt meg nem nehéz megugrani. De azért azt is látni kell, hogy jó pár olyan felhasználó mászkál még a világban, akik gyűlölnek érintőkijelzőn gépelni, de mégis megköveteli tőlük a munkájuk, hogy menet közben, a mobiljukról is dolgozzanak, írjanak.

Nekik a legjobb vétel a BlackBerry Q10, és ezt akárhogy szeretné, már sehogy sem tudja elvitatni a sajtó a kanadai gyártótól.

Címkék: teszt sajtó q10
süti beállítások módosítása