Ma végre-valahára eljutottunk odáig, hogy a lassan két éve létező Mobiltárca egyesület bejelentette, nyilvános tesztet indít a mobiltelefonnal történő, NFC-s fizetésre a három mobilszolgáltató, az OTP Bank és a SuperShop részvételével. Ott voltam én is a sajtótájékoztatón, ahol már működés közben is bemutatták a rendszert, lehetett fizetni egy demo pultnál, meg SuperShop pontokat levásárolni, felírni, szinte már a XXI. században éreztem magam.

De miről is szól ez a Mobiltárca nagyon leegyszerűsítve? A Mobiltárca nem más, mint egy virtuális pénztárca, egy alkalmazás, amit részben a mobiltelefon, részben a benne található SIM-kártya működtet. A Mobiltárca alkalmazással tetszőleges számú bankkártya és hűségkártya integrálható be ebbe a virtuális pénztárcába, amit olyan helyeken tudsz használni, ahol érintés nélküli fizetésre alkalmas (bank)kártyaterminált helyeztek ki a bankok. A kommunikáció a terminál és a mobiltelefon közt NFC-technológiával zajlik -- ez egy nagyon kis hatósugarú, kis adatmennyiségekkel kommunikáló, biztonságos rádiós szabvány, részben pont erre a célra létrehozva.

nfc_turkcell.jpgCsak egy érintés, és kész: Így néz ki a mobilos fizetés BlackBerryvel a Türkcellnél

A BlackBerryk közül egyre több támogatja ezt a rendszert, más országokban a teszteket a tradicionálisan biztonságra építő gyártó miatt BlackBerrykre is építették. A sajtótájékoztatón az illetékesek azt mondták, hogy a Mobiltárca alkalmazás -- szolgáltatótól függően -- elkészül majd BlackBerrykre is, beleértve a BB10 platformot, úgyhogy a mobiltelefonos fizetést rövidesen ti is kipróbálhatjátok.

A Telekom révén mi is bekerültünk a kezdeti tesztbe, bár azzal kapcsolatban, hogy az induláskor is elérhető lesz-e BB10-es Mobiltárca-alkalmazás, egyelőre egymásnak ellentmondó információkat hallottam. De ha minden igaz hamarosan kiderül minden részlet, és ha sikerül beüzemelni a rendszert a Q10-en vagy a Z10-en, azonnal beszámolunk nektek a Mobiltárcával kapcsolatos összes tapasztalatunkról.

süti beállítások módosítása