Az Aristo, vagyis a BlackBerry A10 körüli pletykák fellángolása óta állandó beszédtéma az interneten, akár más szakmai blogokon, akár a BerryBlog Facebook-oldalán, hogy valójában jó döntés-e a BlackBerrytől egy ekkora méretű okostelefon piacra dobása. Ahogy azt egyelőre csak sejteni lehet, az A10 kijelzőjének képátlója 5 hüvelyk lesz, ami számos csúcskategóriás okostelefon kijelzőjével vetekszik, de közben a panel felbontása nem változik a Z10-hez képest. Melléfogás, vagy okos trendkövetés vajon ez a BlackBerry részéről?

Először is érdemes tisztázni egy dolgot: a mai okostelefonok rendkívül bonyolult szerkezetek, melyeket számos műszaki paraméter fémjelez, ezek közül az egyik legkézenfekvőbb, első ránézésre látható tulajdonság a kijelző (vagyis a telefon) mérete. Ha tetszik, ha nem, a gyártók áldásos tevékenységének köszönhetően ma nagyjából az tudatosult a vásárlókban, hogy egy okostelefon minél nagyobb, annál jobb -- erre a vonatra még az Apple-nek is fel kellett szállnia, hiába vallotta az isteni Steve, hogy egy okostelefon kijelzőjének nem kell nagyobbnak lennie 3,5 hüvelyknél.

a10_leak.jpg

Persze azért mindennek van határa, de lássuk be, a weboldalak jobban mutatnak egy nagyobb kijelzőn, a gépelés pedig könnyebb egy nagyobb virtuális billentyűzeten -- már csak az a kérdés, hogy a kezünk és a zsebünk elég nagy-e ezekhez a kütyükhöz. Nyilván van akinek igen, van akinek nem. Ennél fogva a tepsifonok, vagy ahogy mostanában divatos nevezni őket, phabletek, nem valók mindenkinek.

Az A10 ebben a méretkategóriában semmi különösen kirívót nem mutat, a BlackBerrynek tehát inkább azt kell kitalálnia a premierig, hogy mi lesz az, amivel megkülönbözteti magát a polcon lévő többi, hasonló méretű és műszaki hátterű telefontól. Ez a megkülönböztető jegy jó eséllyel a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.2-es verziója lesz, mely a jelenlegi kiadás továbbfejlesztéseként egyebek mellett minden más rendszernél tökéletesebb többfeladatos támogatást nyújt majd, illetve nem mellékesen lesz benne egy Android 4.2.2-kompatibilis alrendszer (futtatókörnyezet), szóval kis túlzással két operációs rendszer is fut majd a készüléken.

Ezen kívül az A10 mellett szólhat a gyárilag beépített munka- és privát szeparációt támogató BlackBerry Balance, melynek vállalati környezetben lehet nagy hasznát venni.

Megadva a választ a címben feltett kérdésre, szerintem igenis kell a BlackBerrynek a tepsiméretű A10, mivel egyre több fogyasztó szemében vonódik egyenlőségjel a méret és a teljesítmény/kategóriaszint közt, másrészt meg mert prektikus vonzatai is lehetnek. Ha pedig valakinek sok az A10 14x7,2 centiméteres mérete, még mindig vásárolhat magának egy valamivel szerényebb teljesítményű Z10-et, melyre az év végén éppúgy elérhető lesz a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.2-es kiadása, mint az Aristóra.

süti beállítások módosítása