Dúl bennem a kötelességtudat, ilyenkor év végén, még utoljára kell valami frappánsat mondani vagy üzenni, de csak a szokásos közhelyek tódulnak a fejembe: köszi, hogy itt voltatok, sok boldogságot, meg BlackBerrykben gazdag újévet -- ilyesmik. 

Valójában bevallom, kicsit örülök, hogy vége lett ennek az évnek, mely aligha fog a BlackBerry legjobb éveinek egyikeként bevonulni a történelembe, pedig éppenséggel ígéretesen indult 11 hónapja a BlackBerry 10 rajtjával. Bár nem minden sikerült úgy, ahogy képzeltük, a magam részéről rendkívül bizakodó vagyok a jövőt illetően, John Chen, a cég új átmeneti vezére láthatóan tudja és teszi a dolgát, a BerryBlog működése pedig ennek kapcsán biztosan értelmet nyer 2014-ben is.

emoticon_bbm.png

A BlackBerryk iránti érdeklődés mindenesetre a mi aspektusunkból a csúcsra hágott, idén is több százezren látogattak el a BerryBlogra, a lapletöltések száma pedig rekordot döntött, vagyis növekedtünk, gyarapodtunk itt is, meg a Facebookon, a Twitteren na és persze a legújabb, legmenőbb közösségi csatornán, a BBM csatornánkon. Mindez nélkületek nem valósulhatott volna meg, köszönjük nektek az egész éves érdeklődést a márka iránt!

Szeretnénk továbbá köszönetet mondani együttműködő partnereinknek, az Inda-Labs Zrt. csapatának, a DoclerWebnek, az Appleblog stábjának, a HWSW-nek, a Magyar Telekomnak, a Telenor Magyarországnak és a Vodafone Magyarországnak, meg persze a BlackBerrynek.

BBÚÉK mindenkinek, találkozunk 2014-ben!

Címkék: berryblog bbúék

A magyar nyelv több szempontból is különleges nyelv, ezt szerintem nagyjából mindenki tapasztalta, aki valamilyen más nyelvvel is megismerkedett már. Nem feltétlenül nyelvi sajátosság, de kétségtelenül egyedi vonás, hogy a magyarban a nevek leírása vezetéknév-keresztnév(utónév) sorrendben történik, akárcsak mondjuk a japánban. Éppen ezért sok BB10-es készüléktulajdonost kergetett az őrületbe, hogy a telefonja kizárólag fordított sorrendben volt hajlandó megjeleníteni a neveket a névjegyzékben -- de ez a tarthatatlan állapot nemsokára a múlté!

A BlackBerry 10 operációs rendszer jelenleg is fejlesztés alatt álló, 10.2.1-es verziója több hasznos és érdekes újdonsággal bővíti a készülékek tudását, de számunkra alighanem az egyik leghasznosabb változás, hogy ettől a verziótól a telefonkönyv immár tudja vezetéknév alapján is sorba rendezni a kapcsolatokat! Az eddigi rendezési funkció erre ugyanis önmagában nem volt képes, hiszen vagy vezetéknév vagy keresztnév alapján lettek ABC-sorrendbe rendezve a kontaktok, de a nevek megjelenítése maradt ugyanaz, azaz elöl mindig a keresztnév szerepelt, majd utána a vezetéknév.

vezeteknev_keresztnev.jpg

Az új OS névjegyzékének beállításai közt azonban már található olyan opció, mellyel ezt a sorrendet meg lehet változtatni -- jobb későn, mint soha alapon. A frissítés egyébként állítólag januárban kint lesz az operátoroknál, a legfrissebb kiszivárgott verzió pedig csakugyan elég stabilnak tűnik már a kiadáshoz. Most már csak abban reménykedjünk, hogy egyik mobilszolgáltató sem fog sokáig késlekedni az új rendszerszoftver jóváhagyásával.

Vége a karácsonynak, lassan mindenki kezd magához térni a kajakómából, csak hogy felkészítse magát az utolsó idei megpróbáltatásra, a szilveszterre. Ilyenkor állítólag mindenki okostelefont kap most már évek óta, legalábbis ha lehet hinni a mobilszolgáltatók sajtóközleményeinek -- ezek közül bizonyára néhány BlackBerry is akad, különösen ha olyan durván leviszik az árát egyes modelleknek, ahogy a Telekom tette a Z10-zel.

q5_red.jpg

Ha BlackBerry került a fa alá, ne ess pánikba, hiszen egyrészt a BlackBerryk minden ellenkező híreszteléssel szemben kitűnő okostelefonok, sőt ha engem kérdezel, a legkitűnőbbek, másrészt meg azért van a BerryBlog, hogy megtudj mindent róluk, ha teljesen kezdő BB-s vagy. Bár a BlackBerryket egyáltalán nem nehezebb beállítani vagy kezelni, mint bármelyik más okostelefont, egy kis segítség mindig jól jöhet, úgyhogy most a teljesség igénye nélkül ajánlanék neked néhány posztot a BerryBlog tippek-trükkök rovatából (a posztok kizárólag a BlackBerry 10-es készülékek használatára vonatkoznak):

Természetesen a tippek-trükkök rovat ennél több posztot is tartalmaz, illetve tartalmazni fog a jövőben, érdemes tehát visszatérned a későbbiekben, ha a BlackBerryd használata során valahol elakadtál. Ha a posztokban nem találsz választ a kérdéseidre, írj e-mailt az info@berryblog.hu -ra, vagy keress minket a Facebookon, a facebook-com/berryblog címen, ahol igazán segítőkész és barátságok közösség verbuválódott össze az elmúlt években.

Ja, és üdv a BlackBerry-felhasználók körében, jó, hogy itt vagy!

Eljött az év vége idén is -- ahogy az várható volt -- és vele együtt a karácsony is, ami egyesek szerint jó poén, mások utálják, de ilyenkor azért mindenki lelassít egy kicsit, hogy elmerengjen szereteten, boldogságon, meg úgy általában véve megpróbálja kicsit az életet a napos oldaláról nézni, ha más nem szusszan egyet a szürke hétköznapok után.

blackberry_christmas.png

A BerryBlog közössége különösen összetartó közösség, még úgy is, hogy tudom, nincs mindenkinek BlackBerryje az olvasók közül, ami persze nem baj, semmi sem állandó, talán éppen közülük néhányan kapnak idén karácsonyra egy új készüléket. 

Az évnek még nincs vége, úgyhogy még korai lenne az értékelés, mindenesetre ezúton szeretnék nektek, a BerryBlog hűséges, vagy alkalmi olvasóinak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánni, sok jó kaját, hasznos, ötletes ajándékokat, és sok-sok örömöt a következő napokra!

Töltődjetek fel, izgalmas év vár ránk! 

A BlackBerry múlt hét végén kiadott harmadik negyedéves üzleti jelentésének egyik legfontosabb alappillére, vagyis inkább információrészlete, hogy a kanadai cég ötéves együttműködési megállapodást írt alá a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójával, a Foxconnal (ez a cég gyártja többek közt az iPhone-t is). Ez a megállapodás az újabb BlackBerryk fejlesztésére és gyártására egyaránt kiterjedt, az együttműködéstől a BlackBerry hatékonyabb logisztikát és rövidebb hardverfejlesztési időt vár. Ami alapvetően jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy legalább öt évig készülnek majd új BlackBerryk, a márka nem tűnik el a polcokról.

A pénteken kiadott közlemény szerint a Foxconn Mexikóban és Indonéziában gyárt majd BlackBerryket, és az első modell, mely "Jakarta" kódnéven fut, már jövő áprilisban piacon lehet, elsősorban Indonéziában és az ázsiai térség több országában. Arról egyelőre nincs semmiféle hivatalos mondás, hogy mi lesz a többi gyárral, illetve a többi bérgyártóval kötött megállapodással, de sajnos nem hallani mostanában túl jó híreket ezzel kapcsolatban.

jabil.jpg

Akik régi olvasói a BerryBlognak, tudják, hogy néha szoktunk foglalkozni a tiszaújvárosi Jabil ügyeivel -- ebben a gyárban készültek évek óta a legkülönfélébb BlackBerryk, melyek aztán innen indultak el a világ minden tájára, hogy gazdát találjanak maguknak. Nemrégiben bennfentes forrásainktól hallottunk olyan kósza híreket, hogy a Jabil és a BlackBerry nem hosszabbított szerződést, ezzel a BlackBerry-gyártás távozik, illetve már távozott is az országból.

Ez semmiképpen nem jó hír azoknak, akik a tiszaújvárosi üzemben dolgoztak a BlackBerry-gyártósorokon, bár ezeknél a cégeknél többnyire ilyen helyzetben megpróbálják átcsoportosítani a kapacitást, az átállás pedig elég gyorsan végrehajtható, feltéve ha sikerül új megrendelőt keríteni. Nem tudom, hogy mi a helyzet pontosan most a gyártónál, de drukkolunk, hogy mindenkinek jusson munka jövőre is, illetve az ünnepek alatt senkinek ne kelljen a jövőn rágódnia. 

Az idei munkát pedig minden BlackBerry-felhasználó nevében ezúton köszönjük, kellemes ünnepeket nektek és kösz a BlackBerryket!

Befutott a BlackBerry idei harmadik negyedéves üzleti jelentése. A számadatok alapján tovább esett a BlackBerry bevétele a novemberrel zárult harmadik negyedévben, ahogyan a gyártó igyekszik kitakarítani a felhalmozódott készleteket. Az 1,2 milliárd dolláros árbevétel kevesebb mint fele a tavaly ilyenkorinak. A három hónap alatt a cég 1,9 millió BlackBerryt adott el a partnereinek, többségében BB7-es modellből. A boltokból a vevők 4,3 millió BlackBerryt vittek haza, ebből nagyjából 1,1 milliót számláltak a BB10-es modellek, vagyis mintegy 2,2 millióval apadtak a készletek.

9139387[1].jpg

Most jön a fekete leves. A háromhavi veszteség 354 millió dollárra mélyült egyszeri tételek nélkül. A vállalat a meglévő készleteire egy újabb 1,6 milliárd dolláros leírást könyvelt el, ahogyan a cég a könyv szerinti értékelését is 2,7 milliárddal csökkentette, hogy az pontosabban tükrözze a cég szellemi tulajdonának jelenlegi értékét.

A cég pénzügyi pozíciója továbbra is stabil ugyanakkor. A fenti veszteségek nagy része nem készpénz-jellegű, a cég a szokásos működése mintegy 100 millió dollárral igényelt több készpénzt, mint amennyit termelt. A vállalat az 1 milliárdos tőkebevonásnak köszönhetően mintegy 3 milliárd dollárnyi livkid eszközzel rendelkezett.

A BlackBerry új vezetése megkezdte közben a cég átszervezését is, aminek célja láthatóan az, hogy több kisebb, de fókuszáltabb üzletre bontság a vállalatot, amelyeknek a saját lábukon kell megállniuk. A négy fő üzleti egység a következő lesz:

  • Vállalati szolgáltatások: ez elsősorban a nagyvállalati flottamenedzsmentre koncentrál majd az Enterprise Serivce 10 szoftverrel, amely a BlackBerry 80 ezer vállalati ügyfelét célozza meg. A cég ebben piacvezető.

  • Kommunikáció: Ez a részleg a BBM-ről szól. A BBM 60 nap alatt 40 millió felhasználót szerzett, és immár 12 Android telefongyártó telepíti előre a szoftvert. Itt a Viberrel, WhatsAppal és társaival kell megküzdeni, és rájönni, hogyan lehet hatásosan bevételeket generálni.

  • QNX beágyazott üzlet: mint arról már a blogon többször írtunk, a BB10 és a Playbook alapját a QNX technológia adja, amelyet 4 éve szerzett meg a BlackBerry. A QNX lényege a megbízható valós idejű működés, vagyis az, hogy garantálni tudja a rendszer válaszképességét, így alkalmas időzítéskritikus feladatok futtatására - pl. vezérlés ellátása. A QNX ezért népszerű például az autóiparban.

  • Eszközök: ide tartoznak a telefonok és tabletek. A BlackBerry a költségek terítése érdekében a Foxconnal állapodott meg közös kutatás-fejlesztésben és gyártásban, hogy csökkentse az új telefonok piacra dobásával járó terheket. Hogy ez mit jelenet a Jabil és más gyártópartnerek számára, nem teljesen világos. Az együttműködés első gyümölcseként indonéz és más fejlődő piacokra szánt telefonok jelennek meg jövő év elején. A cég igyekezett hangsúlyozni, hogy a telefonokkal kapcsolatos összes szellemi tulajdon a birtokában marad akkor is, ha azokat részben a Foxconn is tervezi. A megállapodás 5 évre szól.

BerryBlog Verdikt: a BB10-es eladások sajnos továbbra is rendkívül gyengék, amire nincs kézenfekvő orvosság. A BlackBerry egy igazán modern platformmal és sokkal erősebb portfolóval rendlkezik ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor mivel szerepelt a piacon, ennek ellenére az eladások nemhogy nőttek, de vissza is zuhantak. A visszakapaszkodás hosszú és fájdalmas lesz, és éppen erre készül fel a vállalat az átszervezéssel, és a bevont 1 milliárddal - a másik három üzleti részleget nem kell 'megjavítani'. Hogy a BlackBerry hogyan fogja visszaszerezni az okostelefonos vásárlók érdeklődését, egyelőre nem világos - vagy elképzelhető, hogy a fejlődő piacok felé fordulnak szinte teljesen?

süti beállítások módosítása