Drága BerryBlog-olvasók! Ezúttal egy amolyan szolgálati közleményünk van a számotokra, mely a BerryBlogon használható hozzászólási lehetőséget, a Facebookkal összekapcsolt kommentdobozt érinti. Annak érdekében, hogy a blog főoldalát tehermentesítsük, és az oldal a jövőben gyorsabban töltődjön be, a kommentdobozokat kivezettük a főoldalról, azok a továbbiakban már csak a posztok alatt találhatók meg. Ez érinti a korábbi kommenteket is, azok is csak az adott posztokra kattintva jelennek meg a továbbiakban.

Mindez nem azt jelenti természetesen, hogy a továbbiakban nem szeretnénk, ha kommentelnétek a BerryBlog posztjait, sőt, éppen ellenkezőleg, arra biztatnánk titeket, hogy mindig, minden téma kapcsán írjátok le a véleményeteket, vitázzatok bátran akár velünk, akár egymással, mert az jó, az mindenkinek jó! 

Ha az új kommentmodul használatával kapcsolatban valami nem világos, vagy valami láthatóan nem jól működik, írjatok az info@berryblog.hu -ra, illetve ha bármilyen ötletetek van a hozzászólási lehetőségek terén, azt is jelezzétek!

Jó olvasgatást, jó hozzászólást!

Valakit a Verizonnál (aki nem ismerné, ez kvázi az amerikai Vodafone) nagyon fenéken fognak bizonyára billenteni az alábbi fotó miatt, ami nem is egy, hanem mindjárt két BlackBerry 10-es telefont (valószínűleg a London CDMA-s testvérét, a Lagunát) ábrázol és amin most először tűnik fel a BlackBerryknél oly sokat látott szolgáltatói branding.

verizon_bb10_2.jpg

Az amerikai szolgáltatóknál továbbra is szokás a márkajelzés elhelyezése a telefonokon éppúgy, mint az ősidőkben, a BlackBerryknél pedig a jelek szerint megmarad ez a jó szokás. Ezen a fotón a bal oldali telefon bal felső sarkában keressétek az aprócska kis Verizon-logót, de bizonyára ilyesmi lesz az AT&T-s példányokon, illetve ki tudja, lehet, hogy még a magyar T-Mobile-nál árult telefonokon is (legalábbis a korábbi gyakorlatból kiindulva).

A fotó egyébként egy olyan tesztelőtől került ki, aki ki is próbálta a telefonokat, ez alapján elég meggyőző anyagminőségről és kitűnő kijelzőről számolt be, továbbá arról, hogy mennyire gyors és jó a webböngésző, meg hogy van gyári Evernote-integráció (a végleges szoftverben még ki tudja, mi minden lesz benne).

Mi meg arról számolunk be, hogy a BlackBerry 10 rajtjáig már csak 25 nap van hátra!

Via Business Insider.

A BlackBerry platform eddig nem bővelkedett különösebben az autós vagy gyalogos navigációs alkalmazásokban, ellentétben egynéhány másik platformmal, melyek felépítésükből (vagy a rájuk épülő telefonok felépítéséből) fakadóan jobb terepet nyújtottak az efféle alkalmazásoknak. Jobb későn mint soha alapon most éppen a RIM igyekszik megtörni ezt az állapotot egy saját fejlesztésű, ingyenes navigációs alkalmazással, a BlackBerry Navigatorral.

A program egyébként csak félig-meddig saját fejlesztés, hiszen a térképadatbázist a BlackBerry Maps alkalmazást is hajtó TomTom biztosítja -- mellesleg ugyanez a cég fogja szállítani a BlackBerry 10-hez is a térképadatokat. A BlackBerry Navigator ennek megfelelően eléggé hasonlít is a BlackBerry Mapshez, azzal a különbséggel, hogy ezzel a programmal értelemszerűen navigálni is lehet. 

navigator.jpg

Az app amúgy pont azt tudja, mint az összes turn-by-turn navi program, vagyis kimondja az irányt, újratervez, ha rossz sarkon kanyarodunk be, emellett azért vannak benne elég cool funkciók, mint például a BBM- vagy Facebook-integráció, meg a program a névjegyzékben található ismerősökhöz, vagy helyekhez is elvezet, feltéve hogy a címük benne van a telefonunkban.

Aki ezek után azonnal a letöltés gombra ugrana, azt el kell keserítsük, a BlackBerry Navigator egyelőre csak a hazánkban elérhetetlen Beta Zone-ban található meg, ott is csak az angol címmel regisztrált felhasználók érhetik el. Majd kiderítjük, itthon van-e sansz a megjelenésére.

Aki gyakorta olvasgatja a BerryBlogot, bizonyára nem először találkozik mindenféle készülékeket ábrázoló kémfotókkal, amiken szinte törvényszerűen nincs egy éles pont sem, a megvilágítás meg aztán végképp csapnivaló. Az efféle képek készítésének körülményeit behatóbban ismerők tudhatják, hogy ennek az oka elég prózai: többnyire nincs idő komponálni, a felvétel tárgya csak másodpercekre tűnik fel, majd szinte azonnal visszakerül az aktatáska vagy a ballonkabát bugyraiba.

A RIM egy még 2010-ben benyújtott, ám az amerikai szabadalmi hivatal által csak most elfogadott szabadalmi kérvény értelmében ez már a múlté -- feltéve, hogy a gyártó a későbbiekben is alkalmazni akarja ezt a technológiát. A beadvány értelmében ugyanis a mobiltelefon kamerája beállításoktól függően csak akkor tudna fotót készíteni bármiről, ha huzamosabb ideig rajta tartotta az élességet, vagyis nem lehet csak úgy suttyomban lekapni valamit, hogy aztán a versenytársak, vagy az internet nyilvánossága hozzájusson a titokhoz. A fókuszban tartás idejét a beadvány szerint természetesen a rendszergazda szabhatná meg.

bold_camera.png

Nem mondom, hogy az összes szabadalom egy értelmetlen hülyeség, de ez a most elfogadott bejegyzés azért mégiscsak elgondolkodtató abból a szempontból, hogy azok, akik ezeket kitalálják, vajon szellemi képességeik teljes birtokában tették-e mindezt. Arról nem is beszélve, hogy azóta piacra került már olyan BlackBerry is (történetesen a mostani csúcsmodell, a 9900 ilyen), mely egyáltalán nem képes fókuszálni, mivel nincs a kamerájának autófókusza. Meg ezzel az erővel le is lehet tiltani a kamerát. Vagy a BB10-zel elvileg ezt tovább is lehet vinni: otthon fotózhat a delikvens, a munkahelyen meg nem (BlackBerry Balance).

Aztán az is lehet, hogy a RIM annyira előrelátó, hogy ezzel próbálja elejét venni annak, hogy a BB10-generációt követő BlackBerrykről annyi kémfotó kerüljön az internetre, mint a Londonról vagy újabban az N-sorozatú telefonokról.

Via Engadget.

Tiszaújváros és London elég kevés tekintetben hasonlít egymásra, az egymástól uszkve 1600 kilométerre fekvő két várost most mégis összeköti valami számunkra állati fontos kapocs. Ez a borsodi város egyik turisztikai szempontból kevésbé fontos, munkaadói és munkavállalói oldalról viszont kétségtelenül lényeges nevezetességéhez, az amerikai Jabil circuits helyi gyártóüzeméhez köthető. 

jabil.jpg

A gyár kapuján belül dolgozó kémeink a minap jelentették, hogy a két ünnep közt befejeződött a London kódnevű új generációs BlackBerry próbagyártása a tiszaújvárosi üzemben, ami két dolgot jelent egyszerre. Egyrészt a korábbi infókkal ellentétben mégis gyártanak Magyarországon BB10-es BlackBerryket, ami remek hír. Másrészt pedig napokon belül kezdődik a tömeggyártás, amit egyelőre az infók alapján 2-3 cellában végeznek majd párhuzamosan (bármit is jelentsen ez). Ez szintén remek hír.

Különösen annak fényében, hogy a legutóbbi hírek még arról számoltak be, hogy egy másik, zalaegerszegi összeszerelő-üzemben a RIM kapacitáscsökkentése miatt el kellett küldeni elég sok embert, ezzel párhuzamosan egy másik okostelefon-gyártó is felszámolta a hazai gyártást (ez a Nokia, igaz, nekik saját gyáruk volt, nem bérgyártást végeztek).

Ezzel gyakorlatilag a BlackBerry marad az egyetlen olyan okostelefon, melyet továbbra is hazánkban gyártanak, legalábbis részben, idén pedig remélhetőleg a BlackBerry 10 sikerével nem győzik majd bővíteni a gyártókapacitást a hazai üzemekben, ami nem kell ecsetelnünk, miért jó a környéken lakóknak.

süti beállítások módosítása