Manapság kuponlázban ég mindenki, vannak magazinok, weboldalak és egy egész szolgáltatói szektor, ami gyakorlatilag csak a kuponos akciókból él -- ahol csak pénzt lehet költeni, ott már kis túlzással mindenhol lehet kuponokat is beváltani, így van (vagy lesz) ez a mobilos alkalmazás-piacterekkel is. A BlackBerry Worldben ez a lehetőség egyelőre hiányzik (vehetsz viszont az ismerősödnek appot, ha BBM-en megkér erre), de már nem sokáig.

bbworld_kupon1.jpg

A BlackBerry 10-zel megújult BlackBerry World alkalmazás-piactéren rövidesen elindul a kuponbeváltás, ami nagy megkönnyebbülést jelent nem csak a vásárlóknak, hanem a forgalmukat növelni szándékozó alkalmazásfejlesztőknek is. A kuponrendszer létezéséről elsőként az N4BB által közreadott képernyőfotók alapján halhatott a nagyérdemű -- a srácok a náluk lévő QWERTY-s Dev Alpha C-nél látták a BlackBerry World kliensben a gyanús új menüt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kuponos vásárlás mikor lesz elérhető a BlackBerry Worldben, én mindenesetre élnék a gyanúperrel, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.1-es verziójával ez a funkció is élesedni fog sok minden más mellett. 

Via N4BB.

Tegnap a BlackBerry negyedéves eredményeiről szóló beszámoló részeként Mike Lazaridis, a BlackBerry egykori alapítója, aki Thorsten Heins kinevezése óta az igazgatótanácsban ült, közölte, hogy végleg szögre akasztja a kabátját, és távozik a cégtől. Bizonyára sokan lesznek olyanok, akik nem ejtenek érte egyetlen könnycseppet sem, hiszen a BlackBerry, illetve a RIM éppen neki, illetve a másik társelnök-vezérigazgatónak, Jim Balsillie-nek köszönhetően került olyan helyzetbe, amilyenbe került. Viszont Lazaridis nélkül ma nem lenne BlackBerry sem, Mike ezért a hibás döntések ellenére mindenképpen tiszteletet érdemel.

Lazaridis eddigi életpályája egyébként kísértetiesen hasonlít sok, az amerikai szilíciumvölgyben tevékenykedő, korszakalkotó zseni cégvezetőjére. Mike ifjú korában valóságos könyvfaló volt, már 12 éves korában kiolvasta a lakóhelyéül szolgáló kanadai Windsor könyvtárában található összes könyvet (hogy ez szám szerint mennyit jelent, arról nem szólnak a feljegyzések). A Waterloo-i Egyetem elektromérnöki szakára járt, ahonnan két hónappal a diplomázás előtt kirúgták, de ekkor már a General Motorsnak dolgozott. Ugyanebban az évben, 1984-ben hozta létre Douglas Fregin barátjával a BlackBerryt, illetve a Research in Motiont.

lazaridis_szerel.jpg

Mike Lazaridis pályája innentől gyorsan ívelt fel az általa vezetett cég élén, hosszú ideig ő jelentette a technológiai potenciált a vállalat számára, míg a később csatlakozó társelnök-vezérigazgató, Jim Balsillie inkább marketing- és sales feladatokra fókuszált (meg a hokicsapatokra). A páros vezetésével a kanadai gyártó 2008-ban ért el a csúcsra, ekkor azonban a válság, valamint a kíméletlen konkurensek révén gyors lejtmenet kezdődött.

Lazaridis egyik utolsó, egyben legkorrektebb gesztusa az volt, amikor 2011 októberében, a BlackBerry háttérhálózat több napi kiesése után kiállt a nyilvánosság elé, és mindenkitől bocsánatot kért. Abban a videóban nekem egy szomorú, megtört ember benyomását keltette, végül tavaly januárban társával együtt át is adta a stafétát Thorsten Heinsnek, akiről a leköszönésekor a következőképpen nyilatkozott:

Thorsten és csapata kitűnő munkát végeztek a BlackBerry 10 megalkotásával. Jól indultunk az új platformmal, amire igazán büszkék lehetünk. Hiszek benne, hogy jó emberre hagyom a társaságot. A magam részéről továbbra is BlackBerry-rajongó maradok, és sok sikert kívánok a cégnek, valamint összes dolgozójának.

Azt hiszem ez egy szép elköszönés, és azért egyben azt is érezzük át, hogy mennyire borzasztó nehéz lehet elhagyni csaknem harminc év után a saját magad által alapított céget. Mike egyébként az utóbbi időben a Quantum Walley Investments nevű alap létrehozásával volt elfoglalva, mely kvantumtechnológiával foglalkozó cégeket támogat tőkével és szellemi hozzájárulással. Az egykori cégvezető a későbbiekben ennek az alapnak szenteli a munkáját. Jó cél, így kicsivel 50 felett.

Viszlát Mike, és kösz a BlackBerryt!

Közzétette pénzügyi eredményeit a BlackBerry, amely számos meglepetéssel szolgált, túlsúlyban pozitívavkkal.

  • A legfontosabb mutató, hogy 1 millió BB10-es készüléket, vagyis Z10-et adott el a cég. Ez nem tévesztendő össze a fogyasztók által valóban megvett mennyiséggel, amely nyilván kisebb volt ugyanezen időszak alatt, ugyanakkor tekintve, hogy több fázisban, főleg március során rajtolt el a Z10 igen óvatos várakozások mellett, ez egy erős eredmény.

  • A Blackberry összesen 6 millió telefont adott el, jóval kevesebbet az elemzők várakozásainál, ugyanakkor rendkívül fegyelmezett költséggazdálkodással váratlanul egészséges profitot termelt, növelte az értékesítés nyereségességét is.

  • Az átlagos eladási ár a BerryBlog becslése szerint nagyjából 270 dollár magasságában lehetett, szemben az előző negyedév 230 dollárjával. Egy újabb gyorsbecsléssel mindez azt jelenti, hogy a Z10-ek átlagos átadási ára 500 dollár feletti, ami igencsak bíztató.

heins_baszki.jpg

  • Az a közvélekedés (és arrogancia), hogy az USA piaca a döntő, a BlackBerry esetében látványosan elbukott. Az USA rendkívül fontos és hatalmas piac, ugyanakkor nem azon fog múlni a BlackBerry sorsa, hogy ott mi történik. Észak-Amerika a cég bevételeinek 22 százalékát adta, ebből Kanada tipikusan több mint 4 százalékpont, vagyis az USA súlya a legutóbbi negyedévben 17-18% közé eshetett - Európa ennek duplája lehet, a teljes EMEA régió ugyanis 45% feletti súllyal bírt. Az ázsiai piacok már 14 százalék fölött vannak, és a növekedés ott, valamint Dél-Amerikában várható.

  • A BB10 hatására utalhat, hogy az európai bevételek magasabb voltak, mint a korábbi, ünnepi szezonnal jobban megsegített negyedévben, miközben más régiók stagnáltak vagy csökkentek. Ez arra is utal, hogy az 1 millió Z10 legnagyobb része Európában kötött ki, ahol már tucatnyi országban árusítják, és nem az amerikai készleteket töltötték fel vele.

  • A befektetők eddig jól reagáltak a bejelentésre, percekkel ezelőtt nyitott ki a tőszde, a BBRY papírokkal +4% felett kereskednek jelenleg.

Összességében jól sikerült a BB10 rajtja, a kérdés persze továbbra is az, fenn tudja-e tartani az érdeklődést a BlackBerry, miközben újabb és újabb országok valamint modellek csatlakoznak. A mérkőzés még messze nem lefutott, de a BlackBerry jól kezdett.

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy immár százezernél is több alkalmazás van a BlackBerry Worldben, a BlackBerry online piacterén, ahová napról-napra kerülnek fel újabb és újabb, érdekes címek, bár az is igaz, hogy van még mit behozni a nagymenőkhöz, elsősorban az iOS-hez és az Androidhoz képest. Ez utóbbinak egyébként sokat is köszönhet a BlackBerry, hiszen számos olyan alkalmazás található most is a BlackBerry Worldben, melyek eredetileg androidos appnak születtek.

Az androidról átportolt alkalmazások száma nagyjából 20-30 ezer közé tehető becslések szerint, vagyis a teljes alkalmazásállomány uszkve 20-30 százaléka eredetileg androidra készült, és pár hét, nap vagy akár órányi tesztelés és kódolás után fordították át úgy, hogy BB10-en is fusson. Sokan úgy vannak vele, hogy ezeknek az appoknak a nagy része semmire sem jó szemét, amit részben osztok is, bár pocsék alkalmazást natív kódban is lehet írni, erre számos példát lehet találni a BlackBerry World mellett más platformok alkalmazás-piacterein.

androidruntime.jpg

Az Androidos port, illetve az Android Runtime beépítése a rendszerbe mégis kifizetődővé vált a BlackBerry számára, ugyanis számos fejlesztőnek a figyelmét irányította az új platformra, egyben lehetőséget adva nekik, hogy minimális erőforrásokat bevetve megfuttassák alkalmazásukat a vadonatúj platformon. És ezen a ponton szerintem eléggé egyesélyessé válik az okostelefon-platfomrok versenyében jelenleg a harmadik helyért folyó küzdelem, melyet a BlackBerry és a Microsoft vív egymással, előbbi a BlackBerry 10-zel, utóbbi a Windows Phone-nal ringbe szállva.

A kanadaiak amennyire eleinte félvállról vették az egész alkalmazás-ökoszisztéma jelentőségét, ma annyira kiemelten kezelik a kérdést, a fejlesztők mindenkinél nagyobb támogatást kapnak, a rendszer nyitott és transzparens. fejlesztői eszközök egész tömkelegét kínálva. Az androidos átportolás pedig a maga nemében páratlan lehetőség mindenkinek, aki már jelen van a Google Play-ben arra, hogy elsőként jelenjen meg egy születőfélben lévő platformon.

Ez a törekvés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy aktívan közrejátszott végül abban, hogy mindössze néhány hónappal a megjelenés után már 100 ezer app érhető el BB10-re. És bár az androidos portok minősége máig megosztja a felhasználókat, azért szeretném jelezni, hogy nem csak szeméttel lehet köztük találkozni. Csak a legutóbbi, múlt heti felhozatalból emelnék ki két fontos appot, az egyik az eBay, a másik az Amazon Kindle -- mindkettő android-port, emellett úgy hírlik, hogy a Skype első BB10-es kiadása is ilyen lesz (bár elnézve a fejlesztés elhúzódását, az sem kizárt, hogy mindjárt natív kódú klienssel rukkolnak elő a fejlesztők).

Erről jut eszembe, jómagam is láttam már rá példát, amikor egy alkalmazás androidos változata egy csodálatos metamorfózison keresztül natív appá változott. Az egyik legnépszerűbb valutaváltó alkalmazás, az XE Currency például portolt appként kezdte a BB10-es pályafutását, ma pedig már natív kódú változat érhető el belőle a piactéren.

A BB10-es Android Runtime másfelől a kisebb, lokális fejlesztők, fejlesztőcsapatok számára is kitűnő lehetőség, hogy megjelenjenek a platformon, így például számos magyar fejlesztésű portolt alkalmazás van már fent a BlackBerry Worldben, igaz a nagy nevek (például az Index, vagy a Sanoma saját fejlesztésű mobilalkalmazásai) egyelőre teljesen hiányoznak. 

A BlackBerry számára tehát az Android a legnagyobb szövetséges a (platform)háborúban, a cég vezetői részéről pedig zseniális húzás volt ennek a szövetségnek a tető alá hozása. Úgyhogy éljen soká a zöld robot, éljen soká a BlackBerry!

Ha fejlesztő vagy, és kedved támadt a meglévő androidos alkalmazásodat átportolni BB10-re, itt megtalálsz hozzá minden segítséget.

A mobiltelefonos szoftverek fejlesztésekor a legértékesebb vélemény mindig a felhasználóié, gondolom ezzel nem sokaknak mondok itt újat. Még jobb, ha a felhasználó még azelőtt elmondhatja a véleményét egy szoftverről, mielőtt az publikusan, nagyobb tömegek számára elérhetővé válik.

A tesztelni vágyóknak a BlackBerry ezért régóta létrehozott egy közösségi teret, illetve egy olyan helyet, ahol bizonyos, saját fejlesztésű appok (pl. Facebook, Twitter vagy BBM) legújabb verzióinak tesztkiadásai még azelőtt letölthetők, hogy a BlackBerry Worldben megjelentek volna. Ezt a közösség teret hívják Beta Zone-nak, és ez terjed ki mostantól a BlackBerry 10-re is.

beta_zone.jpg

A Beta Zone nemrég megnyílt "Global BlackBerry 10 Community" nevű szekciójában egyelőre nem lehet semmiféle alkalmazást tesztelni, de aki akarja, egy erre a célra létrehozott, az illetékes BB-dolgozók által gyakran szemlézett fórumon leírhatja a véleményét a rendszerről, vagy egyes komponenseiről a jobbító szándéktól vezérelve, egy garantáltan trollmentes felületen.

Remélhetőleg hamarosan az első BB10-es appok tesztverziói is megjelennek majd itt, mint ahogy arra is számítok, hogy a Beta Zone elérhetőségét végre-valahára kiterjesztik idővel Magyarországra is, itthonról ugyanis ha akarsz sem tudsz véleményt formálni, még akkor sem, ha perfekt vagy angolból. Persze ha él ismerősöd mondjuk Angliában, vagy olyan helyen, ahol a Beta Zone elérhető, megkérheted, hogy hozzon létre neked egy regisztrációt, ha megbízol benne annyira, hogy -- ha ideiglenesen is -- rá bízod a BlackBerry ID-det.

Címkék: beta zone bb10

Annak, hogy a BlackBerryket részben itthon is gyártják, számos előnye van. Így például Tiszaújváros környékén (itt van a Jabil Circuits üzeme) sok-sok embernek ad munkát a gyártás, büszkék lehetünk a magyar gyártásra, én pedig időről-időre hozzájutok némi infóhoz a gyár szigorúan őrzött berkeiből (ezúton is külön köszönet érte). Legutóbb a Q10 előrendeléssel foglalkozó posztban feszegettem a témát, hogy aki bármit tud a telefon gyártásáról, szóljon. Nos, szóltak.

jabil.jpg

Nohát, a tiszaújvárosi verebek szerint a Q10-et még nem gyártják (legalábbis nagy tömegben) a magyar üzemben, ami persze önmagában még nem jelent semmit, a BlackBerry kanadai és mexikói gyáraiban már rég mehet a tömegtermelés. Az a hír járja, hogy a telefont nálunk is gyártani fogják, méghozzá áprilistól, úgy néz ki, elég nagy mennyiségben, szóval a cég azért láthatóan bízik a QWERTY-s modell sikerében is. Mindazonáltal ha még sehol nincs tömegtermelés, azért elég bajosan lesz ebből áprilisi rajt.

Ami a Z10-et illeti, a hírek szerint a termelést az első egy, másfél hónapnyi felfutás után kissé visszafogták, amiből megint csak nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mivel egyrészt tudtommal eleve nem gyártanak itt minden típust, másrészt a termék életciklusa során az első gyártási fázist érthető okokból mindig egy kicsit meg kell tolni, hogy legyen kellő mennyiségű nyitókészlet.

Ha már a gyártásnál tartunk, az egyik legnépszerűbb internetes csavarhúzogató oldal, az iFixit szétkapott egy Z10-et, és szépen leleltározta az alkatrészeket az utolsó csavarig. A képekkel tűzdelt beszámolót Jack Potata foglalja majd össze egy következő posztban.

süti beállítások módosítása