Egymillió. Pontosabban 1.000.985. A BerryBlog indulásától kezdve tegnap éjfélig pontosan ennyi lapletöltést számolt a BerryBlog forgalomszámlálója. Akinek van kedve, kiszámolhatja, hogy ez naponta, vagy posztonként hány kattintást jelent, mindenesetre azért a bloghu-s blogok közül elég jól állunk, ahhoz képest, hogy mire szakosodtunk.

egymillio.jpg

Akik ismernek, tudják rólam, hogy nem vagyok az a melldöngető típus, de most azért egy picit mégis büszke vagyok. Persze ettől még az egymillió lapletöltés nem elsősorban az én, hanem a ti érdemetek, ti bizonyítottátok be, hogy nyitottak vagytok olyan témákra, melyek egyébként nagyobb nyilvánosságot csak itt kapnak, ebben a szűk kis közösségben.

Szóval ez az egymillió kattintás közös eredmény, örüljünk neki közösen, anélkül persze, hogy különösebb jelentőséget tulajdonítanánk neki. És mostantól lehet dolgozni a következő célon, a tízmillión...

Címkék: berryblog

Ezen a héten (elvileg) megindult itthon a BlackBerry Z10 forgalmazása, a T-Mobile-nál mindenképpen, a többieknél meg egyelőre ki tudja, mi van, mindenesetre a Z10 már szerepel az árlistákban -- ez is valami. Sőt, a Vodafone sajtóközleményt is küldött a telefonról. Még jobb. Egy ma elvégzett gyors és nem túl reprezentatív készletellenőrzés alapján úgy tűnik, a legtöbb T-Mobile szaküzletbe el is jutott a Z10 fekete és fehér változatban egyaránt, bár egyelőre a telefonok nincsenek kiemelt helyen a shopokban, már ahol ott vannak egyáltalán a polcokon.

Csak ma két budapesti, kiemelt üzletben jártam, a Z10 egyikben sem volt kirakva a többi készülék közé, amikor érdeklődtem, kiderült hogy van raktáron belőle, de kipróbálni egyébként nem lehet (megjegyzem a többi telefonból is csak dummy, azaz próbababa-egység volt kitéve), és különben is inkább jöjjek vissza kedden, mert most rendszerátállás van.

tmo_katalogus_1.jpg

Ami a kipróbálhatóságot illeti, vidéken sem sokkal jobb a helyzet, de a BerryBlog-olvasók visszajelzései alapján néhány shopban ott legalább a dummy ki van rakva. Úgy tudom egyébként, hogy több kiemelt T-Pontban rövidesen ki lesznek téve Z10 display-ek, ahol talán kipróbálható telefon is lesz. Addig is elhoztam egy készülékkatalógust, amiben sok másik csúcskategóriás okostelefon mellett egy dupla oldalt kapott a Z10.

Nem lennék meglepve, ha ilyen körülmények közt olyan őrült módon nem kapkodnák el az új BlackBerryket, de remélhetőleg a jövő héten már beindul majd a marketinggépezet, és jönnek a reklámok meg a kiemelt polcok a szolgáltatóknál. Más út márpedig sajnos a jelek szerint nincs.

Most már tényleg csak pár hét kérdése, és (ha más nem, legalább a Q10-en) napvilágot lát a BlackBerry 10 első komolyabb vérfrissítése, ami nem túl meglepő módon a 10.1-es verziószámot fogja viselni. Írtam már korábban néhány olyan újdonságról, mely az új verzióval érkezik (HDR támogatás a kamerához, fekete hátterű menük, kuponok a BlackBerry Worldben), most viszont a tegnap megjelent, Dev Alphákhoz készült fejlesztői bétaváltozat révén még több újdonságról lehet beszámolni.

devalphac.jpg

Ezek nagy része egyébként apróság, meg a meglévő hibák javítását nem is tartalmazza a lista, de feltételezhetően az új operációs rendszer ezen a téren is komoly előrelépést jelent majd a jelenlegi, 10.0.10-es verziókhoz képest. Az újítások tehát a következők:

  • HDR kameratámogatás, dinamikusabb, jobb megvilágítású fotók
  • jelszavak kivágása/másolása/beillesztése
  • az értesítések szabadabban állíthatók (alkalmazásonként ki-be kapcsolhatók)
  • beállítható, hogy a hangerőt mindig csak az oldalsó gombokkal lehessen szabályozni
  • a képernyőzár gombbal egyben fel is oldható a telefon kijelzője
  • továbbfejlesztett BlackBerry World, kuponok támogatásával
  • a telepített alkalmazásokat a BlackBerry Worldből is meg lehet nyitni
  • beillesztés a tárcsázó alkalmazásban
  • könnyebb szövegkijelölés és kurzormozgatás az új kijelölőbuborék segítségével
  • PIN üzenetek támogatás a Hub-ban

Nagyjából ennyi, amiről most első körben érdemes beszélni, a többiről majd akkor, ha a BlackBerry a szoftver végleges verzióját is kiadja, nem csak a fejlesztői változatot, amiben egyébként bizonyos programok nincsenek is benne. 

A fejlesztés persze ezzel nem ér véget, hiszen volt itt ígéret többek közt Android 4.1 támogatásra az Android Runtime kapcsán, meg a háttérben futó szolgáltatások kezelésének megoldására, amiért én is többször sírtam már itt a blogon.

Aki mániákus verziófetisiszta, illetve napi szinten telepítget alkalmazásokat a BlackBerryjére (pont mint én), emellett azon szerencsések közé tartozik, akik már Z10-zel rendelkeznek, ma reggel óta jó eséllyel azt tapasztalhatja, hogy a BlackBerry World alkalmazás-piactér elérhetetlen a mobilján. Egyelőre egyáltalán nem látszik javulni a helyzet, ráadásul az okokról is legfeljebb csak találgatni lehet, a BlackBerry ugyanis eddig hivatalosan egyetlen mondatnyi információt nem tett közzé a problémáról.

bbworld_z10.jpg

Az efféle eset persze megesik olykor, nincs is ezzel semmi baj, szerintem mindenki kibír néhány órát anélkül, hogy új appot töltene le a mobiljára. A zéró kommunikáció és az ilyen hosszú ideig tartó leállás viszont azért kicsit nyugtalanító, de legalábbis azt sejteti, hogy a BlackBerry egyelőre nem tudja pontosan, mi történt, vagy azt nem tudják, mikorra képesek elhárítani a hibát.

Mindenesetre remélem meggyógyul hamar, mert itthon pont a legrosszabbkor jött ez a leállás, hiszen ezekben a napokban veszik át azok az ügyfelek az első BB10-es telefonjaikat, akik szolgáltatótól vásárolták meg a készüléket, és gondolom az egyik első dolguk a BlackBerry Worldöt felkeresni...

...persze az is lehet, hogy valami csodálatos, új dolog érkezik, az iTunes többnyire ilyenkor szokott rakoncátlankodni az Apple-nél. Legyünk hát optimisták, testvéreim!

Mire ezt kimondom, talán már a Vodafone Magyarország is elkezdi árulni a BlackBerry Z10-et, legalábbis a piros szolgáltató külön erre az alkalomra még egy sajtóközleményt is kiküldött, ami elég nagy szó, akármilyen telefon esetén nem izzítják ugyanis be az ügynökségi csatornákat. A sajtóközlemény szövegét alább olvashatjátok:

A vadonatúj BlackBerry Z10 elérhető a Vodafone-nál

A BlackBerry legújabb zászlóshajója a készülékgyártó első olyan okostelefonja, melyen a gyártó legfrissebb, BlackBerry 10 névre hallgató operációs rendszere fut, és amely merőben új felhasználói élményt nyújt.

A 4,2 hüvelykes, 768x1280-as felbontású kijelzővel rendelkező Z10 tökéletesen letisztult, egyedi dizájnú készülék, mely talán a BlackBerry-től elsőre szokatlan módon egyetlen valódi gomb nélkül került a piacra. Ez azonban cseppet sem nehezíti meg a felhasználók életét, hiszen a virtuális billentyűzet a magyar nyelvet is támogatja, illetve a szoftver javaslatot is tesz a következő lehetséges szóra.

A teljes mértékben újragondolt operációs rendszer soha nem látott gyorsaságot kölcsönöz a készüléknek. Az új platform gesztusvezérléssel is működtethető, melynek újdonságaira, és azok használatára a bekapcsolást követően mindenkit „kötelező jelleggel” rávezet a gyártó. A BlackBerry Z10 egyszerre akár 8 futó alkalmazást is képes kezelni, amik közül egyesek a háttérben látják el feladataikat, nem állnak le akkor sem, ha éppen nincsenek használatban. Bármilyen alkalmazást is futtat azonban a tulajdonos, az üzeneteket és értesítéseket – legyen szó SMS-ről, e-mail, Twitter vagy Facebook üzenetről – az úgynevezett BlackBerry Hub-ból egyetlen mozdulattal elérheti. 

A hagyományokhoz híven a komoly üzletemberekre is gondolva hozta létre a gyártó a BlackBerry Balance szolgáltatást, mely tökéletesen elkülöníti egymástól a privát és munkával kapcsolatos tevékenységeket, így még véletlenül sem kerülhet napvilágra egy-egy üzleti levelezésből származó titkos dokumentum. További nagy előny, hogy a két felület közötti váltás mindössze másodpercek kérdése.

A készülék gyorsaságáról és a problémamentes működésről a 1,5 GHz-es, kétmagos processzor felel, mely 2 GB RAM-mal, és 16 GB belső tárhellyel egészül ki, mely utóbbi egészen 32 GB-ig bővíthető. A 8 megapixeles hátlapi és 2 megapixeles előlapi kamerával, 1800 mAh akkumulátorral rendelkező BlackBerry Z10 Vodafone RED Super tarifával már 49 990 forintos kezdőrészlettel megvásárolható április közepétől a Vodafone több üzletében. A Z10-hez javasolt már a vásárlás pillanatában, vagy attól számítva 60 napon belül készülékbiztosítás megkötése is, mely minden váratlan esemény kapcsán megoldást jelent.  A RED Super szolgáltatáscsomag részeként az ügyfél automatikusan Extra Készülékbiztosításhoz jut hozzá. 

Mondjuk a sajtóközlemény április közepét ír, ehhez képest a weben csak hamarosan rendelhető termékként szerepel, gondolom már csak órák kérdése, hogy ez megváltozzon.

A mindig jól értesült Mobilaréna azért már megszerezte az árakat, ez alapján azt kell mondjam, a Vodafone nem arra az árszintre lőtte be a telefont, mint a versenytársak. A Z10 VitaMAX kártyás csomagban 190 ezerbe (!) kerül, az előfizetéses ár pedig tarifától függően 181 ezer forinttól 50 ezer forintig terjed, utóbbihoz már a sajtóközleményben is említett RED Superre kell előfizetni.

Címkék: vodafone z10

Aki még nem kapott volna róla a különböző csatornákon vagy fórumokon értesítést, ezen a héten (konkrétan tegnap este) elkezdődött a T-Mobile, vagyis a Magyar Telekom külön bejáratú nagy átállás show-ja, melynek eredményeként később remélhetőleg mindenki egyszerűbb számlát fog majd kapni és egyszerűbben tud majd ügyet intézni, a világ pedig egy boldogabb hely lesz. Ennek azonban ára van, így az átállás idején bizonyos ügyfélszolgálati csatornák nem üzemelnek majd. De azért csak semmi pánik!

telekom_logo.jpg

Így például ha BlackBerry Z10-re vágysz, jó ha tudod, hogy a T-Mobile online ügyfélszolgálata nem működik mától vasárnap estig, azaz nem tudod a telefont az interneten megrendelni -- de a boltokban elvileg hozzáférhető (a hét végére remélhetőleg lesz mindegyik nagyobb shopban). Ha tehát a mostani, vasárnapig tartó átmeneti időszakban váltasz régi BlackBerryről újra, ezt csak a T-Pontokon tudod megtenni, viszont a rendszer nem tudja beváltani a hosszú hónapok kitartó telefonálgatásával összegyűjtött Kapcsolat pontjaidat, új ügyfélnek pedig egyáltalán nem tud értékesíteni SIM-et és készüléket a szolgáltató vasárnap estig.

Remélhetőleg az átállás során minden simán megy majd, és hétfő reggel egy szebb, jobb világra ébredhetnek a Telekom ügyfelek, akiknek idén még kétszer -- várhatóan júniusban és októberben -- hasonló procedúrának kell alávetniük magukat. 

Fontos, hogy a szolgáltatásokat a köztes időszakban is problémamentesen igénybe lehet majd venni, de ha valami akadozna vagy láthatóan nem jól működne (pl. BIS), szóljatok itt, vagy küldjetek e-mailt, utánajárunk!

süti beállítások módosítása