Jó estét, jó szurkolást mindenkinek, ma duplán jó hírünk van azoknak, akik a Q10 szerelmesei akár látatlanban, akár kézzelfogható közelségben. Az egyikről már beszámoltunk reggel, hamarosan érkezik a Q10 a T-Mobile-hoz. A másik jó hír pedig, hogy a telefonhoz készült eredeti, gyári tartozékok mától elérhetők a BerryBolt kínálatában!

q10_tartozekok.jpg

A Q10 tartozékkínálata alapvetően ezúttal is a legkülönfélébb tokokra koncentrál, van a bolt raktárában kemény tok (amihez jár grátiszban egy kijelzővédő fólia), szilikon tok, az előlapot is védő, lehajtható bőrtok, valamint övcsipeszes bőrtok -- mindez többféle színben elérhető már most.

Ezen kívül érkeztek új generációs headsetek, csomózásmentes kábellel és bombabiztos, kényelmes illeszkedéssel (ezt mondjuk nem csak a Q10-hez lehet használni értelemszerűen), és persze az elmaradhatatlan gyári N-X1 akkumulátor. Néhány gyári tartozék még nincs raktáron, de rövidesen azok is beérkeznek és teljessé válik a kínálat.

A Q10 tartozékait megtaláljátok itt, csemegézzetek kedvetekre!

Na ez egész sima ügynek látszik, bár ne kiabáljunk el semmit: a T-Mobile-nak van egy olyan oldala, ahol a hamarosan kapható készülékeket tünteti fel a szolgáltató, nyilván hogy jó előre tájékoztassa a vevőit, meg kicsit a konkurencia orra alá is dörgöljön. Noshát ezen az oldalon a hét második felében megjelent a Q10, ami két dolgot jelent, egyrészt biztosan lesz Q10 a szolgáltató kínálatában (erre mondjuk számítottunk szerintem), másrészt pedig már egyáltalán nem kell rá sokat várni!

tmo_q10_hamarosan.jpg

Konkrét megjelenési időpont persze ahogy eddig általában szokott lenni ezúttal sincs, mi úgy tudjuk, hogy június elején-közepén várható a forgalmazás kezdete, de ez semmit nem jelent, illetve nem kőbe vésett intervallum.

Egyébként a BlackBerry Q10 hivatalosan, mondhatni NAGYON HIVATALOSAN május 30-án debütál Magyarországon egy, a Kanadai Nagykövetségen tartott fogadás keretén belül. Nagyon úgy fest, hogy mi is ott leszünk...

Kösz a tippet Robinak!

A BlackBerry egykori társelnök-vezérigazgatója egy ideje semmilyen formában nem vesz ugyan részt a kanadai vállalat irányításában, ettől függetlenül a múlt héten a BlackBerry Live-on bejelentett dolgokhoz talán még neki is van, illetve inkább csak volt némi köze. Mint például a multiplatformos BBM-hez, amit állítólag a másik társelnök-vezérigazgató, Jim Balsillie igen erősen próbált keresztülverni a menedzsmenten.

Úgy tűnik, Lazaridis már akkor osztotta a másik vezető álláspontját, vagy ha nem, azóta sokat változott a világ az öreg Mike-kal, tekintve hogy a Bloomberg rendezvényén az üzletember alapvetően méltatta a BlackBerry múlt héten bejelentett döntését, vagyis hogy a BBM rövidesen iPhone-on és androidos telefonokon is elérhető lesz. Szerintem is jó dolog ez egyébként, nem mintha bárki kérdezett volna engem.

lazaridis_devcon.jpg

Szóval Lazaridis kerek-perec kijelentette, hogy az iPhone-tulajok egyenesen imádni fogják a BBM-et, hiszen ez jelenleg a legvonzóbb vezeték nélküli (sic!) üzenetküldő platform a világon, punktum. Mondjuk nem szállok vitába Mike-kal, mégiscsak régebb óta látja a piacot, mint én, mindenesetre azért amellett, hogy a BBM-nek vannak elvitathatatlan érdemei, azért vannak már jócskán erős konkurensei.

A multiplatformos stratégia és a vadiúj funkció, a tényleg sehol nem elérhető BBM Channels szerintem alapjában véve sokat hozhat a BlackBerry konyhájára, ha felforgatni nem is fogja a világot.

Egyébként Mike köszöni jól van, jelenleg éppen egy kvantumfizikai kutatásokat támogató alapot dédelget többedmagával, meg az Ontario tó partján épített vityillójából bámultja a tájat. Példaértékű nyugdíjas élet, az biztos.

Via Bloomberg.

Több mint három hete kapható a Q10 az Egyesült Királyságban és Kanadában, így most már érdemes megvizsgálni az eladásokat. Persze, hivatalos adatok most sincsenek, a BlackBerry sem hajlandó elárulni még csak hozzávetőleges volument sem, ugyanakkor a nagyobb boltok alapján valószínűsíthető a helyzet. A másik bevett módszer, amit mi is szoktunk használni, az eBay szkennelése - milyen árakon mennek el a Q10-ek más modellekhez és a bolti árhoz képest.

DSC02286.jpg

Ezek alapján pedig a kép pedig igencsak bíztató. Michael Collins, egy volt profi elemző beszámolója szerint a legnagyobb forgalmú brit mobilboltban (Carphone Warehouse a londoni Selfridges-ben) a Q10 eladásai felülmúlják a Samsung Galaxy S4-ét, és sokkal erősebbek a Z10-nél is.

A Carphone Warehouse jelenleg is 550 fonton tartja a független készülékek árát, vagyis az előrendelések 580 fontos lefölözése után tartja magát a telefon, és drágább, mint a független 16GB-os iPhone 5 (500 font). Az eBay alapján volt nepper, akinek a fehér modellből 5-öt sikerült eladni 679 fontért, de még a feketéért is voltak, akik 629 fontot adtak - ami azért furcsa, lássuk be, valószínűleg arra utal, hogy egyesek nem akarnak várni, amíg megkapják egy hivatalos forgalmazótól.

Hasonló eredményekre jutott Collins a kanadai üzletekkel, 15-öt hívott fel, és mindegyikülk arról számolt be, hogy Q10 iránt erősebb a kereslet a Z10-nél is, amely a BlackBerry történetének legjobban rajtoló terméke volt.

Címkék: q10 BlackBerry bb10

Szevasztok, folytatjuk a BB10 tippek-trükkök sorozatunkat, ezúttal a telefon egyik legtöbbet használt funkciójának, a névjegyzéknek a rejtelmeibe kalauzolunk el titeket. Vagyis következzen néhány tipp, amit tudni akartál a BlackBerry 10 névjegyzékéről, de nem merted megkérdezni (vagy nem volt kitől megkérdezni).

  • Partnerek egyesítése

A BlackBerry 10 névjegyzéke különböző forrásokból dolgozik, ha például a Gmailt és a Facebook-fiókodat egyaránt beállítottad a telefonon, akkor ha úgy paraméterezted a rendszert, mindkét szolgáltatás partnerlistája bekerül a névjegyzékedbe. A BlackBerry 10 okosan megpróbálja kitalálni az egyezőségeket és összepárosítja a különböző fiókokban ugyanazokat az embereket, feltéve, ha pontosan ugyanazon a néven szerepelnek. De azt ne várd, hogy a telefon tudja, hogy Kiss Pista és Kiss Pistike ugyanaz az ember!

Szerencsére a partnerek manuális párosítására is van lehetőség, ehhez a listában hosszan nyomva jelöld ki az illető nevét, majd bökj a legalsó ikonra és válaszd ki azokat a partnereket a listából, akiket egyesíteni akarsz ezzel a partnerrel! Ha végeztél, bökj a jobb oldali sávban található felső ikonra, és kész is vagy!

  • Partnerek szűrése

Előfordulhat, hogy egy bizonyos ismerősöd egy adott elérhetőségét (például BBM-hozzáférését) keresed. Ha például csak a BBM-kontaktjaidat szeretnéd látni a listában, vagy csak a Facebook-ismerőseidet, bökj a bal alsó sarokban látható ikonra, és az oldalt megnyíló menüből válaszd ki azt a kapcsolattípust, amit keresel!

bb10_contactlist.png

Ha meg azt nem akarod, hogy a partnerlistád egy nagy katyvasz legyen, kiválaszthatod azt is egyenként, hogy milyen szolgáltatások szerepeljenek a partnerlistán. Ehhez a névjegyzékben a kijelző tetejétől húzd lefelé az ujjad, és a "Beállítások" menüpontban jelöld ki azokat a szolgáltatásokat, melyeket ott szeretnél látni a listán.

  • Kedvenc partnerek kijelölése

Folyton Kiss Pistával beszélsz vagy chatelsz? Jelöld ki kedvenc partnernek, és nem kell többé kotorászni utána a névjegyzékben! Mi sem egyszerűbb ennél: érintsd hosszan a kijelzőt a kiválasztott partnernél, majd a jobbról megnyíló menüben válaszd alulról a harmadik (Hozzáadás a Kedvencekhez) opciót. Pista ezek után mindig a névjegyzék elején jelenik majd meg a többi kedvenc partnerrel együtt.

  • SIM kontaktok kezelése

Az ősi módszerhez ragaszkodsz, és a kapcsolataidat a SIM-en tárolod? Te tudod, mindenesetre a BlackBerry 10 minden igényt kiszolgálva erre is ad lehetőséget. A SIM kontaktokat át tudod másolni a névjegyzékbe, illetve a névjegyzék partnereket rá lehet másolni a SIM-re (a rendelkezésre álló hely erejéig). Ehhez szintén a "Beállítások" menüt kell előhívnod fentről és az oldal alján található SIM kártya opciók közül ki tudod választani a kívánt műveletet.

Azt eddig is sejtettem, hogy a BlackBerry kínálatában a Z10 inkább a szórakozást, multimédiás felhasználást szolgálja, míg a Q10 az igásló, de nem gondoltam volna hogy előbbi ilyen végletekig megy, már ami az okostelefonos játékot illeti. Mondjuk korábban láthattunk már Z10-et irányító gamepadet, de az alábbi videón egy egészen hajmeresztő, dokkolóval egybeépített megoldás is feltűnik rövid időre, érdemes megnézni -- különösen most, az Xbox One bejelentését követő napon van ennek aktualitása.

Azért az interfészen van még mit csiszolni, például a Z10 egy csomó menüben, illetve a főképernyőn egyáltalán nem támogatja a tájkép üzemmódot, amíg ez nem megoldott, az efféle cuccok aligha kerülhetnek forgalom (nem mellékesen ezért csúszik jelenleg a gyári asztali dokkoló premierje is)...

Via N4BB.

süti beállítások módosítása