Ma este elrepülünk Londonba, a BlackBerry egyik legnagyobb európai fellegvárába, egyrészt hogy meghallgassuk, hogyan zenél élőben House doki, azaz Hugh Laurie, másrészt meg hogy találkozzak végre Jack Potatával, és jól seggbe rúghassam azért, mert nem hajlandó megírni a kedvenc BB10-es alkalmazásairól a posztot már több mint egy hete.

triptolondon.jpg

Az úton egyébként számos BB10-es alkalmazás is segít, illetve elkísér, mint például a BlackBerry Travel, mely nyomon követi a repülőjárataimat, megmutatja a londoni hétvégi időjárást, ajánl szállást és autóbérlést. Persze autó nem fog kelleni, hiszen Londonban remek a tömegközlekedés, erre meg ott a Tube Map alkalmazás, ami az irgalmatlanul bonyolult helyi metróhálózaton segít eligazodni.

A valutaváltáshoz jól jön majd az XE Currency nevű egyszerű alkalmazás, mely napi középárfolyamon számol forintból fontba (most egyébként egész jól áll a forint a fonthoz képest), és ha netán addig elfelejtenék angolul, akkor jöhet a FancyTran, az egyik kedvenc szótáralkalmazásom, mely képes kimondani is a lefordított szöveget.

Ja igen, Londonból sajnos jó eséllyel nem fogok tudni posztolni (hacsak nincs valami eget rengető hír), szóval találkozunk hétfőn, addig is legyetek szépek és kövérek!

(A felsorolt alkalmazások BB10-es verzióit linkeltem be, de mindegyikből létezik BB OS-es változat.)

A BB10-es korszak előtt ha valaki BlackBerryt akart használni egyéni előfizetőként, nem volt könnyű helyzetben, különösen nálunk, ahol a RIM készülékei inkább a céges ügyfeleknél landoltak. Aztán jött a BlackBerry 10 és a nagy pálfordulat: nem kell többé a telefon minden funkciójához feláras BlackBerry-szolgáltatást, vagyis BIS-t igényelni. Sőt, a BIS-t a régi formájában tulajdonképpen el is felejthetjük az új készülékek esetében. Elsőre egyszerűen hangzik, nem igaz? Hát nem az.

Anélkül, hogy nagyon belemennék a részletekbe, annyit érdemes leszögezni, hogy az új, BB10-es telefonok egészen más architektúrára épülnek elődeikhez képest, melyek működéséhez éppúgy szervesen kapcsolódott, éppúgy kötelező kritérium volt a BlackBerry-szolgáltatás, mint a térerő. A BIS több (volt) egyszerű adatcsomagnál -- egy komplex háttérrendszerről van szó, melyhez a telefonok szuperbiztonságos kapcsolattal csatlakoztak, mely tömörítve küldte az adatot és egyebek mellett a push e-mailt kezelte.

A BB10 esetében ebből gyakorlatilag semmi nem maradt meg a régi formában, a szolgáltatás azonban a régi telefonokon tovább él változatlanul, a díja pedig jobb esetben be lett építve bizonyos tarifák havi díjába (lásd Vodafone és T-Mobile), rosszabb esetben fizethet érte az ügyfél havi 2500 forintot (mint a Telenornál). A BIS jövőjének feszegetése mind a mobilszolgáltatók, mind a BlackBerry számára ezért rendkívül érzékeny kérdés, talán nem véletlen, hogy utóbbi a BB10 bejelentését alatt a szolgáltatásokról nem is szívesen beszélt.

9360_social.png

A mobilszolgáltatók számára a BlackBerry szolgáltatás elhagyása lakossági, kis üzleti oldalon tulajdonképpen felfogható pozitív változásként is, egy nyűggel kevesebb, csakhogy a szolgáltatók bevételi oldalán is jelentkezik némi bevételi űr a BIS szanálása után.

Talán nem véletlen, hogy a T-Mobile úgy döntött a BB10 bevezetése kapcsán, hogy ragaszkodik ezekhez a bevételekhez, pláne mivel a BBM (aminek a használatához egyedüliként szükséges a BIS) ingyenes HD-hívást biztosít mobilhálózaton is két BB10-es készülék közt, vagyis egy családi, kisvállalati flotta hülye lenne a drága GSM beszélgetést választani a BBM helyett.

Ettől függetlenül úgy látom, hogy a T-Mobile BB-szolgáltatás termékstratégiája a jelenlegi formájában kissé azért zavaros, és egyszerre diszkriminálja negatívan a régebbi BlackBerryk tulajdonosait, valamint az új, BB10-es készülékeket választókat. Az alapproblémát az jelenti, hogy a szolgáltatónál jelenleg mindenki ugyanazért a BIS-ért fizet, csakhogy az új készüléken ez jóval kevesebb előnnyel kecsegtet (lényegében egy BBM-hozzáférést ad csupán, legalábbis ez az előfizető számára az egyetlen szembetűnő hozadék), mint a régieknél, a régi BB-k tulajdonosai pedig azért szívhatják a fogukat, mert az újabb készülékeket vásárlók közül aki nem BBM-ezik, annak tulajdonképpen semmi szüksége a BIS-re. A helyzetet azért némileg bonyolítja, hogy a T-Mobile jó érzékkel megnövelte 1 GB-ra a havi BIS adatforgalmi keretet májustól, ezzel a havi 690 forintba kerülő BIS3 a legjobb ár/érték arányú mobilnet-opcióvá avanzsált a teljes magyar mobilpiacon.

Ez utóbbi megközelítés alapján a Vodafone és a Telenor hozzáállása talán még jobban diszkriminálja a régi (lojális) BlackBerry-ügyfeleket, hiszen egy Z10/Q10/Q5 felhasználónak az égvilágon semmi pluszt nem kell semmiért fizetnie, elég bármilyen mobilnet-szolgáltatás, és jónapot (igazából ez sem kötelező, hiszen a telefon összes adatfunkciója Wi-Fi-n is vígan elmuzsikál). Régi BB-ügyfélként meg derekasan csengetheted az ezreseket havonta a szolgáltatásért.

Ez a kétségtelenül igazságtalannak tűnő helyzet tartok tőle csak a régi BlackBerryk teljes eltűnésével, vagyis a teljes platformváltás után fog minden szempontból megoldódni, ergo pár éven belül biztosan nem várható a BIS felszívódása. A konstrukciók azonban jelentősen átalakulhatnak, így egyre több mobilnet-csomagba kerülhet be alapszolgáltatásként a BIS, ami talán az arany középút lehet ebben a helyzetben. Hogy aztán később, a BIS tényleges nyugdíjazása után mi lesz a BlackBerry rendszerét működtető adatközpontokkal, nem beszélve a szolgáltatásból származó bevételről, az megint jó kérdés, de ez legyen a kanadaiak (meg a részvényeseik) baja.

Ami pedig a mi kis mikrokörnyezetünket illeti, talán a T-Mobile-nak ideje lenne átkeresztelnie, vagy jobban megkülönböztetnie a régi és az új BlackBerryk mellé kínált szolgáltatásait, mert a mostani, egységes elnevezés okozhat némi zavart a fejekben.

Nem is volt olyan rég: a BlackBerry május elején a BlackBerry Live konferencián leleplezte a Q5-öt, a cég új középkategóriás QWERTY-s telefonját, mely éppúgy BlackBerry 10-et futtat, mint az elsőként megjelent Z10, vagy a csúcskategóriás nyomógombos testvér, a Q10. A kevéssé tehetős, vagy tehetős, de a pénzét inkább másra költeni szándékozó BlackBerry-hívőknek egyből felcsillant a szemük: jön egy olcsó BB10-es modell is a kínálatba. Vagy legalábbis olcsóbb.

q5_white.JPG

Bár hangsúlyozom a telefon végleges ára sok tényezőtől függ, akik elsőként akarják megvásárolni, ezúttal sem számíthatnak sok jóra, legalábbis a CrackBerry egy független angol beszerzési forrástól 350 angol fontos fogyasztói árat szedett ki, ami testvérek közt több mint 120 ezer forint átszámítva. Jó, hogy kártyafüggetlen telefonról beszélünk, de ez akkor is túlzás kicsit.

Ami engem illet, némi szkepticizmussal tekintek azért erre az árra, és nagyjából annyira veszem komolyan, mint az első, Magyarországra érkezett Z10-ek árcéduláját -- ha emlékeztek, egy-két forgalmazó simán leakasztott (volna) a telefonért 200 ezer forintot is azokról, akik pénz nem számít alapon elsőként rohantak a boltba BB10-es telefont venni. Na ekkora fanatikus még én sem vagyok.

Szóval az uszkve 120 ezer forintos fogyasztói ár nekem kissé túlontúl borsosnak tűnik, hozzáteszem még a Q10 árát sem ismerjük, nem beszélve arról, hogy ha a mobilszolgáltatók is elkezdik árulni a típust, az alaposan megkavarhatja a kártyákat (nem a SIM-kártyákra gondolok), illetve letörheti az árakat.

Te mekkora összeget tartanál elfogadhatónak a Q5-ért cserébe?

Címkék: q5 bb10

A BlackBerry 10 gyári Facebook-alkalmazása a platform januári rajtjakor finoman szólva sem volt tökéletesen kiforrott állapotban, egy csomó funkció, mely más platformokon régóta létezett, nem volt jelen az appban, ráadásul a meglévő funkciók sem mindig működtek üzemszerűen. Nem csoda, hogy a kezdeti reakciókban a BlackBerry Worldben többnyire a programozók felmenőit emlegették gyakran a felhasználók, de szerencsére az ominózus programozók időközben összeszedték magukat, és mostanra gyártottak egy igazán remek alkalmazást.

facebook102.png

A Facebook 10.2.0 for BlackBerry 10 kezelőfelülete szépen kicsiszolódott, abszolút az előnyére, az új verzió letisztultabb és jobban hajaz a többi platformon tapasztalható látványra. A dizájn reszelgetésén kívül azért vannak még itt finomságok, lássuk sorjában:

  • Mostantól lehet albumokat létrehozni az alkalmazáson belül,
  • A feltöltött fotókat mostantól tetszőleges albumhoz hozzá lehet adni,
  • A meglévő fotókat is fel lehet tagelni,
  • Szeparáltan meg lehet tekinteni azokat a fotókat, amelyekre valaki más tagelt fel, illetve azokat, melyeket te töltöttél fel albumba.

Az új verzió egyik legnagyobb újdonságát a BlackBerry nem is említi a hivatalos blogján, pedig én személy szerint ezer éve vártam erre a fejlesztésre, és lám nem volt lehetetlen küldetés, csak legfeljebb egy kicsit sokáig tartott. A BlackBerry a 10.2-es verzióba legalább alapszinten belerakta a Facebook-oldalak kezelését, ami az oldaltulajdonosoknak (mint például nekem) úgy kellett, mint egy falat kenyér az oldal menedzseléséhez. Őszintén szólva már nem is nagyon reménykedtem benne, hogy ezt valaha az életben megoldják, úgyhogy ezennel el is morzsolok egy könnycseppet a szemem sarkában.

Ti pedig letölthetitek a Facebook 10.2.0-t BlackBerry 10-re erről a linkről. A program kizárólag OS 10.1, vagy magasabb verziójú operációs rendszerre telepíthető!

A BlackBerryk, különösen a csúcskategóriás BlackBerryk mindig is a legdrágább mobiltelefonok közé tartoztak, és szerintem ez nem is fog egyhamar változni. Ráadásul vannak olyan szériák, amik még drágábbak, mint például a manapság kicsit már outdatednek számító BlackBerry 9900 speciális verziója, amit a Porsche Design tervezett. A telefon fogyasztói ára eleve több százezer forint, de aki a speciális változat speciális változatát szeretné megvásárolni, természetesen lehetősége van még többet költeni.

arany_porsche.jpg

A luxustelefonok igazi luxuskiadásai minimum aranyból készülnek, netán részben titánborításból -- a WNG Supplies limitált szériás BlackBerry Porsche Editionjének burkolata az előbbit tartalmazza nagy mennyiségben. A cég által készített egyedi kiszerelés annyira egyedi, hogy mindössze egy darab készül belőle, amit alsó hangon 69 ezer angol fontért fognak átadni a boldog tulajdonosnak -- de némi pluszért cserébe gyémántdíszítést is kaphat a telefon, ekkor 119 ezer fontba kerül a drágaság.

Ez nap árfolyamon számolva nem mellesleg 24 millió (!) forintot jelent legalább, a gyémántberakásos változat pedig 41,5 millióba (!!!) kerül. Nem lennék meglepve, ha ennyiért is pillanatok alatt elkelne a telefon, a vevő pedig jó eséllyel a Közel-Kelet valamelyik tehetősebb olajipari vállalkozója, illetve sejkje (van egyáltalán különbség a kettő közt?) lenne.

Ehhez képest a Goldgenie kínálatában szereplő, 24 karátos aranyból készült kerettel ellátott speciális kiadású Q10 1597 euróért egyből kitűnő vételnek tűnik. Az már aztán igazán személyes vélemény, hogy utóbbi fényévekkel jobban néz ki, mint a Porsche Design BlackBerryje, ráadásul technológiai szempontból is fejlettebb.

(A teljességhez hozzátartozik, hogy a világ legdrágább mobilja jelenleg nem más, mint egy szintén aranyból készült, gyémántokkal kirakott iPhone 5, ami potom 15 millió dollárt kóstál. Ez már tényleg elmebeteg összeg, és talán azt az Apple számára kétségtelenül szerencsés helyzetet is jó tükrözi, hogy az igazi iPhone-rajongóknak aztán tényleg mindent el lehet adni.)

A BlackBerry 10 tippek-trükkök rovatban eddig folyton csak az okostelefon-fukciókról beszéltünk, már-már megfeledkezve a lényegről: az új BlackBerrykkel telefonálni is lehet ám! Bizony, ráadásul a telefon a HD-hanghívást is támogatja, erről már írtunk korábban, és várhatóan ezen a téren lesz még majd egy-két érdekesség nemsokára, de erről majd később. A mostani poszt azoknak segít, akik hívásátirányítást, hívásvárakoztatást, hívószám elküldést szeretnének beállítani az új Z10-es vagy Q10-es telefonjukon, de nem tudják hol lehet ezeket az opciókat megtalálni (nem, nem, nem a főmenüben)...

telefonbeallitasok.jpg

A hívásopciók beállításához először is be kell lépned a híváskezelő alkalmazásba (vagyis oda, ahonnan tárcsázol), majd a kijelző teteje felől lefelé induló gesztussal megjelenik a beállítások menüpont a jobb felső sarokban. Ebben a menüben sorrendben a következőket tudod beállítani:

  • Hívások átirányítása (összes hívás, foglaltság, nem elérhető, nincs válasz esetén)
  • Hívás hangjának beállítása (normál, magas kiemelés, mély kiemelés)
  • Hangposta beállítása
  • Aktív tokok kezelése (hívás automatikus felvétele és bontása a tokba helyezéskor és kivételkor)
  • Bluetooth-kezelés (hívás automatikus fogadása csatlakoztatott Bluetooth-eszköz esetén)
  • Intelligens tárcsázási mód
  • Hívásvárakoztatás (ha a szolgáltató támogatja)
  • Saját szám megjelenítése híváskor
  • Hívástiltás (bejövő, kimenő hívások tiltása)
  • Rögzített hívások (itt lehet korlátozni azokat a számokat, melyeket a készülékkel lehet hívni)
  • TTY-támoagtás
  • Hívások összefoglalója (hány percet beszéltél eddig)

A hívásbeállítások menüben található elemek közül nekem egyedül talán a hatékony(abb) hívásszűrés hiányzik, bár azt újabban inkább alkalmazásokkal oldják meg, ezek inkább azok a funkciók nagyrészt, melyeket az operátorok egyes szolgáltatásainak (például hívásátirányítás, hívásvárakoztatást) ki- és bekapcsolására használhatók.

süti beállítások módosítása