...minden bizonnyal Mercedesnek hívnák, vagy legalábbis valami hasonló presztízsű autómárkát testesítene meg. Ami azt illeti, az idei frankfurti autószalon alkalmával bemutatott S-osztály kupé koncepcióautó nem is áll annyira távol a BB10-es BlackBerryktől.

s_klasse.jpg

A koncepcióautó fedélzeti számítógépéhez ugyanis ugyanaz az operációs rendszer biztosítja az alapot, ami a Z10-hez vagy éppen a Q10-hez: a QNX-alapú számítógéphez két, egyenként 12,3 hüvelykes érintőkijelző tartozik, itt jelenik meg emellett annak a sztereó kamerának a képe is, ami az autó elé kerülő akadályokat érzékeli, valamint a környező forgalommal kapcsolatos egyéb visszajelzések. Gondolom Bluetooth-kihangosító is van benne, bár erről nem szól a közlemény.

s_klasse2.jpg

Aki több részletre kíváncsi a 449 lóerős biturbó V8-as kupéval kapcsolatban, látogasson el erre az oldalra

Nagyon úgy tűnik, hogy nem ússzuk meg óriás-BlackBerry nélkül az idei esztendőt, rövidesen érkezik ugyanis a korábban csak Aristo kódnéven ismert, állítólag Z30 típusjelzéssel ellátott péklapátja okostelefonja a kanadai gyártónak. A CrackBerry tegnap megírta, hogy a szolgáltatók már javában tesztelik az újdonságot, szóval a premier nagyon közel lehet. Ami azt illeti, a Z30 prototípusok legjobb tudomásom szerint már Magyarországon is eljutottak a kiváltságosokhoz, a teszt tehát itthon is vadul zajlik.

z30_logo.jpg

A megjelenési időről egyelőre semmi konkrétabbat nem tudni, bár nem lennék meglepve, ha a BlackBerry Jam Asia környékére időzítené a bejelentést a gyártó -- ez szeptember 26-27-én lesz Hongkongban. Ha itt tényleg bejelentik a telefont, várhatóan pár héten belül már kapható is lesz, ahogy történt a Z10 esetében. A gyártásról egyébként egyelőre semmit nem lehet tudni, a komponensekről azonban annál inkább: konkrétan a fél telefon Samsung alkatrészekből áll, nem lennék meglepve, ha ugyanarról a gyártósorról érkezne a Z30 is, ahonnan mondjuk a Galaxy S4.

Az eddigi visszajelzések alapján egyébként a Z30-on villámgyorsan fut a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.2-es verziója. Azt is hallani az előzetes tesztek alapján, hogy a Z30 mindenképpen kétkezes telefon lesz (ezt mondjuk lehet sejteni a batár kijelzőből), illetve elég nehéz készülékről van szó, azt is mondhatnám, hogy jól fel kell kötni a gatyát hozzá.

Rövidesen tehát minden hivatalos részlet kiderül, addig meg jó tesztelgetést minden mérnöknek és egyéb szakembernek!

Via CrackBerry.

A BerryBlog hiába a legnagyobb és legolvasottabb, BlackBerrykkel foglalkozó magyar blog, viszonylag ritkán tudunk olyan információkkal szolgálni itt, amiről ne lehetett volna hallani már máshol. Így van ez rendjén, kis ország, kis foci, mondá volt Puskás professzor, ettől függetlenül néha azért becsúszik egy-két exkluzív infó, mint például most is.

blackberry_10.jpg

A bloggal közelebbi kapcsolatot ápoló egyik, belsős ütemezést ismerő informátorunk elárulta, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer soron következő, 10.2-es verziószámot viselő kiadása a végleges formában várhatóan október elején készül el, vagyis ekkor kapják meg tesztelésre a szolgáltatók a rendszert a különböző készülékekre. A jelenlegi ütemezés szerint a végfelhasználók valamikor október második felében juthatnak hozzá a frissítéshez OTA-frissítésként, már ha addig nem kerül ki valamilyen formában az internetre a végleges verzió (ez szinte biztos, hogy bekövetkezik). A Z30-ra mindez persze nem vonatkozik, mivel az eleve az új rendszerrel kerül piacra.

Hangsúlyoznám, hogy mindez a jelenleg, szeptember 11-én érvényes ütemterv szerint érvényes, vagyis könnyen elképzelhető, hogy az időpontok változnak annak függvényében, hogy az addig hátrelévő tesztek során milyen hibákat sikerül feltárni, illetve kijavítani. Az új funkciók és hibajavítások miatt mindenesetre megéri várni, akik eddig telepítették a készülékükre a kiszivárgott tesztverziókat, többnyire csupa pozitív tapasztalatról számolnak be az új rendszerverzió kapcsán.

Bevallom én rohadtul kedvelem az Indexet, szinte minden nap többször ellátogatok oda, átböngészem a híreket, szórakozom, blogokat böngészek rajta keresztül (többek közt néha a BerryBlogot is). Jóban vagyok több szerkesztővel is, Sixx vette meg például az előző BlackBerrymet és tudtommal máig lelkes BB-felhasználó, Magyarósi Csabiékkal meg ugye együtt csináltuk anno a SmartEastet, a tech rovat több tagjával pedig úton-útfélen találkozom mindenféle sajtórendezvényeken. Éppen ezért kicsit fáj, amikor az Indexen baromságok, vagy legalábbis félinformációk jelennek meg a BlackBerryvel kapcsolatban.

Tegnapi cikkük a BlackBerrynél zajló "kirúgásokról" alkalmas némi hangulatkeltésre, éppen ezért érdemes vele kicsit (na nem túl sokat) foglalkozni. Például tisztázni a kontextust és a nagyságrendet, ha már a szerző nem vette rá magának a fáradtságot -- végülis miért vette volna, jóval egyszerűbb a prekoncepciók alapján odavetni valami ordas butaságot az adminra.

bbry_hq.jpg

Már a cím is erősen csúsztat, hiszen a BlackBerrynél nem most kezdődtek a kirúgások, hanem jóval korábban, abban az átszervezési hullámban, amit tavaly jelentett be a kanadai gyártó (sőt, igazság szerint már 2011-ben volt nagy leépítés a cégnél). Másrészt hatvan (60!!!) emberről van szó, akiket a BlackBerry nyilatkozata szerint nem is biztos, hogy kirúgtak, egyszerűen arról van szó, hogy az Észak-Amerikai piacért felelős sales-es emberek közül hatvanat áthelyeztek Kanadából az USA-ba. Ez egy ilyen multicégnél teljesen természetes, magától értetődő jelenség, bár technikailag igaz, hogy a BlackBerry ezzel megszabadult 60 kanadai munkavállalótól. 

De még ha mind a hatvan embert ki is rúgták. A BlackBerry átstrukturálási, működési racionalizálást célzó programja, a CORE indulása tavaly júniusban egyetlen hónap alatt 5000, vagyis majdnem százszor ennyi munkavállaló elbocsátását jelentette. A cégnek még ma is több mint 10 ezer dolgozója van világszerte. Ehhez képest úgy vélem kissé túlzott médiafigyelmet kapott mind a nemzetközi, mind a magyar sajtóban ez a téma.

Úgyhogy innen üzenem mindenkinek, hogy tessék most már kicsit a multiplatformos BBM-re, a Z30-ra, az OS 10.2-re, az érkező új alkalmazásokra is koncentrálni, keziccsókolom!

Címkék: elemzés core bbry

Erre szerintem nagyjából senki nem számított: tegnap új operációs rendszer jelent meg a jobb sorsra érdemes PlayBook tablethez, mely immár lassan két és fél éve van velünk, szóval informatikai (pláne telekommunikációs) viszonylatban jócskán túllépett már élete derekán. Ráadásul a BlackBerry a nyáron gyakorlatilag teljesen eltemette a tabletet azzal, hogy az előzetes ígérettel ellentétben mégsem tette rá elérhetővé a BlackBerry 10 operációs rendszert, mondván ehhez kevés a kütyü memóriája.

playbook3.jpg

Mindez azonban nem jelentette azt, hogy a PlayBook rendszerének fejlesztése teljesen leállt, erre ékes példa a most megjelent 2.1.0.1753-as verzió, ami egyébként pár nappal ezelőtt kiszivárgott az internetre is. A hivatalos OTA-verzió azonban mindenféle drasztikus beavatkozás (például a memória teljes törlése) nélkül telepíthető, a letöltőcsomag mérete elég masszív, 396 MB. Ebbe egyébként új funkciók nem fértek bele, szóval azt ne is keressétek, a rendszer azonban több biztonsági frissítést is tartalmaz, például megújult az állandó fekete báránynak tekintett Adobe Flash modul is.

Telekommunikációs/pénzügyi fronton a nyár egyik nagy durranása az volt, hogy elindult a Magyar Mobiltárca Szövetség nevű szakmai szervezet Mobiltárca elnevezésű projektjének nyilvános tesztje azzal a céllal, hogy kis hazánkba is bevezesse az egyik legmodernebbnek tekintett elektronikus tranzakciós formát, a mobiltelefon segítségével végzett kártyaleolvasást. Elsőre ez talán kissé bonyolultan hangzik, és valójában az is, elég annyit tudni, hogy elég sok munkaórája van az ügyben az OTP-nek, a SuperShopnak és a három magyarországi operátornak, a Telekomnak, a Vodafone-nak és a Telenornak -- ezek a cégek alkotják ugyanis a tesztet.

Ehhez a teszthez kell egy NFC-képes okostelefon (de nem akármilyen ám, erről kicsit később), egy speciális, NFC-s tranzakciókra felkészített SIM és egy alkalmazás, mely az egész hóbelevancot adminisztrálja, működteti, legalábbis egy bizonyos pontig.

mobiltarca_sim.jpg

Ami a telefonokat illeti, a rendszer, pontosabban az említett alkalmazás BlackBerrykre sajnos nem készült még el, pedig a kanadai gyártó telefonjai híresen megbízható és biztonságos megoldásoknak számítanak ezen a téren (is). Na mindegy, ez nem tántorított el attól, hogy jelentkezzek a tesztre, hátha valami trükk vagy csoda folytán mégis be tudom valahogy applikálni a Mastercard Mobile PayPass bankkártyámat a telefonba.

A kártyát annak rendje, s módja szerint meg is igényeltem, a pár hét múlva kiküldött szerződéssel pedig elballagtam a Magyar Telekomhoz, ahol átvettem az NFC teszthez szükséges SIM-et (én a régi SIM-emet cseréltettem ki új, NFC-s SIM-re) és egy Samsung Galaxy S Advance telefont. Ez az egyik olyan készülék, mellyel hajlandó együttműködni a Mobiltárca app, ami a virtuális kártyákat kezeli, úgyhogy nem volt más választás, letöltöttem az alkalmazást és vártam, hogy a beregisztrált kártya megjelenjen benne. Aztán nem történt semmi.

Némi telefonálgatás és pár nap várakozás után aztán csak lett egy virtuális bankkártyám az alkalmazásban, és innentől jött az igazán izgalmas része az én kis privát tesztecskémnek. A Mobiltárca appban folyamatosan aktívvá téve a kártyát ugyanis nincs tovább szükség egy tranzakcióhoz magára az appra (ezzel együtt az androidos telefonra), a SIM pedig gyakorlatilag bármilyen, a MasterCard által jóváhagyott NFC-s készülékbe (jelen esetben a BlackBerry Q5-be, de ebből a listából tetszőleges telefonnal működnie kell) átrakva érintés nélküli bankkártyát (PayPass-kártyát) csinál a telefonból.

Ezzel persze nincs lehetőség a korábbi tranzakciók ellenőrzésére, és a rendszer talán nem is annyira biztonságos, mintha az alkalmazásból indítanám az NFC-s fizetést, viszont még így is pont olyan biztonságos, mint bármilyen PayPass kártya, hiszen a jellegükből fakadóan azok is folyamatosan aktívak.

Remélem azért mire a teszt véget ér, lesz legalább BB10-re Mobiltárca app, így nem kell senkinek sem más készülékeket közbeiktatnia a rendszer beüzemeléséhez és gondtalan használatához. 

Stay tuned, folytatása következik.

süti beállítások módosítása