A BlackBerry Z30 több érdekes újítással érkezik valamikor az ősszel, bár ezek egy része a korábbi BB10-es okostelefonokon is megjelenik majd, a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.2-es verziójával. Van viszont egy (na jó, igazából nem csak egy, de most egyről beszélünk konkrétan) képesség, amit a frissítés után is csak a Z30-on lehet majd elérni: Ez az USB hoszt funkció.

usb_host.png

Aki nem ismeri annyira a technológiai szakzsargont, vagy az USB után elvesztette volna a fonalat, annak most gyorsan leírom, miről van szó. A Z30-hoz mostantól bármilyen külső, memóriás háttértárat csatlakoztatni lehet (mondjuk a legképletesebb példa egy USB-s pendrive), a telefon pedig képes a fájlkezelőben a külső tárhelyet úgy kezelni, mintha mondjuk egy memóriakártya lenne. Vagyis az USB hoszt funkcióval lehet például képeket másolgatni egy megfelelő kábellel csatlakoztatott pendrájvra, vagy a sticken lévő zenéket mondjuk le lehet játszani a telefonnal.

Az USB hoszt funkció tehát alapvetően akkor jó, ha valamit gyorsan le kell ellenőrizni egy külső meghajtón, vagy valamiért nem akarod terhelni a telefonod háttértárát, és sürgősen kell valami, amire ki tudsz másolni olyan adatokat, melyek később még kellenek, de egyébként csak a helyet foglalják.

Címkék: usb z30 hoszt

A BlackBerry 10 operációs rendszerrel érkező új PC-s és Mac-es szinkronizációs alkalmazás, a BlackBerry Link korábban finoman szólva nem volt kiforrott szoftvernek tekinthető, de akárcsak az operációs rendszer, úgy az alkalmazás is folyamatosan fejlődött tovább.

blackberry_link.jpg

Most éppen egy új, jelentős változásokat tartalmazó verzió jelent meg a szoftverből -- egyelőre Windowsra --, a BlackBerry Link 1.2.0.28 külsőre is átalakult kissé a korábbi verzióhoz képest, emellett stabilabb lett mind a mentés-visszaállítás funkció, mind a szinkronizáció. Mivel a korábbi verziók esetén az automatikus verziófrissítés sem feltétlenül működik hatékonyan, ezért érdemes közvetlenül a BlackBerrytől letölteni az alkalmazást.

A BlackBerry Link új verzióját innen tudjátok letölteni.

Mondtam, hogy erős hete lesz ez a BlackBerrynek, tegnap megjött a Z30, meg a 40 százalékos elbocsátás híre (erről majd később), a hétvégén pedig most már tök hivatalosan jön a BlackBerry Messenger Androidra és iOS-re. Ezzel egy korszak ér véget a kanadai gyártónál, a BlackBerry Messenger exkluzivitásának korszaka, amit lehet siratni, meg lehet lehetőségként kezelni -- én a jelen helyzetben inkább így tekintek rá.

A cég hivatalos blogján szereplő információk szerint a BBM először Androidon válhat elérhetővé szombaton, majd egy nappal később iOS-re is megjelenik. Bár erről egyelőre nem szól a fáma, nem lennék meglepve, ha a BlackBerrykre fejlesztett BBM is frissülne, immár olyan új funkciókkal, mint a BBM-csatornák (ezzel komoly terveink vannak, szóval figyeljétek a blogot!).

bbm.jpg

Szóval a multiplatformossá tett BBM szerintem összességében egy jó lehetőség arra, hogy a lassan csökkenő népszerűségű programot újra felfelé ívelő pályára tegye, különösen ha megjelennek benne olyan funkciók, melyeket más chatprogramok nem, vagy nem olyan jól támogatnak. Ezek egyike lehet a csoportok kezelése, vagy éppen a BBM csatornák, amit egyelőre csak BlackBerryn lehet majd elérni, a VoIP- és videohívásokkal együtt.

Az Inside BlackBerry Blogon lévő bejegyzésből egyébként kiderül egy eddig kevéssé nyilvánvaló érdekesség is: a BBM ugyanúgy PIN-alapú lesz Androidon és iOS-en, mint BlackBerryn, a belépéshez pedig nyilvánvalóan BlackBerry ID-re lesz szükség. 

Az egyelőre továbbra sem világos, hogy hogy lesz ebből az egészből a BlackBerrynek pénze, talán nem is az a cél, hogy pénz legyen belőle, vagy nem most. Ez szerintem pár hónapon belül bizonyára kiderül majd.

Addig is BBM4All!

Címkék: android bbm ios

Nem egyszerű manapság olyan mobilt készíteni, mely minden régióban, minden országban, minden hálózaton működik, a szolgáltatók által használt különböző rádiós hálózatok komoly kihívások elé állítják a mérnököket. Ahogy a Z10/Q10/Q5 modellekből, úgy a Z30-ból éppen ezért több, konkrétan hat típus is napvilágot lát, aminek abból a szempontból mindenképpen komoly jelentősége lehet, hogy a hazai hálózatokon ezek közül nem mindegyik működik teljes erőbedobással.

z30_angled.jpg

Konkrétan az LTE, vagy 4G-s hálózatok támogatottságában van komoly különbség az egyes modellek közt, amiket ezúttal is egy kódsorral (STA100) és egy további számjellel illetnek. Fontos, hogy a magyarországi hálózatokkal jelenleg csak egy típus, az STA100-2-es jelzésű kompatibilis -- szerencsére a legtöbb európai hálózattal ugyanez a helyzet, szóval nyugat-európai importból jó eséllyel ezt a típust lehet majd beszerezni. Például akár már a jövő héttől Angliából, ott kerül ugyanis elsőként forgalomba a Z30.

Ha tehát netán olcsón kínálnak amerikai import Z30-at, vagy látsz az interneten egy olcsó külföldi webáruházat, próbálj meg utánanézni a típusjelzésnek, és csak akkor vedd meg a telefont, ha biztos vagy benne, hogy a típusjelzése megegyezik a fenti jelöléssel! Mi szóltunk!

Via BBin

Kiderült végre, hogy mit tervezett ma reggelre Malajziában a BlackBerry: a kanadaiak végre bejelentették a BlackBerry Z30-at, melyet eredetileg Aristo kódnéven ismerhetett meg a nagyérdemű néhány szorgos vietnami fiatalembernek köszönhetően, akik időben hozzájutottak egy-egy prototípushoz. A Z30 sok szempontból a legek BlackBerryje lett, külsőre azonban mégsem különbözik jelentősen az aktuális nagyágyúktól, így például a Samsung Galaxy S 4-től, vagy éppen a Sony Xperia Z1-től.

A BlackBerry Z30 mindenképpen az eddigi legnagyobb készüléke a gyártónak, az 5 hüvelykes, 1280x720 pixeles képátlójú Super AMOLED kijelzővel ellátott mobil 140x72x9,4 milliméteres házba lett beapplikálva, a tömege pedig eléri a 170 grammot, szóval egy szép nagy tepsifonnal van dolgunk. Akit érdekelnek a további műszaki részletek, annak elárulom, hogy a Z30-ba a Qualcomm Snapdragon S4 Pro lapkája került, mely 1,7 GHz-es órajelen jár és két processzormagot tartalmaz, valamint négy grafikus mag társul hozzá, a rendszermemória 2 GB, a háttértár mérete pedig 16 GB. 

Lehet erre legyinteni, hiszen ma már vannak ennél jóval erősebb okosmobilok is a piacon, csakhogy egy fontos különbség van azok közt és a Z30 közt: a BlackBerry új zászlóshajója BlackBerry 10 operációs rendszert futtat (annak is a legfrissebb, 10.2-es verzióját). Mivel a BB10 futtatásához nem kell atomreaktor (éppen ellenkezőleg, az atomreaktor futtatásához kell több helyen a BB10, vagyis az alapjául szolgáló QNX), ezért akkora nyers erőt sem kellett belezsúfolni az újdonságba.

Z30_RightAngle.jpg

Ez, meg a 2880 mAh-s akkumulátor a BlackBerry szerint különösen hosszú akkus üzemidőt szavatol, ami kicsit olyan hiszem ha látom érzést vált ki belőlem, a magam részéről egyébként úgy vagyok vele, hogy olyan mindegy, hogy a rendelkezésre állási idő 20 vagy 25 óra, így is, úgy is töltőre kell tenni naponta a telefont. A Z30-ról egyébként még tudni érdemes azt is, hogy minden LTE-hálózattal kompatibilis és egy speciális antennatechnológiának köszönhetően rosszabb vételi körülmények közt sem szakad meg annyiszor a hívás és stabilan gyors marad az adatkapcsolat.

Majd elfelejtettem, a Z30 sztereó hangszórókkal rendelkezik, ami a BlackBerry szerint állati jól szól, emellett van benne egy 8 és egy 2 megapixeles kamera, NFC, kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 4.0 és egyéb nyalánkságok.

Megjelenés még ebben a hónapban Angliában és a Közel-Keleten, itthon várhatóan októberben. A telefonról a következő napokban minden további részletet elolvashatsz itt a BerryBlogon!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én elég sok mindent igyekszem fejben tartani, de olykor bizony jól jön a BlackBerrym, amit időnként igyekszem memóriahelyettesítőként, egyfajta jegyzetfüzetként használni. Erre a célra jól használható, alapfunkciókat kínáló alkalmazás a BB10 platform gyári jegyzetelője, a Remember, ami a régi telefonokon futó Tasks és MemoPad alkalmazásokat egyszerre váltja fel. Most pedig végre itt az Evernote natív BB10-es változata, mely sokkal gazdagabb funkcióválasztékot kínál.

evernote.png

Az Evernote fiókokat eddig is be lehetett integrálni a Remember alá, de hiába volt ott az app a régi BlackBerryken, vagy éppen a PlayBookon, a Z10/Q10/Q5 triásznál se híre, se hamva nem volt. Pedig az Evernote tényleg egyszerű programocska, túl sok munkát azért láthatóan nem igényelt a megírása. 

Na de a lényeg, hogy végül csak kész lett, és elérhetővé vált a BlackBerry Worldben, méghozzá ingyenesen. A program használatához legalább BB10 v10.1 szükséges. A letöltéshez kattints a következő linkre:

Evernote BlackBerry 10-re.

süti beállítások módosítása