A BlackBerry 10 bemutatója során szó esett egy olyan képességről, mely az újonnan bemutatott készülékeket magasan a versenytársak felé helyezi az üzleti szférában. Ez a BlackBerry Balance, ami tulajdonképpen két telefont csinál egyből. Az átlagos, egyéni felhasználók valószínűleg sosem fognak hallani róla, nem fogják használni (minek is?), de egy vállalati rendszergazda vagy mobilmenedzsmenttel foglalkozó céges IT-szakember számára ez a funkció maga a paradicsom.

bb_balance.jpg

A BlackBerry Balance ugyanis egyazon telefonon belül két egymástól teljesen elszeparált (munka)környezetet biztosít, melyek közt egy egyszerű mozdulattal lehet váltogatni. A két működési környezet közt (nevezzük privát és üzleti panelnek őket) nincs semmilyen átjárás, így nem keveredhetnek az alkalmazások, meg a fájlok sem, illetve a munkahelyi e-maileket nem lehet privát fiókban továbbküldeni, vagy a szövegtörzsüket részben vagy egészében bárkivel megosztani. Egy a céges titkokat féltve őrző nagyvállalat számára ez óriási fegyvertény lehet, nem beszélve arról, hogy ha az alkalmazott valamilyen úton-módon begyűjt valamilyen kártékony programot vagy e-mailt, az nem terjedhet így át a vállalat belső rendszereire.

Ha ez nem lenne elég, a vállalati rendszergazda a BlackBerry Enterprise Service 10 nevű mobilmenedzsment-alkalmazással távolról el tudja érni a dolgozó BlackBerryjét, és mindenféle módon szabályozni tudja annak használatát -- legalábbis ami az üzleti panelt érinti. Akár le is törölhető távolról a telefon tartalma, de ilyenkor is megmaradhatnak a privát adatok. Mondhatni kézenfekvő ezek után, hogy az üzleti panelnek saját alkalmazásboltja is van, ahová a cég beteheti a saját programjait, vagy azokat az appokat, melyek feltétlenül szükségesek a munkavégzéshez (a videós bemutatóhoz és további részletekhez kattints a jobb oldali nyílra!).

Folytatjuk a BlackBerry 10 operációs rendszer képességeit bemutató sorozatunkat, hiszen a szerdai eseményt még korántsem göngyölítettük fel teljes egészében, van még miről beszélni bőven. Itt van mindenekelőtt a BlackBerry Hub, az új operációs rendszer vadonatúj üzenetközpontja, ami teljesen megváltoztathatja a mobilos üzenetkezelésről eddig kialakult képet.

Hallottam már olyan véleményt ezzel kapcsolatban, hogy más platformokon is könnyen elérhetők az üzenetek, a felső státuszbárt Androidon és iOS-en is le lehet húzni egy ujjmozdulattal és lám, ott vannak az e-mailek, értesítések. Mégis milyen többletet ad, miben jobb akkor a BlackBerry Hub? Elég sok mindenben.

z10_white_blackberryhub.jpg

Kezdjük talán azzal, hogy a BlackBerry Hub egy a korábbi BlackBerryk üzenetkezelő rendszerének továbbfejlesztése, továbbgondolása révén létrejött masszív üzenet- és jelentésközpont. Vagyis az e-maileken, facebook- és twitter-üzeneteken kívül ide, erre a központi helyre érkeznek be például a naptárprogram értesítései is. De ez még nem minden (kattints a jobb oldali nyílra a részletekért)!

Címkék: blackberry hub bb10

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én szerintem soha nem olvastam még el egyetlen telefonom kézikönyvét sem, legfeljebb ha nagyon elakadtam valamiben belelapoztam (tudom ciki, de előfordult már olyan, hogy a hátlap levétele gondot okozott egy modellnél). Ráadásul ezek a kézikönyvek már igazából nem is könyvek, hanem elektronikus dokumentumok, amiket többnyire rámásolnak a telefon memóriájára, olvasgasd csak onnan, ha akarsz valamit. Hogy ez mennyire praktikus mondjuk egy kezdőnek, azzal kapcsolatban kételyeim vannak, mindenesetre évek óta ez a gyakorlat és most már így is marad. Éljenek az esőerdők!

z10_humanual_picture.jpg

Az új BlackBerry okostelefonok közül a Z10-hez már elérhető ebben az elektronikus formában a kézikönyv, ráadásul magyarul is, úgyhogy ha meghoztad a nehéz döntést, és elhatároztad, hogy a következő okostelefonod egy Z10 lesz, akkor addig is, amíg hozzájutsz, ártani nem árt alapon tanulmányozd a dokumentumot! Amiből egyébként túl sok újdonság nem derül ki azon kívül, hogy a kulcsfontosságú programokat vagy funkciókat (Hub, Remember, Timeshift kamera) hál' istennek nem akarták mindenáron magyarra fordítani. 

Illetve egy érdekesség mégis van a dokumentumban, eszerint a BBM videohívások mobilhálózaton keresztül is működnek, bár ehhez még lehet a szolgáltatónak egy-két keresetlen szava. A BBM hanghívásokról nem találtam érdemi információt a kézikönyvben, ha rátaláltok, szóljatok!

A BlackBerry Z10 kézikönyvet elérhetitek erre a linkre kattintva.

Kösz a tippet Gábornak!

Az új BlackBerry, illetve az új platform, a BlackBerry 10 bemutatkozása során viszonylag kevés szót szántunk a két bemutatott telefonra, az érintőkijelzős Z10-re és a QWERTY-billentyűzetes Q10-re. Ez egyébként nem véletlen, ha súlyozni akarnám a szerda délután látottakat (a közvetítésről készült felvételt megnézhetitek nálunk is), azt mondanám, hogy a bemutató háromnegyede szólt a platformról és csak a többi a telefonokról. Ami ilyen helyzetben érthető is, mert bár a Z10 és a Q10 igazi minőségi hardverek, lássuk be, nem elsősorban az fogja meghozni a sikert, hogy mennyire izmos processzor, vagy milyen kijelző került a telefonokba.

Ettől függetlenül gyorsan szaladjunk végig a két újdonság legfontosabb paraméterein, melyet a BlackBerry által kiadott hivatalos információk alapján állítottunk össze nektek. Egyet már most leszögezek: a két telefon határozottan felért az élmezőnybe.

BlackBerry Z10

z10_press.jpg

Specifikációk:

  • Processzor: 1,5 GHz-es, kétmagos Snapdragon S4 Plus
  • Kijelző: 4,2 hüvelykes LCD-kijelző 1280x768 pixeles felbontással (356 ppi-s pixelsűrűség), Touch on Lens technológia
  • Memória: 2 GB RAM, 16 GB háttértár, microSD-kártyával bővíthető
  • Rádiós kapcsolat: HSxPA, LTE (csak bizonyos modelleken), 802.11agbn Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC
  • Kamera: 8 megapixeles, autófokuszos elsődleges kamera, 1080p videorögzítési lehetőséggel, 5x digitális zoommal. 2 megapixeles másodlagos kamera 720p videofelvétellel, 3x digitális zoommal
  • Szenzorok: Gyorsulásérzékelő, mágneses pólusérzékelő, közelségérzékelő, giroszkóp, fényérzékelő, GPS
  • Csatlakozók: microUSB (töltő/adatszinkron), microHDMI (digitális videokimenet)
  • Akkumulátor: 1800 mAh, cserélhető
  • Méretek: 130 x 65,6 x 9 milliméter

BlackBerry Q10

q10_press2.jpg

Specifikációk:

  • Processzor: 1,5 GHz-es, kétmagos Snapdragon S4 Plus
  • Kijelző: 3,1 hüvelykes, SuperAMOLED, 720x720 pixeles felbontás (360 ppi-s pixelsűrűség), Touch on Lens technológia
  • Memória: 2 GB RAM, 16 GB háttértár, microSD-kártyával bővíthető
  • Rádiós kapcsolat: HSxPA, LTE, 802.11agbn Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC
  • Kamera: 8 megapixeles, autófokuszos elsődleges kamera, 1080p videorögzítési lehetőséggel, 5x digitális zoommal. 2 megapixeles másodlagos kamera 720p videofelvétellel, 3x digitális zoommal
  • Szenzorok: Gyorsulásérzékelő, mágneses pólusérzékelő, közelségérzékelő, giroszkóp, fényérzékelő, GPS
  • Csatlakozók: microUSB (töltő/adatszinkron), microHDMI (digitális videokimenet)
  • Akkumulátor: 2100 mAh, cserélhető
  • Méretek: 119,6 x 66,8 x 10,3 milliméter

Láthatjátok, hogy a két telefon közt elég sok a hasonlóság, például ugyanolyan teljesítményű processzor és ugyanannyi memória van mindkettőben, tehát sebességre nem lesz különbség a Z10 és a Q10 közt (aki hiányolná a négymagos processzorszörnyetegeket, annak felhívnám a figyelmét arra, hogy itt láthatóan a rendszer van a hardverre optimalizálva és nem fordítva, mint sok más helyen). Aki tehát vacillál, annak egyértelműen a fizikai és a virtuális gombsor közt kell választania -- nem lesz könnyű döntés, mivel mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya.

Ja igen, és mégegy fontos dolgot el kell döntenetek a vásárláskor: mindkét telefon elérhető lesz feketében és fehérben. Tudom, BLACKBerry, de tényleg ennyire egyértelmű mindenki számára a döntés?

Aki tegnapelőtt lemaradt volna a RIM totális ujjászületéséről, vagyis a BlackBerry 10 platform rajtjáról, a Z10 és a Q10 bemutatójáról, vagy csak szeret enyhe német akcentussal beszélő CEO-kat és üzletasszonynak öltözött Alicia Keys-t nézegetni, annak ajánljuk figyelembe a launch teljes képanyagát, amit elérhető a YouTube-on, illetve így természetesen itt a BerryBlogon is!

heins_q10.jpg

Ti egyébként hogy látjátok, más termékbemutatókhoz képest mennyire volt a január 30-i erős, jól szervezett és informatív?

Címkék: launch bb10

Az új BlackBerry operációs rendszer, a BlackBerry 10 a cég tradícióihoz igazodva továbbra is nagyon erős szövegbevitel-támogatást nyújt, még azokon a telefonokon is, amelyeken a hangerőszabályzón kívül egyáltalán nincs semmiféle gomb. A Z10 a BlackBerry új zászlóshaja kapcsán sokan rettegnek attól, hogy a QWERT-gombsor elhagyása csorbítja a bevitel hatékonyságát, a gyártó frappáns módszerrel megy ennek elébe.

Ez a részben a más platformokon is elérhető SwiftKey-re épülő virtuális billentyűzet, ami mindennél pontosabb és gyorsabb gépelést ígér, legalábbis a virtuális klaviatúrák mezőnyében. A megoldás több szempontból is kitűnik a mezőnyből, így például a gombkiosztás, a gombok mérete és elhelyezése, valamint tagoltsága pont ideális, a gombok nem túl nagyok, nem túl kicsit, jól megkülönböztethetők egymástól.

A hagyományos, öntanuló prediktív bevitelt a Z10 úgy egészíti ki, hogy az ajánlatok nem a billentyűzet feletti felső sorban jelennek meg, hanem közvetlenül a gombok felett, így egy ujjmozdulattal "fel lehet őket küldeni" a beviteli mezőbe. Leírni elég nehéz ezt a folyamatot, de a beágyazott videóban jól látszik, hogy működik ez az egész. A szójavaslatokat ráadásul nem csak az eddig begépelt szövegekből állítja össze a rendszer, hanem az általunk küldött összes üzenetet elemezve képes megtanulni a szóhasználatunkat is!

A BlackBerry 10 virtuális billentyűzete a gépelés pontosságát is javítja azzal, hogy kvázi hőtérképet készít a gombnyomásokról, vagyis hiába ütünk mellé, mégsem ütünk mellé. 

Azért bármennyire is jónak tűnik ez a klaviatúra, majd nyugtával dicsérjük csak a napot, én például a 9900-on vakon gépelek, ez pedig bármennyire is jó és pontos, aligha lesz alkalmas erre. Másfelől meg meglátjuk, hogy a prediktív bevitel mennyire tud kiigazodni a világ egyik legbonyolultabb ragozási rendszerét használó magyar nyelven. Apropó, a rendszer egyszerre három nyelvet tud kezelni párhuzamosan, és elvileg minden további nélkül felismeri, ha másik nyelven kezdünk el gépelni. Capisci?

Szóval minek ide QWERTY, ha a BlackBerry 10-zel gépelés nélkül is lehet gépelni?

süti beállítások módosítása