A BlackBerry és az osztrák dizájncég, a Porsche Design kapcsolata több évre vezethető vissza, talán ti is emlékeztek a 9900 Bold egyedi kialakítású változatára, a P'9981, ami úgy nézett ki, mintha szamurájkarrdal faragták volna -- pedig nem is japánok tervezték. Ezt a telefont egyébként Dubajban mutatták be, és a híresztelések szerint ugyanitt lesz november 20-án a P'9982 bemutatója.

porsche_z10_1.jpg

A P'9982 típus a P'9981-hez hasonlóan luxustelefon, csak ez már egy BlackBerry 10-es készülékre, konkrétan a Z10-re épül. A mobilról mutattunk már korábban nektek fotókat, nem mondanám, hogy mindenki tetszését el fogja nyerni, de ha kellően nagy árcédulát raknak rá (márpedig a 2000 dolláros fogyasztói ár elég borsosnak tűnik), akkor bizonyára viszik majd, mint a cukrot.

Mindenesetre a részletek hamarosan kiderülnek, addig se felejtsétek, hogy ha már Dubaj, akkor a hétvégén Formula 1 nagydíj az Egyesült Arab Emírségekben!

Via TBreak.

Bár a BlackBerry potenciális felvásárlása körüli pletykák mostanában különösen fantáziadúsak -- kis túlzással már csak a Dalai Lámával nem hozták hírbe a céget --, tegnap egy érdekes spekuláció jelent meg a mérvadó Wall Street Journal hasábjain a kanadai cég lehetséges jövőjét illetően: A cég vezetői állítólag múlt héten Kaliforniába repültek azért, hogy titokzatos tárgyalásokat folytassanak Mark Zuckerberggel, a Facebook atyjával.

Az ilyenkor szokásosan megszólaló bennfentes források szerint a vezetők a cég potenciális eladásáról tárgyalhattak, még éppen időben, hiszen a Fairfax részvényennkénti 9 dolláros ajánlata jövő hétfőn konkretizálódhat, vagy éppen nem konkretizálódhat, ha jön egy módosabb befektető. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a Facebook ilyen befektető lehet-e, vagy Heinsék csak családlátogatáson jártak Zuckerbergéknél, hogy életükben először lássanak végre pulikutyát.

facebook_hq.jpg

Viccet félretéve a Facebookról tudni kell, hogy irgalmatlanul sok felhasználója van, éppen ezért sokan kézenfekvőnek tekintik, hogy ennek az irgalmatlan sok felhasználónak a cég előbb-utóbb saját mobilt akar adni a kezébe, amit aztán minden eddiginél jobban behálózhat a rendszerbe. Mondjuk Zuckerberg már többször kijelentette, hogy ez elbaltázott stratégia lenne, de nyugtával dicsérjük a napot, és ha már mobilgyártót venne, miért ne pont a kiterjedt szabadalmi portfólióval rendelkező BlackBerryt venné meg a cég?

Persze az is lehet, hogy a Facebookot egyáltalán nem érdekli a telefongyártó részleg, viszont annál inkább a multiplatformos nyitással újult erőre kapott BlackBerry Messenger, melyből egy-két elemet bizonyára jól lehetne hasznosítani a Facebook saját üzenetküldő rendszerében. Vagy az is lehet, hogy Heinsék a legfelsőbb szintekre próbáltak hatni azért, hogy legyen végre natív Instagram kliens BlackBerryn? Na jó, ez talán kevéssé valószínű...

Via WSJ.

Áhá, most már világos, hogy a BlackBerry Z30 miért lett a maga nemében olyan nehézsúlyú telefon! A BlackBerry csúcs-taperoló készüléke csaknem 170 grammot nyom a mérlegen, aminek csak részben oka, hogy egy masszív, nagy kapacitású akkumulátor van a készülékben. A másik ok, hogy (immár biztosan) a telefont gyárilag felvértezték egy különleges töltőáramkörrel, mely vezeték nélkül is képes tölteni az akkumulátort.

Mindez abból a sajtóanyagból derült ki, melyet a Verizon Wireless nevű amerikai mobilszolgáltató adott ki a BlackBerry Z30 megjelenése kapcsán -- a cég exkluzivitást kapott az Egyesült Államokra a telefon forgalmazását illetően, illetve exkluzivitást kapott a vezeték nélküli töltőfunkcióra is, melyet nyilván szoftveres úton lehet ki- és bekapcsolni a BlackBerryken. 

z30_verizon.jpg

Így természetesen később, az exkluzív időszakot követően minden bizonnyal más szolgáltatók által értékesített telefonokon is be lehet majd kapcsolni a vezeték nélküli töltési funkciót, amit egyébként indukciós töltésnek is neveznek, és kell hozzá egy speciális töltőlap, amire elég ráhelyezni a telefont, és mindenféle kábel csatlakoztatása nélkül indulhat az elektronvándorlás.

Ezt a technológiát egy Nokia Lumia 920-on egyébként egyszer már volt alkalmam látni, és azt kell mondjam elég meggyőzőre sikerült a rendszer, más kérdés, hogy a Nokia az utódmodellből, a Lumia 925-ből pont a tömegnövelő faktor miatt kivette az indukciós töltéshez szükséges tekercset.

Persze az sem teljesen kizárt, hogy a Z30-nál is egy indukciós hátlappal oldják majd meg a vezeték nélküli töltést, akárcsak a Lumia 925-nél (ahol külön tartozékként vásárolható ilyen hátlap), és akkor az egész tömeges fejtegetőzést tekintsétek tárgytalannak. Mindenesetre várhatóan pár héten belül kiderül, mi az igazság ezzel a nagy töltőmizériával kapcsolatban.

A múlt hét egyik legnagyobb diplomáciai botrányát kétségtelenül Angela Merkel német kancellár robbantotta ki azzal, hogy berendelte a németországi amerikai nagykövetét abban a kémügyben, melyet az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a CIA volt alkalmazottja, Edward Snowden teregetett ki hónapokkal ezelőtt. A lényeg nagyjából annyi, hogy ezek a piszok amerikaiak mindenkit lehallgattak, még ezt a kedves, jóravaló, mindig elegáns Merkel asszonyt is, nem beszélve több millió másik EU-s állampolgárról, köztük németekkel, franciákkal, és bizonyára mindenféle, potenciálisan veszélyes nációval.

Eddig még a BlackBerrynek önmagában nem sok köze lenne az eseményekhez, csakhogy a német sajtóból kiindulva néhány lapnak sikerült sajátosan értelmeznie az történteket, arra utalva, hogy esetleg a kancellár BlackBerryjét (is) lehallgatták az amerikaiak. Ezzel egyébként csak annyi a probléma, hogy a BlackBerry nem tud róla, hogy Merkel a telefonjukat használná, noha kétségtelen, hogy a hannoveri CeBit kiállítás alkalmával a kancellár fotósoknak felmutatott egy eszméletlen menő, szövetségi* sast ábrázoló hátlappal rendelkező Z10-et. 

Ha már a fotónál tartunk, az itt készült felvételt azóta sikerült leleményes Photoshop-mágusoknak kicsit átretusálniuk, hogy jól mutasson a Handygate-botrányról szóló cikkekben. Az eredményt lásd lent.

Előtte:

merkel1.jpg

Utána:

merkel2.jpg

Ez ám a gyors hangulatváltozás!

*kösz a tippet Zalánnak!

Mire ezek a sorok megjelennek a BerryBlogon, a BlackBerry Messenger jó eséllyel történelmi csúcsot ért el, már ami a felhasználók számát illeti, hiszen mostanra a becslések szerint meglehet a csevegőprogramnak a százmillió felhasználó, összesen három platformon (a BlackBerry mellett iOS-en és Androidon). A felhasználói tábor ráadásul könnyebben is gyarapszik, hiszen a BlackBerry a hét eleji megjelenéskor felállított várólistát teljesen eltörölte, a szerverek pedig az eddigi tapasztalatok alapján mostanra képesek akár óránként tízmillió új felhasználóval is megbirkózni.

Mindez azt jelenti, hogy a BBM-felhasználók tábora egy hét alatt csaknem megduplázódott, hiszen múlt héten ilyenkor még "csupán" körülbelül 60 millió BB-s user használta a szolgáltatást. Ami a platformok közti megoszlást illeti, az androidos alkalmazásboltban, a Google Play Store-ban a letöltések száma már a 10-50 milliós kategóriába esik, számos országban pedig a top tíz ingyenes appok közt van a BBM, illetve több helyen vezeti is a listát. Nagyjából hasonló a helyzet iOS platformon is, itt Angliában, Kanadában és Franciaországban első helyezett a BlackBerry csevegőprogramja, az Egyesült Államokban pedig második.

heins_bbm.jpg

Közben jönnek az első hibajavítások is az alkalmazáshoz, úgyhogy a BlackBerry láthatóan nem dőlt hátra a program multiplatformos verzióinak a kiadását követően, mind iOS-en, mind pedig Androidon érkezett már új verzió, bár ezek új funkciókat egyelőre nem hoztak (VoIP, Chanels, videochat stb.).

Hogy ne csak mindig a külfölddel példálózzunk, utánanéztem, hogy nálunk hogyan teljesít a BBM -- nos nem túl meglepő módon itthon nemhogy az első tízben, de az első százban sincs benne az alkalmazás, a Google Play Store-ban jelenleg a 124. legnépszerűbb ingyenes app a BlackBerry Messenger, ami egyrészt nem hangzik túl jól, de másrészt meg a BlackBerry magyarországi ismertségét és elterjedtségét tekintve mégis. Ráadásul ha azt vesszük, hogy olyan, egyébként népszerű programok, mint a Dropbox, vagy a Google Térképek is a 120. és 122. helyen tanyáznak, abszolút nem is olyan rossz ez a helyezés.

Ha már itt tartunk, a magyar androidosok láthatóan teljesen rá vannak kattanva a Viberre, ami pont BlackBerry 10-re nem érhető el (talán nem annyira véletlenül), az első helyezett a listán pedig a Facebook Messenger, sokak kedvence, a BB10-en is elérhető WhatsApp pedig csupán a 34. a pillanatnyi listán.

Szóval a multiplatformos BBM világszintű debütálása mindenképpen nagyon biztatóan alakul, a százmilliós kritikus felhasználói tömeg elérése abszolút pozitív mérföldkőnek tekinthető, az app szereplése még itthon is figyelemre méltó. Úgyhogy nincs más hátra, ha már felraktad a BBM-et az androidos telefonodra vagy az iPhone-odra, használd, hívd meg a barátaidat, ismerőseidet a rendszerbe, hogy még nagyobb, még pezsgőbb közösség alakulhasson ki a BBM immár kötetlen kötelékében!

#BBM4all!

süti beállítások módosítása