Az előző posztban azt kértem tőletek, írjátok meg, mire vagytok kíváncsiak a BlackBerry Z10-zel kapcsolatban. Előre leszögezem, töréstesztet nem végzek a telefonnal!

Egyrészt mert ilyesmire amúgy sem képesek ép elméjű emberek, másrészt meg már úgyis megcsinálta valaki más előttem. Egy új telefon bemutatója után általában pár nap alatt megjelennek az első leejtős videók az interneten, amik majdnem olyan népszerűek, mint a kicsomagolósak -- a BlackBerry Z10 sem kerülhette el a sorsát, többször is durván ledobták a padlóla.

A gyengébb idegzetűeknek azt tanácsolom nézzenek valami barátságosabb felvételt a YouTube-on (javaslom például Jolcsi néni csatornáját megtekintésre), a többiek pedig készüljenek a pusztításra!

Címkék: törésteszt z10

A BlackBerry új operációs rendszerének, a BlackBerry 10-nek az egyik legnagyobb fegyverténye az alkalmazások oldalán, hogy a rendszer képes minimális átalakításokat követően androidos alkalmazásokat is futtatni. Az ilyen átportolt appokkal már tele van a BlackBerry World, és aki azt gondolja, hogy csak a kisebb, hobbifejlesztők választják az egyszerű(bb) portolást, az nagyon téved.

skype.jpg

A BlackBerry 10 bemutatóján múlt héten elhangzott, hogy rövidesen érkezik a Skype VoIP-kliens BlackBerry 10-re, no hát úgy alakult, hogy a legfrissebb hírek szerint ez is egy androidos port lesz, vagyis valójában egy androidos Skype-ot fogunk futtatni a Z10-en vagy a Q10-en, illetve minden más, később megjelenő BB10-es telefonon. 

Hogy ez jó vagy rossz hír, azt egyelőre nehéz így megítélni, egyfelől persze örülni kell neki, hogy egyáltalán lesz Skype, másfelől viszont minden platformon a natív alkalmazások nyújtják a legjobb élményt, ehhez semmi kétség nem fér. A Skype, illetve a Microsoft itt valószínűleg várakozó állásponton van, ha az appot kellően sokan letöltik, elképzelhető, hogy elkészül a natív kódban írt változat is belőle.

Persze előbb jussunk el oda, hogy az android-port megjelenjen a BlackBerry Worldben, erre azonban már állítólag nem kell sokáig várni a Skype szerint.

Címkék: skype android bb10

Akik lájkolják a BerryBlog oldalát a Facebookon, azoknak valószínűleg nem mondok újdonságot azzal, hogy végre-valahára, nem egészen egy héttel a világpremiert követően ide is eljutott a legelső BlackBerry 10-es okostelefon, a BlackBerry Z10. A beköltözés már megtörtént, az ismerkedés percei jelenleg is zajlanak, kicsit úgy érzem most magam, mint egy első randin, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ennek még véletlenül sem lesz szex a vége.

z10_indahouse.jpg

Megnyugtatok mindenkit, ennek előbb-utóbb részletes teszt lesz a vége, de egyrészt nem akarom elkapkodni a dolgot, másrészt pedig szeretném kicsit interaktívvá tenni a BerryBlog első BlackBerry 10-es tesztjét. Úgyhogy arra szeretnélek kérni titeket, hogy írjátok meg vagy itt a kommentekben, vagy az info@berryblog.hu e-mail címen, hogy mire vagytok különösen kíváncsiak, én pedig igyekszem mindennek utána járni, amellett persze, hogy napi szinten használom a telefont és megpróbálok vele a lehetőségekhez mérten minél több tapasztalatot gyűjteni, minél több funkciót és alkalmazást kipróbálni. 

Nem lesz rövid az ismeretség ez után az első randi után, azt már most látom, és bizonyára kicsit össze kell majd még csiszolódnunk, de az eddigiek alapján nagyon bizakodó vagyok. Nemsokára részletezem, addig is írjátok meg, mi érdekel a legjobban titeket a BlackBerry Z10-zel kapcsolatban!

Címkék: blackberry z10

Jól indult a BlackBerry 10, illetve az arra épülő első telefon, a BlackBerry Z10 életpályája, tegnap meg is írtuk, hogy az eladások -- noha a BlackBerry nem közölt számokat -- meghaladják az elvárásokat. A készletek apadnak, illetve el is apadtak, az eBayen pedig nincsenek fent tömegével a telefonok, ami jó jel, nem a nepperek veszik őket, hanem hús-vér felhasználók.

rogers_line.jpgBlackBerry Z10-re váró sor az egyik kanadai mobilszaküzlet előtt

A sajtó szkeptikusabb felének a kedélyeit lehűtendő a gyártó tegnap kiadott egy rövidke hivatalos nyilatkozatot is az első hét forgalmából. Idézem:

"Kanadában a tegnapi nap a BlackBerryk eddigi történelmének legerősebb nyitónapja volt. A forgalom 50 százalékkal meghaladta minden korábbi termékünk nyitásának a forgalmát. Az Egyesült Királyságban minden idők eddigi legnagyobb forgalmú hetét háromszorosan teljesítette túl a nyitóhét értékesítési mennyisége" -- nyilatkozta Thorsten Heins, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója.

Ezekből a kinyilatkoztatásokból már nagyjából lehet következtetni az eladásokra, de természetesen meg kell várni, mennyire tart ki a lendület és az érdeklődés. Az igazi rajt pedig március közepén jöhet el, az Egyesült Államokban.

Nem vitás, hogy a jelenlegi BlackBerry 9900 tulajok közül sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy az új, BB10-es QWERTY-s modell, a BlackBerry Q10 miben különbözik és miben hasonlít a nagy elődhöz. Ami a rendszert illeti, teljes a különbözőség, de a külső jegyeket illetően annál több a hasonlóság -- bár azért össze nem fogjuk keverni a két telefont.

Az N4BB jóvoltából ezeken a képeken együtt láthatjátok a két QWERTY-s BlackBerryt, és nagyjából képet kaphattok róla, hogy mik a hasonlóságok és a különbözőségek.

q10_9900_1.jpg

Először is talán a legszembetűnőbb változás a híváskezelő gombsor, a menügombok és a trackpad elhagyása, helyette egy jó nagy, 1:1 képarányú kijelző terpeszkedik a telefon előlapján.

q10_9900_2.jpg

A két QWERT-gombsor sem teljesen egyforma, a 9900-as íves kialakítású klaviatúráját a Q10-nél egyenes gombsor váltja fel. Végül nincs fém keret sem, a hátlap pedig teljes egészében karbon, vagy karbon mintázatú műanyag, a jól ismert BB-logóval. A két telefon vastagsága nagyjából egyezik, a Q10 azonban láthatóan nagyobb telefon. 

q10_9900_3.jpg

A BlackBerry 10-es Q10 megjelenésére sajnos még várni kell, itthon várhatóan májustól juthatsz majd hozzá a telefonhoz, amit egyes korábbi spekulációkkal ellentétben már nem a Bold családba sorolnak.

A következő, mesébe illő történet akár az Ezeregyéjszaka meséi modern feldolgozásának a része is lehetne, annyira jó és persze tanulságos, mint minden mese. És nem csak azért, mert történetesen éppen az arab világban játszódik.

Történt, hogy három szegény fiú, Aman, Adzsaj és Palas, akik alkalmazásfejlesztéssel ütötték el idejüket, amikor éppen nem a gimibe jártak, egyszer csak felfigyeltek rá, hogy a RIM egy csodálatos új mobil platformot indít útjára BlackBerry 10 néven. A fiúk összenéztek, és azonnal tudták, hogy ez a platform megváltja majd a világot, így gyorsan el is készítették alkalmazásaikat a rendszerre.

Nemsokára híre ment, hogy a RIM világra szóló mulatság keretén belül indítja útnak a BlackBerry 10-et és az új platformra épülő telefonokat. Ráadásul ez az esemény részben Dubajban lesz! 

-Ennek a fele sem tréfa, ott a helyünk! -- néztek össze a fiúk.

Fel is kerekedtek tüstént, hogy odaérjenek a rendezvényre, amit január 30-ra hívott össze a RIM. A fiúk annyira izgatottak voltak, hogy órákkal a kezdés előtt a helyszínre értek, abban reménykedve, hogy beengedik őket a zord biztonsági őrök.

De Amannak, Adzsajnak és Palasnak útját állták, mivel nem volt meghívójuk. Nem sokkal később a műsor odabent elkezdődött, bemutatkozott a BlackBerry 10, nevet váltott a RIM és Thorsten Heins bemutatta a BlackBerry Z10-et és Q10-et. 

A három fiú erre nagyon izgatott lett. -- Próbáljuk meg mégegyszer! -- mondták.

És végül szerencséjük lett. Egy gyönyörű hölgy odament hozzájuk a BlackBerrytől, majd amikor a fiúk elmondták, hogy csak be szeretnének jutni, megígérte nekik, hogy beszél valakivel az ügyükben.

Alig telt el pár perc, a hölgy visszatért, és beinvitálta a fiúkat. Bemutatta őket a BlackBerry helyi vezetőjének, akinek Adzsaj, Aman és Palas elmesélték a történetüket. Végül a marketingigazgató barátságosan kezet rázott a fiúkkal és közölte a munkatársaival:

-Ezeknek a fiúknak adjatok egy-egy BlackBerry Z10-et! Megérdemlik!

uae_boys.jpg

Így Adzsaj, Aman és Palas az Egyesült Arab Emirátusok lakói közül elsőként mentek haza egy BlackBerry Z10-zel a zsebükben.

Ma is boldogan élnek vele...

...Igaz történet alapján.

Címkék: mese bb10 z10
süti beállítások módosítása