A BlackBerry Messenger, vagyis a BBM egyike volt a legelső mobilos chatklienseknek a világon, a BlackBerrykkel rendelkező felhasználók kis túlzással már akkor a mobiljukon chateltek, amikor a Vibert ma használó generáció még meg sem született. Érdekes egyébként, hogy a legtöbb, ma mobilon népszerű chatprogram eredetileg PC-re készült el, majd az okostelefon-éra kezdetével költözött át a készülékekre, a BBM pedig most éppen fordított irányba tart, és ezt már félig-meddig hivatalos infóként is lehet kezelni.

A PC-s BBM-kliens megjelenése rövidesen várható tehát, más kérdés, hogy nem biztos, hogy abban a formában, ahogy arra sokan számítanak. John Chen és John Sims (utóbbi a BlackBerry nagyvállalati megoldásokért felelős részlegének a fejese) a PCMagnek árultak el néhány apróbb titkot a készülőben lévő üzleti megoldásokról, köztük az eBBM üzleti üzenetküldő platformról, melynek kapcsán szóba került a PC-s funkció is.

bbm_logo_angled.jpg

Sims a magazinnak elmondta, hogy lesz ugyan PC-s BBM-videochat, de ez várhatóan csak az üzleti ügyfelek számára lesz elérhető, a "mezei" felhasználók ugyanis a cég szerint nem igénylik ezt a funkciót. Ezek után jó lenne tudni, hogy a többi funkcióval mi lesz, mert kétségtelenül elég hülyén nézne ki egy ingyenes PC-s chatkliens videochat-funkció nélkül, másfelől viszont ha egy kellően robusztus és biztonságos videokonferencia-rendszert épít ki a BlackBerry a BBM-re támaszkodva, akkor azzal olyan megoldásoknak jelenthet konkurenciát, mint például a méltán népszerű (és piszok drága) Cisco Videoscape.

A beszélgetésen a BBM mellett szóba került még a BlackBerry Enterprise Service 12, mely a jelentős strukturális változások miatt ugrott mindjárt két verziószámot a BES10-hez képest. A BES12 ugyanis akár teljesen felhőalapú megoldásként is működhet majd, vagyis nem kell hozzá drága szervert venni/bérelni, támogatni fogja a Windows Phone platformot, ezzel a támogatott okostelefon-platformok köre teljes lest, valamint Office 365-integrációs is kínál majd.

Via PCMag.

süti beállítások módosítása