Tegnap egy rendkívül fontos, számos találgatást és potenciálisan félreértelmezhető pletykát eloszlató bejegyzés jelent meg az Inside BlackBerry blog fejlesztőknek szánt szekciójában. Tegnap vált ugyanis elérhetővé a BlackBerry 10 operációs rendszer soron következő, 10.3-as verziójának a szoftverfejlesztői környezete (vagyis annak a bétája), így aktuálissá vált néhány lényeges információt közzétenni a frissítéssel kapcsolatban. Például azt, hogy a 10.3-as OS soha nem jelenik meg a most piacon lévő BlackBerrykre, azaz a Z10-re, a Q10-re, a Q5-re és a Z30-ra. Puff neki...

Amúgy csendben megjegyzem, hogy ha nem a BlackBerryről beszélnénk, hanem valami más gyártóról (direkt nem említek platformot), ez simán beleférne, de azért pánikra annak sincs oka, aki valamelyik mostani telefonra szeretne majd frissítést. A 10.3.1-es köztes verzió ugyanis ugyanennek a posztnak a tanúsága szerint elérhető lesz a teljes kurrens BB10-es készülékportfólióra. Most aztán jól összezavartalak, mi?

blackberry_10.jpg

A blogposztból megtudjuk továbbá, hogy a 10.3-as OS több, egyelőre be nem jelentett készüléken fog debütálni valamikor az év második felében, az egyiknek 1:1 képarányú, 720x720 pixeles kijelzője, a másoknak 16:9-es, 1280x720 pixeles kijelzője lesz (ez amúgy pont megfelel a Q10/Q5 és a Z30 képarányának és felbontásának), illetve szerepel az SDK-ban a titokzatos, 1:1-es képarányú, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzővel ellátott szörnyeteg is, amiről csak sejteni lehet, hogy ő lesz a sokat emlegetett Windermere.

Gondolom legalább annyian várjátok ezeket az újdonságokat, ahányan az új, csomó hasznos funkciót és új dizájnt hozó operációs rendszer megjelenését is a meglévő készülékekre. Utóbbi, vagyis a 10.3.1-es OS-frissítés (szintén a hivatkozott blogposzt szerint) a februárban bejelentett BlackBerry Classiccal érkezik meg, nem csak a Classicra, hanem minden addig megjelent készülékre, mégpedig novemberben.

Mindebből azt a talán helytálló következtetést lehet levonni, hogy még a Classic előtt megjelenhet majd legalább két-három olyan BlackBerry, mely a 10.3-as OS-sel érkezik gyárilag, ami már csak azért is érdekes, mert az ominózus újdonságoknál jóval hamarabb jelentették be a Classicot (igaz, akkor még Q20 néven futott)...

Ha kezdesz egyre jobban összezavarodni, nem vagy egyedül, remélem a BlackBerry hamarosan felfedi összes idei ütőkártyáját, de az biztos, hogy baromi izgalmas második félév áll előttünk.

Via Inside BlackBerry Developer blog.

süti beállítások módosítása