A BlackBerry 10 operációs rendszer ma az egyetlen olyan mobilos rendszer a világon, mely képes arra, hogy androidos alkalmazásokat változtatás nélkül futtasson, pont úgy, mint egy androidos telefon (nemrég John Chen, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója állította, hogy az androidos appok 98 százaléka futtatható BB10 alatt). A dolognak persze vannak bizonyos korlátai, egyrészt nem fut minden app hibátlanul, de ne feledjük, hogy ezeket eredetileg nem BlackBerryre fejlesztették, másrészt a BlackBerry folyamatosan finomítja az androidos futtatókörnyezetet, ennek ékes példája a 10.3-as rendszerbe kerülő új API-k sokasága.

Meg azért még az androidos alkalmazások telepítése sem olyan triviális a BB10-es BlacBerrykre, hiszen ami nincs ott a BlackBerry Worldben, azt valamilyen, nem hivatalos formában, alternatív androidos piactereken keresztül kell beszerezni. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Snap, amiről két dolgot kell tudni: egyrészt natív BB10-es alkalmazás, másrészt pedig a telepítéséhez minimálisan hekkelni kell (sideload-ban megy fel a program, vagyis a totál laikusok számára lényegében elérhetetlen).

bb_android.jpg

A Snap fejlesztője a minap nyilatkozott arról, hogy az alkalmazás mennyire sikeres a hardcore BlackBerry-felhasználók körében: eddig mintegy 2,5 millió androidos appot töltöttek le a segítségével, ami természetesen nem nagy szám a Google Play eddigi több tízmilliárdos letöltési statisztikáit figyelembe véve, annál érdekesebb adat viszont annak fényében, hogy azért BB10-es okostelefonból távolról sincs annyi piacon, mint androidos eszközből, plusz azért érdemes még figyelembe venni a fent leírt tényezőt is, vagyis azt, hogy a Snap telepítése nem feltétlenül gyerekjáték.

A piactér fejlesztője szerint egyébként a letöltési hullám mindössze pár alkalmazást érint, ezek azok a kulcsfontosságú androidos appok, melyek hiányoznak a BlackBerry World natív, vagy androidos kínálatából, netán egy sokkal régebbi verzió érhető csak el belőlük (Instagram, Spotify, Deezer, illetve ide tartozik/tartozott félig-meddig a Viber is). 

Most már csak azt lenne jó tudni, hogy más forrásokból hány androidos app kerül fel a BB10-es készülékre, és ez hogyan arányul mondjuk a natív BB10-es alkalmazásokhoz. 

Via RedLightofLove.

süti beállítások módosítása