Közérdekű közlemény következik, vagyis inkább mindenkinek szól a mostani poszt, akik a nyáron, vagy bármikor máskor EU-s tagországba kívánnak utazni. Ahol bár már határok sincsenek, a mobilszolgáltatók mégis csak a saját territóriumukon belül, vagyis belföldön biztosítják az olcsó (már akinek) perceket, SMS-eket és adatforgalmat. Ha tehát külföldre utazol, pestiesen szólva megszívod.

De július 1-től már kevésbé szívod meg, mivel a külföldi mobilozás költségei tovább csökkennek az EU-ban, legnagyobb mértékben az adatforgalom ára csökken (mondjuk van honnan). Az árcsökkentés a BlackBerry-szolgáltatásokat nem érinti, viszont aki BB10-es telefont használ, annak ugyanaz a roamingdíj jár (ami egyébként megabájtonként kb. 78 forint lesz), mint mindenki másnak, feltéve, ha vodás vagy telenoros. A Telekomnál kicsit árnyaltabb a kép, ott ugyanis a BB10-es ügyfeleknek sem árt a BIS, ennek pedig külön adattarifája van, kivéve, ha utazás előtt elküldi a delikvens a +BLACKBEU kódot a 1430-as ügyfélszolgálati számra, ezután a normál roaming díjszabás szerint számláz neki is a szolgáltató akkor is, ha a blackberry.net APN-t használja.

roaming.jpg

A 2014. júlis 1-től érvényes tarifákat a fenti grafikon tartalmazza, és emellett jó hír, hogy jövő év végén jó eséllyel teljesen eltűnnek a különbségek a külföldi és belföldi tarifák közt, szóval elvileg soha többé nem kell majd kikapcsolnod a mobilt, ha elutazol Magyarországról (feltéve, hogy másik EU-s országba utazol).

Via NMHH.

süti beállítások módosítása