Az elmúlt évek talán egyik legnagyobb innovációja a mobilos iparágban a különféle hangfelismerő rendszerek megjelenése, illetve tökéletesedése volt. Ha már úgyis annyit beszélünk a mobilunkon keresztül másokkal, miért ne beszéljünk közvetlenül a mobilunkhoz, nem igaz? Többek közt az Apple és a Google is épített ilyen rendszert saját mobilplatformjába, illetve a BlackBerrynek is volt/van egy kezdetleges hangfelismerője, ám a BlackBerry 10 10.3-as verziójával érkező BlackBerry Assistant, vagy Asszisztens -- kinek mi tetszik jobban -- végre minden tekintetben felnőhet a "nagyokhoz".

assistant_passport.png

Ha nagyon leegyszerűsítve össze akarnám foglalni a BlackBerry Asszisztens lényegét, akkor azt mondhatnám, hogy minden olyan feladatot el lehet végezni vele egyszerű hangvezérléssel, amit korábban csak az érintőkijelzőn, vagy a menüben matatva lehetett megoldani. A diktáláson túl ide tartozik az üzenetekkel, a naptárbejegyzéssel és a névjegyek kezelésével kapcsolatos összes művelet, de éppúgy hangparanccsal lehet majd ki- és bekapcsolni bizonyos funkciókat is, például a zseblámpát, hogy egy rendkívül praktikus példát említsek.

A BlackBerry szerint a BlackBerry Asszisztens éppúgy öntanuló módszerrel dolgozik, mint a BlackBerry 10 virtuális billentyűzete, vagyis minél többet használja valaki, annál nagyobb eséllyel érti meg a készülék, pontosan mit is akar a használója. Emellett a cég azt is ígéri, hogy a BlackBerry Asszisztens sokkal pontosabb beszédfelismerési algoritmust tartalmaz majd, mint a rivális platformok hasonló célt szolgáló megoldásai. És persze a robusztus többfeladatos képességeknek köszönhetően minden parancsot úgy teljesít a rendszer, hogy nem kell hozzá kilépni az éppen futó alkalmazásból.

Ennél már tényleg csak az lenne menőbb, ha kávét is főzne az Asszisztens, de talán már nincs is olyan messze az az idő, amikor a telefon kérésünkre "odaszól" az otthoni vagy irodai kávéfőzőnek, hogyaszondja egy dupla frappét a főnöknek!

Via Inside BlackBerry Blog.

süti beállítások módosítása